Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Guillem Agulló, cantonada memòria a Sallent
13 abr 2012
placaguillemagulló.jpg
DAVID FERNÀNDEZ | 11/04/2012

De sobte, de cop, un nou carrer porta a la vella memòria. A una memòria que transporta al sud. El sud d’una memòria adolorida que du a les mans d’un obrer. D’un obrer de Sallent que fixa els cargols de la memòria en un carrer del mig del món. Carrer del mig món on s’ha decidit, col·lectivament i per iniciativa de la CUP, que no triomfi l’oblit. I on no triomfa l’oblit gràcies a l’escala comunitària d’una memòria per on s’enfila un obrer de Sallent. Un obrer de Sallent, des de l’escala d’una memòria palplantada enmig d’un carrer del mig del món, que pujant ferm els esglaons anuncia que ja no hi ha lloc ni temps ni espai per als errors i els horrors de l’oblit. De l’oblit que s’ha esfumat de cop del carrer Guillem Agulló. Cantonada memòria.


Sallent. 23 de març de 2011. Divuit anys sense Guillem. Quan amb cura de memòria, un obrer del món, des dels carrerons de l’enyor i el laberint dels records, empra el tornavís de la memòria per collar l’amnèsia. I apujat en l’escala del futur que anuncia els temps que vindran, uneix Burjassot i Sallent un cop més. I la memòria i el present i l’ahir i el demà i els que no hi són i segueixen sent-hi. A la seva manera, tossuts i alçats, des del carrer Guillem Agulló. Cantonada memòria.

La cantonada on la memòria placa l’oblit, amb Feliu Ventura esclarint –contra el vent– perquè la vida d’un no cap en la vida d’un, sinó en la de molts. La vida de molts reteixida de cop en un carrer del món que porta per nom Guillem Agulló. I que llinda –cantonada memòria de nou– amb un poliesportiu públic que, per suport popular, porta el nom d’Agustín Rueda. Guillem Agulló, doncs, cantonada Agustín Rueda: en la roda de la memòria antifeixista que lluita als carrers del mig del món de Sallent. On les mans d’un obrer treballen contra l’oblit, mentre un dia qualsevol un fill astorat pregunta al seu pare que si Déu no va fer el món, qui carai el va fer. I el pare, Josep Verdura, respon sever –Galeano dixit– des de la nit dels temps i el moll de l’os de la República que els van robar: “Ximple, el món el vam fer nosaltres, els obrers”. Qui, si no?

I un avi. I un pare. I un fill. I els néts que vindran, també. I un obrer anònim que refà el món d’ahir. I una escala del demà que fa el salt a l’oblit. I unes mans. I un tornavís. I un poble. I un nom. I un món. I Guillem Agulló enmig del carrer, de nou. Amb totes nosaltres, que som allò que enyorem. Sempre des del mig del carrer. Del carrer Guillem Agulló. Cantonada memòria.
Mira també:
http://www.setmanaridirecta.info/noticia/guillem-agullo-cantonada-memoria

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Guillem Agulló, cantonada memòria a Sallent
13 abr 2012
VISCA LA PUTA TERRA!
Re: Guillem Agulló, cantonada memòria a Sallent
13 abr 2012
Més que lloable iniciativa. Per més que pugui sortir algun imbècil dient "és clar, era de Maulets", o "guau, increïble fita que canviarà la vida de la gent de Sallent", ho és. La gent que llavors ja teníem edat per enterar-nos de les coses recordem molt especialment aquell assassinat, com el de Lucrecia a Madrid, o el de Sonia a la Ciutadella.

D'altra banda m'agradaria veure el mateix consistori dedicant un carrer a l'Agustín Rueda, un altre mort en circumstàncies infames nat al mateix Sallent. Per no oblidar-lo, per no oblidar la seva lluita i per no oblidar que per uns mesos no va ser assassinat dins l'actual marc constitucional.
Re: Guillem Agulló, cantonada memòria a Sallent
13 abr 2012
tampoc ho demanave la seva familia ni els seus amics
Re: Guillem Agulló, cantonada memòria a Sallent
13 abr 2012
Lloable iniciativa. El pavelló municipal de Sallent també porta el nom d'un altre combatent, Agustín Rueda
Sindicat Terrassa