Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Abril»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: sense clasificar
Madrid no és "Madrid"
23 mai 2012
Us aviso, amics i amigues bilbaïns i barcelonins: Madrid no és Madrid. Sí, s'escriuen igual, semblen ben bé igual, però no es diuen igual: Madrid es pronuncia amb calma, sense escarafalls, amb la mà estesa; mentre que Madrid, l'altre Madrid que s'escriu igual i que no és pas el mateix, es pronuncia arrufant les celles, ensenyant les dents, amb els punys premuts. Si cal, ho posaré entre cometes, perquè es pugui saber quan cal canviar el gest a l'hora de dir-ho.

No, Madrid no és pas 'Madrid'. Potser us penseu que veniu a 'Madrid', i al final us sorprendreu de descobrir que en realitat sou a Madrid. Passa sovint, molts visitants ho noten: esperen trobar-se amb 'Madrid' i acaben quedant-se a Madrid. Sobretot perquè descobreixen que no solament hi ha 'madrilenys', sinó molts més madrilenys. Tots els qui, naturals o d'adopció, lluitem cada dia perquè el nostre Madrid no es converteixi en el seu 'Madrid'. Els mateixos que sabem que els bascos no són 'els bascos', ni els catalans 'els catalans' que pronuncien amb les dents els partidaris que Madrid sigui 'Madrid' i prou. I encara més: ací som molts els qui creiem que Espanya no cal que sigui 'España'. No sé si m'explico.

El nostre Madrid, sense cometes ni punys estrets, és la ciutat que no demana d'on véns, una ciutat acollidora i mestissa, de barris vius que rebutgen tant que la seva ciutat esdevingui una caserna com una marca turística. És el mateix Madrid que ha sortit tantes vegades al carrer a defensar la ciutat, a ser la tomba del feixisme, a proclamar la república o a rebutjar les noves guerres imperialistes. L'orgullosa capital del 14 d'abril, del 15-M, de la marea verda, de les brigades veïnals contra les batusses racistes, de la bicicrítica que ocupa el carrer sense demanar permís, de l'Orgull Gai, de les ràdios lliures i dels centenars d'espais inquiets per on corre lliure el pensament crític.

És cert que de cap a cap de la història Madrid ha estat massa voltes 'Madrid'. Darrere el 'No passaran' va venir el 'Ja hem passat', i la dictadura va maldar a fons perquè 'Madrid' no tornés a ser Madrid, construint una capital que aspirava a un centralisme dominant, irresistible, sentinella i panòptic contra els qui aspiressin a una Espanya que no fos 'España'. Malgrat tot, sota el ciment d'aquell 'Madrid' asfixiant, es va mantenir viva la llavor d'aquell altre Madrid que, d'aleshores ençà, es planta desafiador, brota ací i allà i ocupa tant d'espai com pot.

Benvinguts i benvingudes a Madrid. Sense puny clos, amb la mà oberta.


Isaac Rosa, escriptor

(Aquest article és part de l'edició especial conjunta de Berria i VilaWeb que es repartirà divendres en ocasió de la final entre el Barça i l'Athletic.)
Mira també:
http://www.vilaweb.cat/opinio_contundent/4013665/isaac-rosa-madrid-madrid.html

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Madrid no és "Madrid"
23 mai 2012
es al madriz dal quinssa ema, ka chupiwaiii!

Ja sabem que hi ha de tot a tot arreu, però madrid és la capital de l'extrema dreta, no només nazi, sinó també sociològica, per molts MMSS que hi hagi. Així que el fet que hi hagi un madrid guai no vol dir que no hi hagi un madrid que és el madrid com havien pensat que fos. El madrid capital de l'estat opressor.
Aneu amb el lliri a la mà i igual us repatrien amb una estanquera
ficada al cul. Un lloc on et pots emportar una pallissa per ser català o basc, sí. I que em demostrin que això ha passat aquí igual.
Re: Madrid no és "Madrid"
23 mai 2012
si, i tant, i barcelona es un lloc ple de feixistes, coruptes i capitalistes, on et poden apunyalar pel fet de ser travesti, negre, o el que sigui...
Re: Madrid no és "Madrid"
24 mai 2012
Sí feixistes que ja sabem tots com pensen. En Madrid com a capital i en catalunya com a comunitat autònoma.
Catalunya és espanya, de moment. I per tant està plena de merda, clar.
Re: Madrid no és "Madrid"
24 mai 2012
i amb la independència tots els capitalistes de catalunya es transformaran en benefactors del proletariat!
Re: Madrid no és "Madrid"
24 mai 2012
Fora castellans!!!
Re: Madrid no és "Madrid"
26 mai 2012
No necessàriament. Però almenys tindrem ocasió de:
a) redactar una nova constitució
b) redactar un nou codi penal
c) decidir quin sistema econòmic volem
d) desmilitaritzar catalunya (només hi hauria mossos i ja vas veure com corrien a la ronda sant pere)

Et sembla una situació no desitjable? Només a un burgès o a un mosso li podria semblar així.
Re: Madrid no és "Madrid"
27 mai 2012
Per decidir quin sistema econòmic volem hi hauria d'haver una revolució social, nen.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more