Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
14 d'abril, desmontem la república
10 abr 2012
Debat sobre la II República dissabte 14 d'abril a partir de les 19:30 al CSA Can Vies, i després kafeta fins les 2
CARTELL REPÚBLICA web.jpg
Debat sobre la II República dissabte 14 d'abril a partir de les 19:30 al CSA Can Vies, amb la participació de Juli Cuéllar historiador especialitzat en al guerra civil en territori català, i després kafeta fins les 2 amb pinxos.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 14 d'abril, desmontem la república
10 abr 2012
Com es pot hom especialitzar en la guerra civil, però en "territori català" ?
Re: 14 d'abril, desmontem la república
10 abr 2012
Ostia això mateix estava pensant, ridiculíssim
Re: 14 d'abril, desmontem la república
10 abr 2012
Pitjor són els anarcos que es volen especificar a nivell "ibèric". xD
Re: 14 d'abril, desmontem la república
10 abr 2012
i què tens en contra de l'iberisme ?
Re: 14 d'abril, desmontem la república
10 abr 2012
Doncs molt senzill.

T'especialitzes en els conflictes i circunstàncies que es van donar en territori català arrel de la Guerra Civil de l'estat que t'oprimeix.

Evidentment, no haurà investigat a fons les circumstàncies i conseqüències de la Guerra Civil Espanyola a Galícia, Castella, o Andalusia.

Foteu fàstic!!!
Re: 14 d'abril, desmontem la república
10 abr 2012
Algunes teniu un nivell polític que fa fredcat de veure ( o llegir en aquest cas)
-----------------------------------------------
DESMONTEM LA REPÚBLICA
[DISSABTE 14 D'ABRIL, 19'30H, CSA CAN VIES] <M>PLÇ SANTS L1 L5
Debat sobre la II República Espanyola
amb la participació de Juli Cuéllar (Historiador espacialitzat amb la Guerra Civil Espanyola en territori català
Amb aquest acte pretenem obrir un debat serè, objectiu i constructiu sobre alguns aspectes i circumstàncies que van donar-se en el transcurs de la Segona República Espanyola. Som conscients de les notables reformes polítiques que es van començar a emprendre, com són, a tall d’exemple, l’accés al sufragi femení, la secularització de l’estat, la incipient reforma agrària o els avenços pedagògics i culturals.
Evidentment, no neguem que la derrota de la monarquia fou una victòria per la classe treballadora, però volem posar l’accent en el tipus de procés seguit o mitjà, essent aquest un règim burgès democràtic, enfrontat a la dominació de l’oligarquia terratinent. Des de diversos sectors, s’ha argumentat que les reformes dirigides per la burgesia beneficiaven objectivament a la classe treballadora i que es tractava d’un procés progressiu. Aquest punt, a priori sembla contradictori, doncs és sabut que és el proletariat qui ha d’auto emancipar-se i destruir el capitalisme; però si com hem dit, considerem la Segona República com una revolució burgesa, potser podem entendre millor la naturalesa de la qüestió.
Un segon aspecte que volem posar de rellevància és el marc espanyol en el que de facto es va articular la República. Cert és que es va avançar en autogovern, però pensem que perquè un poble pugui formar part d’una república, en primer lloc s’ha de veure reconegut el seu dret a l’autodeterminació, per tal de que ho pugui decidir lliurement. Aquest caràcter espanyol es veu reflectit en el pes que tingueren les estructures estatals, sobre les organitzacions polítiques i socials d’aquí, decidint i limitant el seu marge d’acció en nombroses ocasions. En aquest sentit, de cara al futur canvi revolucionari que desitgem, volem posar èmfasi en l’opressió de l’Estat espanyol sobre els Països Catalans i la resta de nacions ocupades, i entenem que cal crear el mitjà revolucionari des de la nostre realitat territorial i social particular, a partir de la reconstrucció de la nostre pròpia història, com a catalanes de classe treballadora.
En acabar hi haurà pintxos i música fins les 2h

PD Quimet Jong
Re: 14 d'abril, desmontem la república
10 abr 2012
Si t'especialitzes en un tema seguint un criteri històric seriós hauries de fer-ho en el conjunt on afecta o tingui influència aquell tema, ens agradi o no ens agradi el marc geogràfic on es va donar i coincideixi o no amb la nostra actual ideologia, perque parlem d'història i no de propaganda.

És evident que la Guerra Civil no va ser igual a tot arreu i que segurament tots els que ens dediquem podem tenir més idea d'allò que ens queda més aprop o d'algunes temàtiques concretes, però resulta curiós que algú es refereixi d'aquesta manera al seu àmbit d'especialització com si fos una virtut i no un defecte en un tema que abarca molt més que això, per la seva part em sembla reduccionista. Encara ho és més quan aquest suposat àmbit d'especialització no està reconegut a cap àmbit històric com dissociat del conjunt i fer-ho, per tant, no respon a criteris científics sinó ideològics i nacionals, i aquí com sabreu ja podriem trobar alguns problemes sobre quin tipus d'anàlisi històric es pot donar partint d'aquests paràmetres.

