Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Agost»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
50.000 persones es manifesten a Palma en defensa del català
26 mar 2012
Una manifestació massiva defensa la llengua pròpia de les Illes
20.jpg
21.jpg
22.jpg
Una riuada massiva de gent ha inundat els carrers del centre de Palma aquest diumenge a la tarda per defensar el català a les Illes. Una manifestació que ha estat massiva: unes 50.000 persones han protestat contra la política lingüicida del govern de José Ramón Bauzá en una marxa en què ha estat constant en suport a la vaga de fam de Jubilats per Mallorca.

L'etiqueta de Twitter de la manifestació és #25Msíalallengua ha tret fum durant tota la tarda, amb una mitjana de 800 piulades per hora. A la capçalera de la manifestació, rere la pancarta "Sí a la nostra llengua", hi havia personalitats destacades com Biel Mesquida, Maria del Mar Bonet, Antònia Vicens, Miquel Calçada, Francesc Ribera Titot, Biel Cantader, Jaume Mateu, Gabriel Janer Manila, entre altres.

Poc abans de les vuit de l'horabaixa han arribat al Consolat de la Mar -seu de la presidència del Govern- els primers manifestants, moment en el qual Jaume Mateu, president de l'Obra Cultural Balear (OCB) -organitzadora de la manifestació-, ha fet pública la xifra de 50.000 persones mobilitzades. Tot i així, en el moment de l'arribada dels primers protestants encara hi havia gent que sortia de la Plaça Espanya, punt de partida de la marxa. Aquesta marea humana ha col·lapsat en diverses ocasions els serveis de transport públic de tota l'illa.

Un grup de manifestants del SEPC, amb màscares a favor de la llibertat d'expressió, ha exhibit una pancarta de suport a Jaume Bonet on es podia llegir "Solidaritat amb Jaume Bonet". D'altres pancartes destacades eren "En català, única llengua pròpia de Mallorca", "Volem l'escola en català", "No mos ficau mà a la llengua", etc..

Simó Andreu i Maria del Mar Bonet han estat els encarregats de llegir el manifest. Andreu i Bonet han denunciat la política de Bauzá i li han exigit que retorni al consens en matèria de llengua, que compleixi amb la seva obligació estatutària de treballar en favor de la plena normalització de la llengua catalana a tots els àmbits socials, que no provoqui més crispació ni més conflicte, que retiri el projecte de reforma de la Llei de Funció Pública, que compleixi amb la seva obligació legal de promoure mitjans de comunicació en la nostra llengua i que promogui l’ensenyament en català per tal de garantir un futur de convivència en pau.

"Hem tornat a fer un clam històric a favor de la nostra llengua"

El president de l'OCB, Jaume Mateu, celebra que "hem tornat a fer un clam històric a favor de la nostra llengua". Davant de l'èxit de la convocatòria, Mateu ha argumentat que "la força indestructible que hem congregat ens omple de raons" per exigir al president Bauzá "que ens rebi per transmetre-li la potència de la vostra veu", ja que "ha ignorat més de 12.000 al·legacions a la proposta de modificació de la llei de la Funció Pública, però no podrà ignorar aquesta històrica resposta a les seves escomeses contra la nostra llengua".

La manifestació, "el principi d'una nova actitud en defensa de la llengua"

Mateu ha assegurat que la multitudinària manifestació "no és el final de res, sinó el començament d’una nova actitud en la defensa de la llengua catalana, que és la nostra". En aquest sentit, ha afirmat que "a partir d’ara hem de ser molt més rigorosos i ferms a l’hora de plantar-nos davant de qualsevol greuge o negligència vers la nostra parla". "És l’hora, per tant, dels coratjosos, dels que, en temes de llengua, cultura i país, mai no donen el braç a tòrcer. I en aquesta empresa hi hem de dedicar tots els esforços i tot el coratge", ha sentenciat.

