Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Un pres del C.P. Lledoners porta 41 dies en vaga de fam en solidaritat amb companys que han patit maltractes a la mateixa presó.
13 abr 2012
Amb la protesta pretén mostrar la situació d’indefensió que viuen les persones preses davant les situacions de maltractament, sobre tot les persones que es troben en els Departaments Especials de Règim Tancat
El 28 de Febrer del 2012, Antonio Lòpez Cabrera, qui compleix pena privativa de llibertat al Centre Penitenciari de Lledoners, va decidir iniciar una vaga de fam per denunciar l’existència de maltractes en una de les presons més modernes de Catalunya.


A l’actualitat hi ha dos processos penals oberts per casos de maltractes realitzats per funcionaris del C.P. a dos presos. Els casos s’instrueixen al jutjat nº1 y nº5 de Manresa. Un d’aquests casos de manera totalment injustificada, ha sigut arxivat pel jutjat d’instrucció nº1, sense que ni tant sols s’hagués pres declaració a la persona que va interposar la denuncia, ni l’hagi visitat un metge forense. Tot i així, la única cosa que el jutjat ha determinat ha sigut donar-li l’oportunitat als funcionaries implicats i a la direcció del Centre Penitenciari, és donar la seva versió dels fets. L’advocat de l’intern entén que “és tracta d’una clara vulneració del dret a la tutela judicial efectiva, la qual no es donaria si els acusats d’haver comés un delicte no fossin funcionaris de presons”. La decisió ha estar objecte de recurs davant l´Audiència Provincial.


El segon dels casos, en el que la situació de maltractament va generar lesions de gran importància a una persona que es troba malalta, encara est obert al Jutjat nº 5 d’ instrucció de Manresa.


Antonio López Cabrera, mitjançant aquesta vaga de fam vol denunciar davant la societat que les situacions de maltractes es segueixen donant a les presons catalanes, en especial als opacs Departament Especial de Règim Tancat. Així mateix, entre els 15 punts que ha redactat el pres en vaga de fam, reclama que cessin les represàlies i coaccions per les persones que decideixen posar denúncies davant aquestes situacions, així com manifestar que, existeix una gran falta de garanties en el procés sancionador penitenciari. Per últim cal destacar que, entre les seves reivindicacions es troba la del tancament del Departament Especial de Règim Tancat, en el qual les persones internes es troben en règim d’aïllament podent estar fins a 22 hores al dia tancades en una cel·la, completament sols i sense cap activitat a realitzar.


Aquest dissabte es realitzarà una concentració a les 11:30 hs a l’exterior del C.P.Lledoners en solidaritat amb el pres en la seva protesta, i posteriorment a les 17 hs tindrà lloc una xerrada informativa sobre la situació dels casos de maltractament a la Plaça Gispert de Manresa.


Campanya contra els Maltractes a la Presó - Barcelona

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Un pres del C.P. Lledoners porta 41 dies en vaga de fam en solidaritat amb companys que han patit maltractes a la mateixa presó.
14 abr 2012
Un preso del C.P. Lledoners lleva 41 días en huelga de hambre en solidaridad con compañeros que han sufrido malos tratos en la misma prisión
Con la protesta pretende visibilizar la situación de indefensión que viven las personas presas ante las situaciones de mal trato, sobre todo las personas que se encuentran en los Departamentos Especiales de Régimen Cerrado.
El 28 de Febrero del 2012, Antonio López Cabrera, quien cumple pena privativa de libertad en el Centro Penitenciario de Lledoners, decidió ponerse en huelga de hambre para denunciar la existencia de malos tratos en una de las prisiones más modernas de Cataluña.
En la actualidad hay dos procesos penales abiertos por malos tratos realizados por funcionarios del Centro Penitenciario a dos presos. Los casos se están instruyendo ante el Juzgado nº 1 y nº 5 de Manresa. Uno de los casos, de manera totalmente injustificada, ha sido archivado por el Juzgado de Instrucción nº1, sin que ni siquiera se haya tomado declaración a la persona que interpuso la denuncia, y sin que haya sido visitado por un médico forense. En cualquier delito de lesiones o similar, lo primero que se debería hacer es darle la oportunidad a la supuesta víctima de un delito a expresar su versión de los hechos, así como a ser revisado por un médico forense. Sin embargo, lo único que el Juzgado ha determinado ha sido darle la oportunidad a los funcionarios implicados y a la dirección del Centro Penitenciario de dar su explicación de los hechos. El abogado del interno entiende que “se trata de una clara vulneración del derecho a la tutela judicial efectiva, el cual no se daría si los acusados de haber cometido un delito, no fueran funcionarios de prisiones”.
El segundo de los casos, en el que la situación de mal trato generó lesiones de gran importancia a una persona que se encontraba enferma, aún está abierto en el Juzgado nº 5 de instrucción de Manresa.
Antonio López Cabrera, mediante esta huelga de hambre quiere denunciar ante la sociedad que las situaciones de malos tratos se siguen dando en las prisiones catalanas, en especial en los opacos Departamentos Especiales de Régimen Cerrado. Asimismo, entre los 15 puntos que ha redactado el preso en huelga de hambre reclama que cesen las represalias y coacciones para las personas que deciden poner denuncias ante estas situaciones, así como manifiesta que existe una gran falta de garantías en el proceso sancionador penitenciario. Por último, cabe destacar que entre sus reivindicaciones se encuentra la del cierre de los Departamentos Especiales de Régimen Cerrado, en los cuales las personas internas se encuentran en régimen de aislamiento pudiendo estar hasta 22 horas al día encerrados en una celda en soledad y sin ninguna actividad a realizar.
Este sábado se realizará una concentración a las 11:30hs en el exterior del Centro Penitenciario de Lledoners para apoyar al preso en su protesta, y posteriormente a las 17hs tendrá lugar una charla informativa sobre la situación de los casos de malos tratos en la Plaça Gispert de Manresa.
Campaña contra los Malos Tratos en Prisión
Sindicat Terrassa