Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
> Les estudiants demanen la insubmissió de l'UdG
04 mai 2012
Les manifestants van entrar al despatx del rectorat per demanar la insubmissió de la universitat com a forma de protesta per l'augment de les taxes universitàries i la política de retallades del govern
vaga udg_(directa girona).jpg
Girona va sumar-se ahir a la jornada de vaga universitària impulsada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) arreu del país. El Consell d'Estudiants, SEPC i la Plataforma Universitat de Girona, van afegir-se a la convocatòria fent una crida a la comunitat universitària a buidar les aules i manifestar-se al carrer.

Des de primera hora del matí, diversos piquets informatius van desplegar-se en diversos accessos. Educació i Lletres van capitalitzar les aturades, aquesta vegada amb un seguiment desigual entre facultats. La immediatesa de donar una resposta ràpida a l'anunciada de l'increment de taxes en forma de contestació social al govern, va comportar un seguiment menor que en d'altres ocasions, degut a la manca de temps per coordinar una acció més multitudinària, tal i com apuntava la SEPC en un comunicat.

A les 12 del migdia, sota el lema “Contra l'augment de taxes, plantem cara”, més de 400 persones de la comunitat universitària, es van concentrar davant l'edifici de les Àligues -on es troben els despatxos de rectorat- per protestar contra l'augment del 66% de la taxa de matriculació.. Un cop entrades al pati, es va llegir un manifest en el qual es denunciava que l'increment de matrícules -d'entre 600 i 900€- comportarà una desigualtat d'accés a la universitat pública a futurs estudiants, i l'endeutament de moltes famílies per la dificultat de costejar els nous preus de la matriculació.

Per aquest motiu, les estudiants van decidir entrar a les dependències de direcció per demanar més transparència en les comunicacions i fer entrega del manifest a la rectora. En absència d'aquesta, la vicerectora delegada d'estudiants, Maria Rosa Terradellas, va rebre l'alumnat i va explicar que l'UdG havia mostrat la seva disconformitat contra l'augment de taxes en el consell d'estudiants. Segons Terradellas, es preveu que les protestes oficials es canalitzaran a través d'organismes estatals, com la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles. Aquesta resposta va encendre els ànims de les estudiants en considerar-la tèbia. Per això, la proposta plantejada per les concentrades era que la UdG es plantés en bloc, tot declarant-se insubmissa.

Als crit de fons (“Geli, dimissió”) i amb acusacions de desmantellar la universitat pública per part del rectorat, l'espiral de tensió va anar in crescendo, sobretot quan Terradellas va afirmar que la universitat era un espai obert el diàleg. Unes paraules que van atiar més l'indignació de les estudiants, ja que, amb el diàleg que tenen -deien- (fent al·lusió a les càrregues policials de principis de curs) no arreglarien res. Acabada la trobada entre els dos sectors, els manifestants van marxar decebuts per la manca de concreció de les mesures, i fent una crida a participar a les assemblees de facultat per promoure el debat intern de tota la comunitat universitària.

Finalment, les mobilitzacions van prosseguir sense incidents pel centre de la ciutat, aturant-se davant la seu de la subdelegació del govern espanyol i tallant el trànsit a la Gran Via Jaume I, fins arribar a la seu de la delegació de la Generalitat per llegir un manifest. La manifestació va acabar a la facultat d'Infermeria amb una assemblea general.
Mira també:
http://directa.cat/noticia/les-estudiants-demanen-insubmissio-ludg

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat