Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Comunicat sobre violació de Drets Humans de Repsol a l´Argentina
08 mai 2012
Organitzacions socials denuncien que, amb el seu suport diplomàtic obert, el Govern espanyol dóna suport a les actuacions de Repsol-YPF, l 'exercici provoca greus impactes socials i ambientals i contínues violacions dels drets humans dels pobles indígenes. Entre elles, la mort de persones a conseqüència de la contaminació industrial, l'última produïda el 23 d'abril.
repsolmata.jpeg
Govern espanyol dóna suport a les violacions de drets humans comeses per Repsol a Argentina

Barcelona, 24 d’abril de 2012


Organitzacions socials denuncien que, amb el seu suport diplomàtic obert, el Govern espanyol dóna suport a les actuacions de Repsol-YPF, l 'exercici provoca greus impactes socials i ambientals i contínues violacions dels drets humans dels pobles indígenes. Entre elles, la mort de persones a conseqüència de la contaminació industrial, l'última produïda el 23 d'abril.



Durant les últimes setmanes estem assistint a un desplegament de recursos materials i diplomàtics per part del Govern espanyol per defensar els suposats interessos generals de l'Estat en el cas de l'expropiació d'YPF, aprovada per l'Argentina. Aquest suport sense precedents a un subjecte privat com és Repsol, consagra un model de diplomàcia centrada exclusivament en la defensa de les inversions empresarials a l'estranger, en detriment d'altres consideracions com la defensa dels drets humans, o el respecte al medi ambient.

Amb aquest suport, el Govern avala el model extractiu practicat per aquesta transnacional a Argentina, el qual ha causat innombrables problemes a la població local des que l'empresa YPF va ser absorbida per Repsol, l'any 1999. Des d’aquell moment, la contaminació de les aigües amb metalls pesants en el jaciment de Loma de la Lata -el més gran del país, situat a la província de Neuquén- ha estat reconeguda pels tribunals argentins, i plantejada a la Comissió Interamericana de Drets Humans ( CIDH), i el Tribunal Permanent dels Pobles (TPP).

La contaminació hídrica ha provocat gravíssims problemes de salut -avortaments, dermatitis i cefalees cròniques- i fins i tot la mort de diverses persones. L'última d'elles va ser Cristina Cherqui, maputxe de 55 anys, que va morir el 23 d'abril després que es detectés una presència de metalls pesants en sang molt per sobre dels nivells considerats normals.

A més dels problemes de salut i contaminació mediambiental, les actuacions de Repsol-YPF a l'Argentina (com en altres països on opera) vulneren també altres drets humans dels pobles indígenes, reconeguts internacionalment, com són el dret al consentiment lliure, previ i informat, reconegut al Conveni 169 de l'OIT, - la transnacional no compta amb el permís de les comunitats locals per operar-, o el dret a posseir i utilitzar les seves terres, territoris i recursos. També s'han produït situacions preocupants de repressió i assetjament per part de les forces públiques contra les persones i organitzacions opositores a l'actuació de la transnacional, incloent amenaces i detencions extrajudicials.

Les plataformes i organitzacions signants, denunciem i lamentem aquest suport públic a Repsol, que es produeix a més en una època de crisi econòmica i financera severa al nostre país i que constata la preocupant assumpció, per part del Govern, dels interessos d'aquesta transnacional petroliera. Fet que ja veníem denunciant arran de l'aprovació, fa escassos mesos, d'una subvenció de 150.000 € per part de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) a la Fundació Repsol YPF de l'Equador, per a les seves actuacions en els territoris en els que opera a l'Amazònia.

Ens veiem també obligades a advertir del perill que subjau en el model extractivista representat per aquesta i altres transnacionals petrolieres, mineres, de la fusta i d'altra índole, el qual no sembla que hagi de veure’s afectat pel fet de l'expropiació, d'acord amb les declaracions emeses en els últims dies pel Govern argentí. Aquest model, com han assenyalat el Relator Especial sobre drets dels pobles indígenes i la Relatora Especial sobre la situació dels defensors dels drets humans -càrrecs per les Nacions Unides- és en l'actualitat, una de les majors causes de violació de drets humans al món.



Organitzacions signants:
Observatorio por las Multinacionales en América Latina (OMAL); Observatori del Deute en la Globalització (ODG); Coordinación por los Derechos de los Pueblos Indígenas (CODPI); Entrepobles; Ecologistas en Acción – Ecologistak Martxan; alterNativa-Intercambio con pueblos indígenas; Grupo Intercultural Almáciga; Mugarik Gabe; Asociación Periferias; Associació Catalana d'Enginyeria Sense Fronteres (ESF); Salva la Selva; Plataforma Repsol Mata, Lliga dels Drets dels Pobles, ACSUR-Las Segovias, Plataforma 12 de Octubre nada a celebrar


Referències:
 Informe de caso: las actividades de Repsol-YPF en América Latina. Tribunal Permanente de los Pueblos, Lima 2008

 Curriculum Negre de Repsol-YPF, elaborat per l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG)

 Informe de James Anaya, Relator Especial de las Naciones Unidas sobre la situación de los derechos humanos y las libertades fundamentales delos indígenas, 2011

 Informe de Margaret Sekaggya, Relatora Especial de las Naciones Unidas sobre la situación de los defensores de los derechos humanos, 2011

 Campaña “Pídele a Rajoy que no apoye con fondos públicos y acciones diplomáticas a Repsol”

 Campaña “Pide a AECID que no financie proyectos de empresas que no respetan los Derechos Humanos”
Mira també:
http://repsolmata.ourproject.org
http://omal.info

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat