Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Cremem senyeres
24 abr 2012
Els sentiments, els valors, les emocions, que experimenten els éssers humans sempre han tingut la necessitat de ser expressades, de ser visualitzades cap a la societat. Així trobem com a través de petons o carícies demostrem amor i afecte a qui estimem o com el llenguatge sorgeix d’aquesta necessitat bàsica. També la dominació territorial i de persones es visualitza a través de símbols. En el cas del domini territorial, s’utilitzen les banderes i escuts, fet que es va començar produir durant l’edat mitjana per delimitar fins on arribava el poder de cada senyor, baró, compte o rei. Al llarg de la historia aquests símbols han anat evolucionant segons les tendències polítiques de cada època, imprimint en aquests els valors dels quals es deien defensors les classes dominants del moment.
A casa nostra hem patit la imposició de símbols com a intent d’implantació de certes polítiques. Veiem com s’intenta imposar la normalització de la bandera espanyola, símbol de l’ocupació de l’estat a la nostra terra, i de l’atac constant cap la cultura catalana, per imposar una cultura (i llengua) única arreu de l'estat per tal de legitimar-lo i acabar amb els pobles que hi viuen dins. Però un perill igual de gran és la normalització dels símbols del poder local sota la careta de símbol cultural.
La senyera catalana, bandera de l’antiga Corona d’Aragó (corona assassina, imperialista i perpetuadora dels valors de dominació i explotació), és un símbol que sempre ha representat l’elit de la societat catalana, que representa la complicitat amb el poder establert i el joc amb la burgesia. Si que és cert, que en moltes ocasions, el poble català ha guiat lluites dignes sota el lideratge de la senyera, i es precisament això, un error que porta que aquestes lluites no l’alliberin de l’explotació de la seva pròpia classe dominant. Inclús en la revolució social més important que ha patit Catalunya, la de 1936, alguns anarquistes i columnes de milicians feien onejar la senyera, fent el joc a la generalitat i a la república que més tard esclafaria amb traïció dita revolució.
Des de l’ independentisme, s’accepta i s’incentiva la senyera com un símbol cultural, quan en el fons estan donant suport al símbol de la burgesia rància, hereva dels comtes de l’edat mitjana, que sempre han fet el joc a Espanya; símbol del poder directe de l’estat espanyol al principat: la generalitat. Involuntàriament s’estan normalitzant els valors implícits en un símbol de la classe dominant, donant a una lluita amb capacitat alliberadora (com és l’independentisme), un to interclassista, i quedant a mercè de la burgesia per poder apoderar-se de la lluita.
Tot i que els símbols tenen un valor subjectiu, segons l’entorn social i segons cada persona, l’origen d’aquests no es pot canviar i per tant tampoc el valors implícits que porten. L’acceptació de la senyera com a símbol d’unitat nacional, com a defensa cultural vers la imposició de la bandera espanyola, no és més que el resultat del bombardeig del nacionalisme català dominant durant els últims anys a la nostra terra (sempre sense trencar amb Espanya). Igual que s’intenta normalitzar la bandera espanyola (monàrquica) dins l’esquerra espanyola, traient-li el seu valor històricament feixista, o com s’ha aconseguit a Israel normalitzant la bandera israeliana dins l’ideari d’esquerres.
De la mateixa manera que el poder ha creat símbols per tal d’assegurar la dominació i els seus privilegis, en els moment en els quals els explotats han estat conscients de la seva condició han creat símbols per visualitzar les seves lluites. L’error de moltes d’aquestes lluites ha estat adoptar discursos poc ferms o radicals i símbols neutres que ha donat la capacitat al sistema de poder-los assimilar perquè no representin un perill real pel sistema d’explotació permanent en el que vivim. Així com l’independentisme radical va crear una bandera pròpia incapaç de ser assimilada dins l’estat espanyol, l’estelada (blava), i més endavant des de l’esquerra radical i independentista se l’hi va donar una altra volta creant una estelada amb una orientació política d’esquerres (la vermella), el poble és capaç de crear símbols que superin, les limitacions de banderes i escuts de la burgesia.
Però malgrat la capacitat dels pobles per crear símbols propis, mai cap símbol podrà representar a tothom, ni estarà lliure d'interpretacions que donin peu a més explotació de l’home per l’home, doncs la vida és real i no simbòlica.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Cremem senyeres
24 abr 2012
Aquí que se'n fan ressó de la teva iniciativa:

