Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
[COS] Cròniques del 1r de Maig als Països Catalans
04 mai 2012
Cròniques dels principals actes del 1r de Maig a Barcelona, Alacant, Castelló de la Plana, Girona, Sabadell, València, Vilanova i la Geltrú, Mataró, Vinarós i Granollers
1valencia.jpg
1r maig 2012 6 barna.jpg
1girona.jpg
Barcelona.

Manifestació de la COS

Pel matí, malgrat el confusionisme i la desmobilització generada per la desconvocatòria unilateral de l'altre sindicat convocant, la I-CSC, al voltant de 150 persones han marxat pels carrers del centre de Barcelona.
La manifestació, convocada per la COS i amb el suport de les organitzacions de l'esquerra independentista del Barcelonès, ha sortit de plaça Universitat i ha baixat per les Rambles. Al llarg del recorregut s’han cridat consignes contra les retallades, contra el sindicalisme pactista de CCOO i UGT, i en favor de la sobirania social i nacional del nostre país, així com en suport als vaguistes empresonats. Després d'uns parlaments davant l'espai Santa Mònica a càrrec de Jordi Juan, membre de la COS, i Lluís Blanco, de la IAC, on s'ha ressaltat la necessitat d'incrementar la unitat d'acció del sindicalisme alternatiu, la manifestació ha seguit per la rambla del Raval fins al carrer on va ser assassinat en Salvador Seguí. Allà ha conclòs la manifestació, amb un acte d'homenatge a en Salvador Seguí i a Francesc Layret -assassinats per ordre de la patronal als anys 20 del passat segle- que ha comptat amb un parlament, una ofrena floral i el cant dels Segadors.

Manifestació unitària anticapitalista

La manifestació anticapitalista unitària de Barcelona ha estat massiva. Més de 20.000 persones han marxat a les les 17:30 des de la plaça Universitat i no s’han deixat intimidar per l’enorme desplegament policial amb milers d’efectius, que ha realitzat un total de 4 detencions. Tal i com estava anunciat, el bloc de l’Esquerra Independentista, amb milers de manifestants, ha estat encapçalat per 4 de les persones -entre elles un membre de la COS Barcelonès, i del secretariat nacional del sindicat- que apareixen a la web de delació del departament d’Interior i que ja van anunciar en roda de premsa el passat dijous la seva intenció de ser presents a la manifestació del 1r de maig. La manifestació ha finalitzat a les tres xemeneies a l’avinguda del Paral·lel amb la lectura de diversos manifestos.

Alacant:

Milers de persones s'han manifestat aquest 1r de Maig als carrers d'Alacant, en un fort ambient combatiu. Les organitzacions de classe de la ciutat, agrupades al voltant de la PLataforma de Lluita Contra les Retallades, han marxat pels carrers del centre urbà cridant consignes contra la reforma laboral, per l'organització obrera, contra el pacte social, i responsabilitzant els rics, els bancs i l'oligarquia de la crisi del capital. Pancartes de les diferents organitzacions que confornen la Plataforma s'han anat situant entre l'important bloc que han conformat les organitzacions anticapitalistes d'Alacant, com ara l'Assemblea de Treballadores per la Vaga General, els Comitès per la Unitat Obrera, l'Associació d'Amistat amb Cuba Miguel Hernández, el PCPE-CJC, l'Associació veïnal de Divina Pastora, i l'Esquerra Independentista, integrada per Endavant, Maulets i el Sepc, i amb el suport de companys i companyes de la COS a les comarques del sud del país.

Darrere d'aquest nombrós bloc de la Plataforma de Lluita Contra les Retallades s'han situat les pancartes i membres de la CGT, amb un cridaner i concorregut seguici. Eles integrants de la Plataforma han conclòs la manifestació amb la lectura del manifest, i convocant a la propera jornada de lluita, el dissabte 5 de maig, amb una nova marxa popular contra les retallades i la reforma laboral que recorrerà els barris del Pla i Carolines.Castelló de la Plana:

Cada vegada més i millor! 800 persones formaren part de la manifestació anticapitalista organitzada per la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa a Castelló de la Plana, on hi participen els companys de la COS a la Plana. La manifestació de l'1 de Maig va tindre un recorregut alternatiu al de les cúpules sindicals, i malgrat això, malgrat no tindre la totpoderosa i subvencionada estructura dels sindicats CCOO i UGT, va comptar amb més suport que mai fins ara.

