Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: educació i societat
El campus Mundet ocupa la biblioteca
17 mai 2012
Unes cent persones inicien l'ocupació de la biblioteca del campus Mundet
El Campus Mundet de la UB es troba inmers en unes Jornades Reivindicatives des del dimecres/dijous 10.
Avui al vespre unes 100 persones han iniciat l'oucpació de la biblioteca davant la negativa de cedir-nos el gimnàs, espai pensat inicialment.

http://assembleamundet.net/


Manifest de les jornades:

Els estudiants dels diferents graus del Campus de Mundet ens trobem immersos en unes jornades reivindicatives des de les quals es dóna suport als grups classe, graus i facultats que es declarin en vaga indefinida.

El Reial Decret 14/2012, de 20 d’Abril, impulsat pel Govern Espanyol preveu mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l’àmbit eductiu en el qual es regulen taxes i preu públics dels estudis universitaris, la dedicació del professorat i la gestió econòmica de les universitats. Considerem que aquesta llei és injusta i que per tant ha de ser derogada.
Antigament, només les elits econòmiques tenien accés a la universitat.
La lluita per la igualtat ha suposat que les classes més baixes hagin pogut accedir també als estudis universitaris. L’accés a aquests estudis obre la porta a la mobilitat social, ja que la formació acadèmica n’és un dels seus factors més importants. Actualment es pretén tornar a un model on es limita l’accés al dret universal de l’educació, que alhora crea la polarització entre classes socials.
La pujada de taxes prevista augmentarà el cost de la matrícula un 66% l’any vinent, això implica que cada estudiant passarà a assumir del 15% del cost dels estudis al 25%, però, són reals aquests percentatges? Per a la realització d’aquest càlcul agafen el total de despeses del pressupost universitari i el divideixen pel nombre d’alumnes. En aquest càlcul s’hi inclouen els costos de recerca i investigació, despeses protocol·làries, honoraris i representació institucional. Si es calcula en base a la despesa de la docència, cada estudiant està pagant prop del 40% del cost de la seva plaça, per tant en termes reals, l’estudiant es faria càrrec d’un 70% aproximat del cost de la seva matrícula.

Les autoritats polítiques estan disposades a entregar el control executiu de l’educació superior als grups econòmics de més poder, defensant així els seus interessos privats i no els de la societat. Això és el que s’anomena Estratègia Universitat 2015 que acull canvis relacionats amb el funcionament dels centres universitaris, les formes de gestió i de govern, de finançament i de competències. L’objectiu final és formar futurs treballadors que responguin a les demandes del mercat capitalista i assolir un model d’universitat privada lluny de l’accés i la demanda de les classes treballadores.

Al seu torn, la segona convocatòria és un dret històric de tradició universitària que se’ns ha anul·lat durant aquests últims anys i amb l’inici del pla de l’’Espai Europeu d’Educació Superior s’ha agreujat la situació. La segona convocatòria va ser adquirida per facilitar i permetre a tots aquells estudiants i estudiantes que havien suspès una assignatura, per els motius que fos (feina, salut, etc), a tenir una segona oportunitat. El propòsit de la segona convocatòria és millorar l’èxit i el rendiment acadèmic així com també ho són els principis establerts en l’EEES.

L’eliminació de la segona convocatòria té un seguit de conseqüències negatives que, en primer lloc, exclouen del sistema universitari a totes aquelles persones que han de finançar-se els estudis i que no poden fer-los compatibles amb les jornades laborals. A això s’hi sumen les falses esperances generades per discursos prometedors que van culminar amb la implantació del Pla Bolonya, fent que les limitacions per fer compatibles les dues coses sigui cada cop més inviable.

Deixant de banda que aquest pla encara no ha assolit els seus propòsits, en la supressió de la segona convocatòria es vulneren també els drets i principis declarats en l’EEES. S’incrementen les possibilitats de generar situacions d’exclusió, deixant de banda el dret a la igualtat d’oportunitats i a la necessitat de suprimir les barreres per tal de que totes les persones que vulguin accedir al sistema universitari puguin fer-ho en les condicions adequades. A més a més, suspendre una assignatura, i no tenir opció a recuperar-la, implica un augment en el nombre d’estudiants que abandonen els estudis, que comporta conseqüentment una pèrdua econòmica per l’Estat.

Proporcionar una segona convocatòria denota qualitat universitària perquè ajuda a superar totes aquestes limitacions, proporciona igualtat d’oportunitats i una de les condicions necessàries per assolir els objectius formatius fixats.

Alhora, ens solidaritzem amb el personal docent i investigador i el personal d’administració i serveis als quals se’ls ha retallat el sou, modificat horaris, precaritzat la feina i acomiadat dels seus llocs de treball.
En el context actual s’ataquen i es vulneren els drets d’estudiants, professors, PDI i PAS, precaritzant així el sistema universitari. És per això que exigim i lluitem per:

- Una universitat de qualitat, pública i digna, que s’allunyi dels interessos dels mercats i defensi l’educació i l’ensenyament.
- Una universitat accessible a tothom, que no estigmatitzi les classes populars.
- Un sistema de beques redistributiu.
- Diem prou a les retallades en educació, prou a l’acomiadament de professorat i a la massificació de les aules. Prous augments de taxes.
- Defensem un model que inclogui una segona convocatòria, que permet la compatibilitat dels estudis amb una jornada laboral, que sigui universal i permanent.
- Diem no a l’estratègia 2015.

Des d’aquí volem fer una crida a tota la comunitat universitària perquè es sumi a les nostres protestes. Alumnes, professors, personal d’administració i serveis:
NO TINGUEM POR, EL FUTUR DE TOTS ESTÀ EN JOC!
Mira també:
http://assembleamundet.net/

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more