http://www.intereconomia.com/

http://www.lavozlibre.com/

PS: Si volies cremar senyeres, hauries d'haver utilitzat napalm ahir arreu, perquè tothom s'identifica amb la bandera d'aquest poble, parli la llengua que parli. Així que millor fes-ho d'amagat, ves que la gent del poble no et cremessin a tu ;)
Re: Cremem senyeres
24 abr 2012
Proposa també cremar a part de la senyera la bandera de Palestina, la del Sàhara, la de Abda Yala, la del País Basc...
Re: Cremem senyeres
24 abr 2012
crema tb la bandera de la cnt fai i la dels esperantistes (que fins i tot els més racionals internacionalistes tenen una bandera: http://ca.wikipedia.org/wiki/Fitxer:Flag_of_Esperanto.svg)
Re: Cremem senyeres... i els codis penals
24 abr 2012
not only la estelada i la rojiguarra, tambe caldria cremar les banderes rojes amb la falç i el martell, que presideixen els congressos d'aquesta colla de oligarques mafiosos i sense escrupuls que es presenten al mòn com a 'partit comunista xinès' but also les senyeres de tots el paisos de la UE, including la de ianquilandia i la dels estels de la UE, simbols i coartada dels principals depredadors socials que segueixen sagnant al conjunt de l' humanitat i als pobladors de Europa, que som nosaltres.
Re: Cremem senyeres
24 abr 2012
alcora, i totes els que han sortit d'exemple?

Et proposo anar a Palestina a cremar la seva bandera a la seva cara, aviam com acabes.
Re: Cremem senyeres
24 abr 2012
Jo proposo cremar-li les pilotes a l'autor de la proposta, en protesta contra el patriarcat.
Re: encara al sol?
24 abr 2012
per mi ja podeu cremar totes les rojinegras, els draps negres amb la (A), els posters del Che i tots el carnets del barsa, de la CGT i la CNT!
que voler tornar a la edad mitjana per combatre els depredadors hi.tech del S. XXI em sembla bastant obtus -i perillos- com a estrategia...
+ 10 per l'autor del post!
Re: Cremem senyeres
24 abr 2012
Yo además añado, que sería mejor dejar de hablar catalán, para eliminar un símbolo como la lengua, que puede acabar permitiendo el dominio sobre el pueblo.

De hecho, pido que el autor del post deje de hablar, así no tendrá ninguna conexión simbólica con su pueblo y nadie podrá utilizar esa conexión simbólica lingüística para oprimirle.
Re: Cremem senyeres
24 abr 2012
Eso ya se hizo durante las celebraciones por la victoria de la Selección Nacional del Trabajo (SNT) en el pasado mundial, hombre. Ponte al día.
Re: Cremem senyeres
24 abr 2012
De mica en mica els de sota comencem a cremar els símbols dels de dalt... trencant així amb el seus valors. Cremar una senyera es una acció d'emancipació, d'alliberament i de resposta als qui s'amaguen darrera d'ella.

Mai ningú hagués cregut que aparegués un comentari com el de "x" fa uns anys, però avui la realitat ens colpeja cada dia i cada dia veiem els nostres enemics i els seus símbols d'una manera més clara. Que hem de festejar l'once de setembre? Algú m'ho pot dir?

De mica en mica comencem a cuestinar-nos moltes coses i un dels resultats (a lo millor, el més insignificant) es que no hi han senyeres a les manis, de fet, els únics que la portaven el 29M eren els dels sindicats majoritaris i els partits polítics (que ni van poder començar la mani). Ja no som a les manis dels 70, on hi havia una associació entre identitat cultural i alliberament popular, lògic després de 40 anys de feixisme i imposició. Però ara, els nous feixistes s'amaguen darrera de la mateixa bandera que fa 30 anys enarbolava la classe treballadora per demanar llibertat. I ara, ens negarem a portarla, es seva, li regalarem, se la poden quedar: no ens interessa, no representa res per nosaltres, cap senyera ens portarà a una terra lliure. Al contrari, ens ofeguem en les seves barres, en els seu himnes, els homenatges de merda... i veiem que quan més ens ofega la crisis més barres de colors ens imposen.