Una traca obre per als manifestants el recorregut, precedits per un tot-terreny amb la megafonia ben alta. Mentre caminen entonen consignes contra la dictadura del capital imposada per l'Unió Europea i a favor dels serveis públics.

Pintades a les façanes dels bancs els identifiquen com a responsables de la precarietat a la que ens condemna el sistema capitalista i centenars d'adhesius emplenen les institucions que els promouen. Els parlaments polítics fets a la plaça l'Ereta foren el final de la manifestació però, el principi de la jornada de la vesprada.

La monumental paella popular va tindre una gran acollida, foren unes agradables hores de germanor proletària acompanyades de la millor música. Finalment, la jornada conclogué amb una xerrada-debat sobre el sistema capitalista, on s'analitzà holísticament com ens afecta i com l'organització unitària és l'única manera de substituir-lo pel socialisme.


Girona:

Amb el lema “Contra els abusos patronals i les retallades, lluita i solidaritat”, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), amb el suport del conjunt de l’Esquerra Independentista, ha organitzat diversos actes aquest 1r de maig a Girona, tots ells amb èxit de participació.

A les 11h del matí desenes de persones han participat a l’esmorzar popular que havien organitzat la COS i la IAC. L’acte s’ha realitzat a l’avinguda Ramon Folch, al costat mateix d’on al cap d’una hora, a les 12h, ha arrencat la tradicional manifestació del 1r de maig.

El bloc de la COS i l’Esquerra Independentista ha estat secundat per centenars de persones, que no han deixat de cridar lemes com “Contra el capitalisme, Independència i Socialisme!”, “Que la crisi la paguin els rics!”, “Així, ni un pas enrere, contra el capital, vaga general!” o “Ja n’hi ha prou de pactar, ara és hora de lluitar!”.

A la tarda, a les 18h, ha arrencat, des del Punt de trobada de la Rambla, la manifestació anticapitalista. De nou, el bloc de l’Esquerra Independentista, encapçalat per la COS, ha estat un dels més nombrosos.

Els actes d’aquest 1r de maig, però, encara no han acabat. El proper dijous, 3 de maig, a les 19h a la Llibreria 22 de Girona, la CUP organitza la xerrada “Història i vigència del cooperativisme” a càrrec d'Ivan Miró, autor del llibre “Les cooperatives obreres a Sants”, i de l'historiador Xavier Díez.

I el dissabte 5 de maig, a les 18h a la carpa del menjador solidari (local d'entitats de la Fàbrica) de Celrà, Maulets i la COS organitzen una xerrada sobre sindicalisme i un taller d'insurgència laboral. A més, també en el marc de la Festa Major de Celrà, durant tot el cap de setmana hi haurà àpats solidaris amb el moviment obrer dels Països Catalans a càrrec dels Cuiners/es Solidaris/àries de Celrà.Sabadell:

Altra vegada -i ja en van moltes- el Gremi de Fabricants, la seu de Convergència Democràtica de Catalunya i de PIMEC i totes les entitats bancàries del recorregut han estat el blanc dels càntics i les accions de la mobilització que a nivell local convocava la coordinadora Sabadell Lluitant i a la qual també s'ha adherit finalment l'ES com a membre de les CAV. Així, sindicats alternatius com la COS i la CGT, candidatures alternatives i un ampli ventall de col·lectius de l'esquerra transformadora de la comarca han secundat una convocatòria que no ha estat tan massiva com la marxa de la darrera Vaga General a la ciutat.

'Superar' el capitalisme

A través del manifest unitari llegit al final de la marxa els convocants han volgut fer extensible 'la classe treballadora de la comarca' que consideren que 'la situació a la que ens porten no és fruit d’una inevitabilitat ni la única possible sortida a la seva crisi' i en aquest sentit han apuntat que 'quan ens parlen de consolidació fiscal o de tot si val per reduir el dèficit nosaltres responem que el que s’ha de fer és redistribuir el treball i la riquesa i quan ens parlen de refundar el capitalisme nosaltres responem que la única opció possible per superar la crisi és destruir i superar el capitalisme.'