"Mai no podrem retornar-te, Jaume, el que estàs oferint"

Mateu també ha recordat els 25 dies que porta Jaume Bonet en vaga de fam: "No cal dir que tots som en Jaume i que assumim el seu patiment. Que assumim plenament la seva determinació de no claudicar mai i que som capaços de donar-ho tot per Mallorca, per la resta de les illes i pels altres territoris de parla catalana. Mai no podrem retornar-te, Jaume, el que estàs oferint per nosaltres".

Divendres, més d'un miler de persones van donar suport a aquesta manifestació des de Barcelona, i durant els darreres dies l'activitat reivindicativa a les Illes ha estat frenètica, marcada sobretot per la vaga de fam de Jaume Bonet, que porta 25 dies només ingerint aigua. Aquest dissabte Bonet va rebre la visita de la cantautora mallorquina Maria del Mar Bonet i l'escriptor Biel Mesquida.

Desenes d'entitats i organitzacions

La manifestació compta amb un bloc de la campanya “A Mallorca, en català” que rep el suport de diferents entitats locals de l’illa, com Felanitx en Moviment, el Col·lectiu Albaïna (Sóller), l’Assemblea de Joves del Molinar i Xítxeros amb Empenta (Manacor), així com de l’Esquerra Independentista de Mallorca.

Un total de 158 personalitts destacades de la societat civil de les Illes Balears han signat el manifest "Crida ciutadana per la llengua" que es va presentar divendres a Can Alcover-Espai de Cultura. El text dóna suport a les mobilitzacions per la llengua organitzades per diferents col·lectius ciutadans i fa una crida a participar a la manifestació "Sí a la nostra llengua".

Dijous els escriptors Josep Maria Espinàs, Julià de Jòdar i Albert Sánchez-Piñol van donar suport a la iniciativa en una roda de premsa en què es va denunciar "la situació d'apartheid lingüístic que el govern de José Ramón Bauzá practica a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera". I aquest divendres a Can Alcover-Espai de Cultura s’ha presentat el manifest "Crida ciutadana per la llengua" signat per 158 personalitats destacades de la societat civil de les Illes Balears que donen suport a les mobilitzacions per la llengua de diumenge.

Aquest divendres les Assemblees Territorials de Barcelona de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han fet públic el seu suport a les mobilitzacions que es faran a Palma i a Barcelona en defensa de la llengua catalana a les Illes.

La Federació Llull, formada per l’Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià i Òmnium Cultural, també ha fet públic el seu suport a la manifestació que el diumenge 25 de març recorrerà Palma per amb el lema “Sí a la nostra llengua”. L’entitat considera que cal actuar de forma conjunta davant les agressions a la llengua catalana que el Partit Popular està promovent als diversos territoris dels Països Catalans.

El Col·lectiu Albaïna ha donat ple suport a la manifestació ja que considera les actuals rebaixes al coneixement a l'administració de la llengua pròpia, el català, "un atac a la nostra identitat i dignitat com a poble", de manera que "feim una crida a la gent de Sóller i de la resta de Mallorca a acudir a la marxa". El co·lectiu també manifesta el seu absolut suport amb en Jaume Bonet, membre de Jubilats per Mallorca, que des del dia 1 de març realitza una vaga de fam per la llengua.

L’Institut d’Estudis Catalans també ha fet una nota conscient de les greus conseqüències que les mesures legislatives anunciades pel Govern actual de les Illes Balears poden comportar per al futur de la llengua catalana. Al comunicat expressa el seu suport al Moviment per la Llengua, que compta amb l’adhesió de personalitats i entitats nombroses i representatives de sectors molt diversos de la societat de les Illes Balears.

També la CAL i la CUP hi han donat el seu suport ja que segons la formació independentista en els darrers mesos l’ofensiva contra la llengua s’ha multiplicat arreu dels Països Catalans. "Les retallades, junt amb la voluntat d’extermini lingüístic per part dels estats espanyol i francès, han posat en escac el català", assevera.
Mira també:
http://www.llibertat.cat/2012/03/25-m-si-a-la-nostra-llengua-17176
http://www.vilaweb.cat/noticia/3997548/20120326/resposta-multitudinaria-atacs-catala-govern-bauza.html

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 50.000 persones es manifesten a Palma en defensa del català
26 mar 2012
Y ni la mitad irán a la huelga!!!

Y el Jaume se ha quedao sin monumento en la plaza del pueblico:

http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/jaume-bonet-abandona-hue
Re: 50.000 persones es manifesten a Palma en defensa del català
26 mar 2012
Ja veurem qui va a la vaga i qui no. Que la meitat d'aquesta gent vagi a la feina no vol dir que:

a)no vulguin anar-hi. Potser no hi van per por
b)no hi vagin a causa d'haver-se manifestat per la llengua
c)la gent que no es manifesta per la llengua sí que vagi a la vaga
Re: 50.000 persones es manifesten a Palma en defensa del català
26 mar 2012
Tothom sap q els Castellans son tots proletaris i vaguistes xD per aixo espanya es un pais amb un mobiment obrer tant fortttt
Re: 50.000 persones es manifesten a Palma en defensa del català
26 mar 2012
d)que la mitad de los que se han manifestado sean empresarios.
Re: 50.000 persones es manifesten a Palma en defensa del català
27 mar 2012
e) que la meitat dels que s'han manifestat siguin dels busers de CGT XDDD
Re: 50.000 persones es manifesten a Palma en defensa del català
27 mar 2012
Es curiós com alguns s'entesten en viure en esquemes ANACRÒNICS.

Però on treu més vots el PP? on ha tret més PxC? a quines poblacions? pels incults que parleu de Vic, em pdorieu dir a QUINS barris i quina classe de població és 1a força la PxC? segur que és als "catalans"?

El cinturó roig dels 70 és al 2012 un cinturó BLAU FORT, el bastió a Cat. de l'extrema dreta, la xenofòbia, el masclisme i el garrulisme canyi.
Re: 50.000 persones es manifesten a Palma en defensa del català
27 mar 2012
Aquesta setmana, UGT ha penjat en alguns dels seus edificis una pancarta on diu «Som una nació»
Re: 50.000 persones es manifesten a Palma en defensa del català
27 mar 2012
M'encanta com es qüestiona sistemàticament qualsevol acció (mani, xerrada, manifest, etc.) q es faci des del catalanisme. -tb des d'una òptica revolucionària, o des de l'EI-.
Se'n qüestiona la puresa revolucionària, l'origen autènticament obrer.
Aquests guardians de la revolució són, en primer lloc dogmàtics i cecs a la realitat social del país (ni tots els catalanistes són empresaris, ni tots els espanyolistes obrers). I, en segon lloc, inconsistents en el seu anàlisi, ja q no apliquen el seu filtre censor a d'altres manifestacions polítiques (feministes, ecologistes, etc., totes elles vàlides, però q no s'enquadren en el moviment obrer clàssic).
No ho sé, no deixa de sorprendre'm aquest neo-lerrouxisme de baixa intensitat aquí a l'indymedia. Com es pot donar suport a l'opressió lingüística (ridiculitzant la resistència popular) i quedar-se tant ample?
Re: 50.000 persones es manifesten a Palma en defensa del català
27 mar 2012
"ni tots els catalanistes són empresaris, ni tots els espanyolistes obrers"

No caiguis en la seva trampa: no es que "no tots els catalanistes siguin empresaris", és que si partim d'un anàlisi de classe de les societats, i diem que el "catalanisme" (entenent la gent que s'identifica amb major o menor grau amb la defensa de la nació catalana) representa un % altíssim de la societat, estem dient senzillament que la MAJORIA del catalanisme és de classe treballadora (que no significa després que tingui consciència de classe, però tampoc que sigui burgesia).

A no ser que algú consideri que som la única societat capitalista amb una burgesia que significa el 60 o 70 % del total de la població...


PS: als racistes espanyols que van de superàcrates ni cas, no és a indymedia on se'ls ha de fer callar (no cal, a aquestes alçades de la película ja es veu que les seves argumentacions són ridícules i mediocres) sinó a altres llocs.
Re: 50.000 persones es manifesten a Palma en defensa del català
27 mar 2012
ni racistes espanyols ni catalanistes burgesos, (nacionalisme) internacionalistes intentant pensar sense fronteres, desconfiadors d'aquesta arma estatal per homogeneïtzar la societat, gent rabiosa de tolerar banderes on es fon l'interclassisme.
Més enllà del capitalisme i el seu llenguatge, no volem nous estats!!
Re: 50.000 persones es manifesten a Palma en defensa del català
27 mar 2012
Sí que volem un nou estat! Volem un estat català socialista i no utopies infantils!
Al final l'únic que queda del discurs anarquista és el rebuig a l'independentisme, perquè tot lo altre es deixa per impossible. M'he trobat amb garrulakos que anaven de punkis que acaben estimant el patró, no van a la vaga, es droguen, tenen actituds homòfobes i masclistes i viuen en un consumisme total i autocomplaent. I l'únic que els ha quedat de l'anarquisme és el "rebuig a les banderes" i el "no anar a votar". I no li parlis de política que el ratlles, pobret perquè per ell "tot és lo mateix, al final". Sou una fàbrica d'analfabets polítics, sense voler-ho, ho sé, també creeu grans militants, però també molta merda. Sorry.
Re: 50.000 persones es manifesten a Palma en defensa del català
27 mar 2012
el intento de eliminación del catalán por parte del estado es una estrategia política que busca la homogeneización cultural del territorio. es perverso que se haga el juego a esta estrategia, aunque sea pasivamente, como hacen algunos "no-nacionalistas"
Re: 50.000 persones es manifesten a Palma en defensa del català
27 mar 2012
Doncs jo vaig anar a la mani, com altres companys i companyes i no tenim rés de nacionalistes, ni lluitem per uns països catalans ni res d'això. Molts i moltes que el diumenge varem anar a la mani mai es nomenarien catalans sinó mallorquins, ben mallorquins. Però això no lleva que creiem que el Català com a llengo nostra s'ha de defensar, i no volem fer el lloc ni als espanyolistes del Circulo Balear ni tampoc als indepens i demés nacionalistes pro-catalunya.
La llengo és quelcom més important que una ideologia política i creim que l'hem de defensar per damunt d'interessos partidistes o ideològics. Pensau que molta de gent del PP també estan d'acord en polítiques en pro del català de Mallorca, el mallorquí. I sempre he cregut que si no s'hagués fet un ús partidista del nostro idioma, ara els peperos i pro-espanyols no estarien ficant merda a les escoles.
Bé és la meva opinió, i sí realment molta de gent que l'altre dia estava a la mani no aniran a la vaga, trist però cert
Re: 50.000 persones es manifesten a Palma en defensa del català
28 mar 2012
Vigila amb el que dius que et vindrà el típic trinxeraire a titllar-te de burgès i interclassista perquè tens alguna cosa més al cap que no sigui la lluita de classes.
Re: 50.000 persones es manifesten a Palma en defensa del català
28 mar 2012
El mallorquí té tota la raó:
Aquest es el resultat de l'utilització de la llengua com a eina política! Uns l'ataquen i es passen pel forro la seva pròpia llei, que manté la cooficialitat, i d'altres que també l'ataquen, a més, els desgraciats es creuen (o ens volen fer creure) que l'estàn defensant.
El resultat es aquest:
50.000 persones movilitzades per les polítiques llingüístiques de salò i d'altres que es van quedar a casa perque van votar als qui van votar...però TOTES jugant al mateix joc de salò!!!
TOTES ballant al sò dels amos que marquen el ritme.
I probablement menys de la meitat cremaran el maleit salò: demà dia 29.
Re: 50.000 persones es manifesten a Palma en defensa del català
29 mar 2012
No sé d'on treieu l'estadística, la veritat... vau fer una enquesta?

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more