La Guerra Civil té una influència internacional, estatal, nacional, local i podriem apropar-nos fins a l'individu si volguessim, com molts altres temes, però una cosa és tenir més coneixements d'una d'aquestes esferes que de les altres, com és obvi pot succeir, i l'altra, separar-les al nostre gust com si no tinguessin a veure entre si o començar a crear "especialitzacions" com ens roti segons el nostre criteri personal. I que consti que no és perquè no pugui haver-hi temàtiques amb aquest àmbit de "especialització" que se'ns presenta, sinó perque no és aquest el cas.

En qualsevol altra temàtica es veuria molt clar: "no, jo soc especialista de la IIª Gm però només del que té a veure amb la zona sud de Flandes", la resposta seria evident: "doncs vaja una merda d'especialista", i això ni te a veure amb anarquisme, ni amb iberisme, espanyolisme o les altres tontades que esteu dient per aquí, sinó una qüestió de metodologia científica i rigor històric. Potser el problema és que la xerrada si que se'ns planteja des d'una ideologia concreta i això és el que ha fet caure en aquest lleu parany identificatiu de "l'especialització".

En les darreres línies de la ressenya que poseu signada per un tal Quimet Jong queda clar que el que es busca és una visió basada en: "la reconstrucció de la nostre pròpia història", és a dir, un revisionisme que com qualsevol revisionisme es basa en criteris presentistes, i per tant anacrònics, i també en criteris nacionals, ideològics i propagandístiques, i per tant acientífics, i ho sento, però com a historiador penso que qui ho faci està equivocant el plantejament ja no només per una qüestió d'àmbit nacional d'estudi sinó del propi sentit de la història com a ciència.

Per desgràcia estem en una època en que ens falten historiadors i ens sobren propagandistes, i aquest és un mal que tenen totes les ideologies.

Salut
Re: 14 d'abril, desmontem la república
10 abr 2012
"14 de abril. La II República Española fue una dictadura del Estado y el capital", artículo de Félix Rodrigo Mora http://es.scribd.com/doc/86239105/14-DE-ABRIL
Re: 14 d'abril, desmontem la república
10 abr 2012
Ep, historiador pots vindre a Can Vies a dir-hi la teva!
Re: 14 d'abril, desmontem la república
10 abr 2012
evidentment que l'acte està plantejat en uns paràmetres ideològics concrets.

No és una classe magistral d'història, sinó un debat polític sobre un fet del passat. No es tracta d'invetar-se el que va passar, sinó de debatre sobre si el que va passar va ser positiu o no, o si hagués pogut ser millor o pitjor; i cadascú farà aquesta valoració en base als seus fonaments polítics, que segur que seran diversos este dia.

Usar el terme "especialitzat" no se si té el rigor científic a dequat o no, però el debat girarà entorn al II República Espanyola des d'una prespectiva catalana. És evident que té un context superior, i no s'obvia, però crec que l'afectació que va tindre en el marc de Catalunya o els Països Catalans, ja dona prou de sí com per fer un debat amb cara i ulls.

El Cuéllar en qüestió, ha participat en excavacions a fosses comunes de la Guerrra Civil i ha escrit alguns llibres sobre la revolució social a Barcelona. És evident que el seu grau de coneixement sobre el tema, és molt més extens i ric sobre els fets succeits en territori català, i no pas del que va passar a Segovia o a Tenerife.
Re: 14 d'abril, desmontem la república
11 abr 2012
per cert historiador, a mi també m'agradaria poder gaudir de la teva presència el dissabte a Can Vies.
Re: 14 d'abril, desmontem la república
11 abr 2012
En les circumstàncies de l'època, cal reconèixer que va ser necessari el pacte interclassista entre sectors populars contra el feixisme, va ser un imperatiu del moment, i es van aprofitar les contradiccions internes de la burgesia -dividida en un sector més oligàrquic, i un sector progressista-.
Re: 14 d'abril, desmontem la república
13 abr 2012
República Socialista dels Països Catalans
Re: 14 d'abril, desmontem la república
14 abr 2012
L'anunci de l'acte a l'agenda d'Indymedia, l'ha penjat un troll, crec. Primer, no és CSO, sinó CSAO, d'altra banda, queda clar que l'acte no té com a motiu principal defensar la III República, sinó fer un debat històric i objectiu, ni a favor ni en contra.

http://barcelona.indymedia.org/calendari/displayevent/8736/index.php
Sindicato Sindicat