Foc a les senyeres, foc als símbols identitaris burgesos!!!
Re: Cremem senyeres
24 abr 2012
Bon text, encara no he llegit cap argument amb cap i peus defensant la senyera, solament comentaris en anims de faltar i menysprear , però sense cap argument.
Crec que hi ha molta gent que si es sent identificat amb la senyera i no hi veig un problema, mentre no la imposi a un territori o un poble.
Cada persona pot sentir-se seu un simbol i aquest simbol també pot identificar un poble, una lluita i comportar una identitat.
Ara bé, actualment es veritat que una senyera no identifica al poble català ni la lluita per l' alliberament de les urpes espanyoles.
En canvi si que hi veig un simbol de lluita i confrontació contra el poder l' estelada vermella, la bandera negra, la A o la bandera roja.
I sols cal mirar la realitat com apunten més a dalt, a les manifestacions no veiem senyeres, veiem banderes amb la A, estelades, negres, rojes..
Els nostalgics poden setir-se-la seva, però actualment no està representant a cap classe treballadora, ni a cap lluita per l' emancipació del regne espanyol ni contra el capitalisme.
Per als que diuen que cap simbol els representa o no es senten identificats en cap simbol no m' ho crec.
Re: Cremem senyeres
24 abr 2012
No té res a veure que perquè algun/a no s' identifiqui amb la senyera vulgui dir que es un espanyol o que no respecta al poble català.
Ja que tampoc respectem als mossos ( "la policia catalana" ) i si ens sentim pertinents a un poble i una cultura.
Crec que els/les que diuen això, és per manca d' arguments.
Re: Cremem senyeres
24 abr 2012
Es cert que des de l' independentisme hi ha molta gent que defensa aquesta bandera, però des de l' EI no veig senyeres per cap lloc, si que molta gent es pot sentir identificada, però l' EI com a organització, poques senyeres a lluit.
Re: Cremem senyeres
24 abr 2012
http://www.youtube.com/watch?v=k0mKSmnVA40
Senyera Negra (inédita de la Guerra Civil)
24 abr 2012
Modificat: 06:19:02
ecodelospasos2.gif
"Fue la culminación cuando aparecieron las tres banderas ondeando al aire en el gran balcón central del edificio de la antigua Capitania General de Barcelona. En el centro, enorme, la bandera rojinegra. A su izquierda, LA BANDERA DE LAS CUATRO BARRAS ROJAS SOBRE FONDO NEGRO, modalidad que aparecia por primera vez. Y a la derecha, la bandera de la República Española."