Suport als presos

Durant tota la manifestació també s'han sentit crits de suport a Laura Gómez, la membre destaca.da del sindicat CGT empresonada per realitzar una performance davant la Borsa de Barcelona que va acabar amb unes bosses de bitllets cremant a la porta, així com a la resta de vaguistes empresonats per les mobilitzacions del passat 29 de març

Cornellà de Llobregat:

El passat 30 d'abril centenars de persones de diferents organitzacions i col·lectius combatius i anticapitalistes del Baix Llobregat, entre ells les organitzacions de l'Esquerra Independentista de la comarca, ens vam manifestar per la població de Cornellà contra les privatitzacions encobertes com a retallades, contra la pèrdua dels drets laborals que estem patint la classe treballadora dia a dia. Vam sortir al carrer per lluitar contra el sistema capitalista i per anar construint un contrapoder que ens permeti crear una alternativa als poders establerts. També vam demanar la llibertat de les preses.


València:

Milers de persones es van manifestar a València aquest 1r de Maig, Diada Internacional de la Classe Treballadora, en una jornada marcada per la crisi del sistema capitalista, per les terribles retallades i privatitzacions dels serveis públics (com l’anunciada privatització de la sanitat pública valenciana el gener de 2013) que estan duent a terme els governs del PP de Rajoy i Fabra, de Mas de CiU, etc., i per la nova contrareforma laboral.

Malgrat la successió de convocatòries dels darrers dies (tots els actes del 25 d'Abril el dissabte; o la celebració a la nostra seu, el dilluns a la vesprada), i la coincidència de la Diada amb un pont, la resposta social va estar molt més positiva i nombrosa del que ens esperàvem, i el centre del cap i casal es va tornar a omplir de gent protestant contra la pèrdua de drets socials i laborals que estem patint la classe treballadora i el conjunt de les classes populars.

Degut a la manca de temps, no es va poder organitzar una convocatòria realment unitària, de classe i combativa, però malgrat això, vam aconseguir organitzar un front de classe i combatiu de la ma de les companyes i companys de la CNT-AIT de València, que obriren la marxa, seguits per les companyes del CAS-PV. Seguidament la pancarta de la COS, amb el suport de tota l'Esquerra Independentista, i molt especialment als companys i companyes del SEPC, que portaren una pancarta de pals. Així mateix també, amb una pancarta de pals d’Endavant-OSAN. Tancant aquest seguici, dues pancartes de companys i companyes sahrauís, i de les companyes i companys de la Plataforma d’Aturats i Aturades de València.

Així, el bloc encapçalat per la COS a València, vam poder convoiar més de 500 persones, amb la convocatòria més multitudinària que recordem d’un 1r de Maig a València en molts anys, darrere del nostre lema nacional: “Organització i lluita. Construïm la Unitat Popular contra les retallades i la reforma laboral”.

L'EI vam marxar amb la resta de forces sindicals, socials i polítiques fins arribar a la plaça del Parterre, on la nostra companya i militant del sindicat, Isabel, va llegir el manifest nacional del sindicat. Allí es van recordar les vaguistes empresonades a Barcelona, demanant-ne la llibertat, i un representant de la Coordinadora Antiprivatització de la Sanitat va fer un parlament denunciant les retallades que s'estan aplicant en el sector.

El Camp:

Després de dotze anys de divisió entre CCOO i UGT, i els sindicats CGT, Co.Bas, IAC i tots els moviments socials, enguany una manifestació unitària ha recorregut al vespre els carrers de Tarragona per commemorar l’1 de maig.

Unes cinc mil persones s’han passejat per Tarragona a partir de les set del vespre des de la plaça Imperial Tàrraco fins a l’edifici de les seus sindicals, circulant per algunes de les vies més cèntriques de la ciutat. Amb la presència de tots els sindicats però també de moviments socials i de partits, la marxa s’ha dividit entre la capçalera i el Bloc Anticapitalista, aquest darrer que ha aplegat la meitat de les assistents i que entre pancartes i lemes s’ha pintat bancs i caixes; desplegat pancartes de bastides. Cal dir que el Bloc Anticapitalista tenia molta més vida que no pas la processó trista del bloc dels grocs; l'esquerra independentista feia goig, el bloc que més a cridat i s'ha fet notar més durant els parlaments del final. Hi havia quatre parlaments planejats, dos dels quals que pertocaven als sindicats minoritaris i als moviments socials en aquest cas, l’Esquerra Independentista i el 15M.