Juan Garcia Oliver, El Eco de los Pasos. Página 114.
Mira també:
http://estelnegre.balearweb.net/post/33101
Re: Cremem senyeres
25 abr 2012
Necesitamos lumpen como fuerza de choque, y esta es la mejor manera de atraerlo. Adelante! Si no nos matan, nos harán más fuertes!
Re: Cremem senyeres
25 abr 2012
Em semblaria més coherent que ho fessiu amb una bandera espanyola també, més que res per evitar equívocs i atenuar certes antipaties. A més així deixarieu clar el vostre missatge i no se us prendria com una simple provocació.
Ara bé, hi ha molta gent que veu la senyera com un símbol present en la lluita antifranquista i en el moviment obrer, a més de tractar-se d'un símbol d'identificació territorial en moltes organitzacions. Si bé és cert que els episodis medievals on sortia la senyera eren horribles (com allà on sortia la mitja lluna, l'estrella de david, la creu sant jordi, el castell de castella i mil més) així com també és cert que és la bandera de la nostra comunitat autònoma, heu de contemplar que sentimentalment a molta gent que lluita i ha lluitat li sentaria com un tiro. No així la bandera estatal, i ho sabeu, perquè és la bandera del feixisme contraposada a la republicana. En la història catalana, en canvi, per la seva reivindicació constant ha suposat un símbol de burgesia contra monarquia absoluta i de proletariat contra burgesia, us agradi o no. Ha estat un símbol associat al progressisme. Algun dia seran desterrats de forma natural, però ara per ara us suggereixo començar amb cremar escuts de la generalitat. Els reaccionaris saltaran igual , us ho asseguro, però tindreu menys risc de caure en la marginalitat.
Re: Cremem senyeres
25 abr 2012
Tu mateix ho dius: "HA ESTAT un símbol associat al progressisme", però ja no! I l'exemple el pots trobar al carrer, a qualsevol mani, no m'estic inventant res.
Hi ha un "desapego" als símbols identitaris perque han sigut assumits pels mateixos que ens oprimeixen, i això no porta a equívocs. La historia és historia, i el present és el present. I quan més ens ofeguin, més visibles seràn els símbols identitaris perque seràn l'únic que els hi pot salvar, sòn allò a que aferrar-se per tal de que la gent no se'ls hi torni en contra.
No assumiren els seus símbols ni els seus discursos paternalistes. És cert que té un punt de provocació (bastant més alt que cremar containers), però es des de la provocació que es generen els canvis: de qué teniu por?
No reconeixer els seus símbols hauria de ser un primer pas per a la desobediència, trencar el seu discurs identitari-populista entorn a un drap i fer-lo des de baix, que sigui el propi "poble" (o si més no, la idea de poble que tenen ells) qui renegui de la bandera. Segur que els hi entraria pànic, doncs ells ja no tindrien a cap "poble" que representar, trencaríem el seu model, la seva visió, els seus valors... els desligitaríem.
Una desobediència simbólica podria ser el primer pas per un canvi cultural i d'aquí al canvi social només hi ha un pas.
Re: Cremem senyeres
25 abr 2012
Mmmm... a veure, si hem de valorar els símbols pel que són ara i no pel que han sigut en el passat, doncs llavors els tres primers paràgrafs del text, que parlen de la corona d'aragó, queden invalidats.
Jo la senyera no veig que hagi desaparegut del carrer. Potser sí en ambients anarcosindicalistes i, per suposat, en ambients independentistes on l'estelada mana. Però el dia de la vaga era ben present. La portava la gent dels sindicats majoritaris? Ok. Això és la classe obrera, tu. La culpa és del sindicat, no de la senyera.
Que la generalitat fa onejar la senyera? D'acord. Però el present de la senyera no és només la gene. La senyera , avui en dia, ÉS , en present, la bandera que molts companys van fer onejar en el seu moment lluitant pel progrés social i les "llibertats". Aquesta gent encara està viva.
Jo no tinc por de res. Jo participo d'un projecte més enllà dels símbols. Però sé com funciona la opinió pública i sé que qui juga amb dinamita pot quedar-se sense mans. Si fossiu el poble us sortiria bé la jugada. Però ara esteu jugant arriscadament a l'avantguardisme.
Re: Cremem senyeres
25 abr 2012
D'altra banda, us ho repeteixo, per evitar equívoc podrieu cremar la senyera, la estanquera i la republicana, així deixarieu clar què preteneu i evitarieu que se us omplissin els ateneus de killacos enfarlopats amb senyeres i gasofa. O una altra opció, cremar una senyera fent onejar una estelada.
Re: Cremem senyeres
26 abr 2012
segons tu avui dia ja no és vàlida l' "associació entre identitat cultural i alliberament popular"

Si ho pots argumentar ho entendré millor...
Re: Cremem senyeres
27 abr 2012
p.d.

hi ha qui diu que si la gent ha votat el PP, és pq associen (arrel de CiU) catalanisme amb retallades...

ho dic per lo de que el poder fa ús dels simbols...

Si cremem senyeres probablement ens tractaran d'espanyols i poca cosa més. A no sé que reclutéssim gent de Madrid per fer-ho...


Ara és Fèria de Abril.

Diuen els impacients que s'acosta el 2014. En aquest context de hooliganisme pel pacte fiscal, pot ser un bon camp de proves pels experiments polítics crema-senyeres. En veritat ja saben que el poble en el fons es caga en les banderes i això no els fa perdre vots...
Re: Cremem senyeres
27 abr 2012
No hi ha hooliganisme pel pacte fiscal. El pacte fiscal és un atenuant del hooliganisme, no confonguem.
Sindicato Sindicat