A banda, s’han fet crides a organitzar-se, a seguir amb la lluita i, amb l’acord de totes les veus representants, de convocar més vagues generals.

Així ho expressava Jordi Salvador, d’UGT, com també Laia Estrada de l’Esquerra Independentista o Jordi Martí de la CGT. Les reivindicacions comunes han girat al voltant de les retallades, la llengua, la repressió i les preses polítiques, amb crits de “preses al carrer, amnistia i llibertat”.Mataró:
El 1r de maig, dia de lluita internacional de la classe treballadora, la Plataforma pel Repartiment del Treball i la Riquesa del Maresme, formada per l'esquerra sindical (COS, CGT, IAC-CATAC) i les organitzacions populars (CUP, Maulets, Assemblea de Joves del Maresme i Revolta Global) ha organitzat una manifestació a Mataró amb el lema 'contra les retallades i la reforma laboral'. A la convocatòria hi ha participat unes 250 persones i s'ha clos a la plaça de Santa Anna amb la lectura d'un manifest unitari.

La jornada ha estat marcada per la recuperació de la diada de l'1 de maig a Mataró, per la solidaritat amb les represaliades i empresonades per la vaga general del 29M, i per la voluntat de millorar la coordinació i eixamplar la mobilització social contra les retallades de drets socials, laborals i nacionals que imposen els mercats financers i que executen els governs de CiU i del PP.Vinarós:

Unes 500 persones s'han aplegat a la plaça de l'Ajuntament per a les 11.15 hores eixir en manifestació cap a la tradicional plaça 1r de maig.

Una vegada allí s'han llegit els parlaments dels sindicat i partits convocants, entre ells el de la COS on s'ha aprofitat també per a denunciar l'actitud dels sindicats grocs CCOO i UGT i del partits polítics així com per a mostrar la solidaritat cap a les companyes i companys represaliats el darrer 29 de març . Per tant, cal valorar positivament el revifament d'aquesta diada a Vinaròs ja que en commemoracions anteriors, els sindicats revolucionaris CGT i COS no aconseguien ni implicar a d'altres organitzacions ni tampoc mobilitzar a un nombre tan important de gent.


Granollers:

Diversos moviments socials i sindicats es van convocar aquest dissabte 28 als carrers de Granollers per a manifestar-se en el marc de l’1 de maig d’enguany. La manifestació convocada pels sindicats CGT, CNT, IAC i COS va aplegar més de dues-centes persones a la capital del Vallès Oriental. Diferents organitzacions de l’Esquerra Independentista de la comarca van organitzar un bloc conjunt, entre elles Endavant, la CUP, Cajei, el SEPC i la COS.

Jordi Aldeguer de la COS va participar en el parlament dels sindicats convocants, denunciant la situació de retallades socials i laborals, així com la repressió viscuda en aquests últims mesos. Un cop finalitzats els parlaments fou el moment de l’actuació musical que tancà la jornada de mobilització.Fotos: https://plus.google.con/photos/104855159816334443785/albums/573839911329
Mira també:
http://sindicatcos.cat/index.php/noticies/item/1654-cr%C3%B2niques-dels-principals-actes-del-1r-de-maig-a-barcelona-alacant-cas
http://sindicatcos.cat/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [COS] Cròniques del 1r de Maig als Països Catalans
04 mai 2012
Girona1.JPG
1valencia.jpg
mataró1.jpg
granollers1.jpg
granollers2.jpg
alacant1.jpg
Algunes imatges (per aquest ordre) més de:

Girona, València, Mataró, Granollers, Alacant,...
Re: [COS] Cròniques del 1r de Maig als Països Catalans
04 mai 2012
barcelona2.jpg
barcelona1.JPG
barcelona3.jpg
Algunes imatges de la manifestació del matí a Barcelona
Re: [COS] Cròniques del 1r de Maig als Països Catalans
04 mai 2012
mai deixo de sorprendre'm de quant lleig és Alacant. ho sento però...algú ho havia de dir!
Re: [COS] Cròniques del 1r de Maig als Països Catalans
09 mai 2012
La mani de la COS a barna acaba alla on va ser assasinat el secretari general d'un altre sindicat???
Que no tenim martirs propis a qui retre homenatge?
Anem al carrer Balmes on varen assasinar a Layret i deixem de crear confusio.
Sindicat Terrassa