Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
[l'ACCENT.CAT] Per què l'esquerra ha de donar suport a la independència d'Escòcia?
18 mar 2012
L'anunci d'un possible referèndum sobre la independència d'Escòcia d'aquí a dos anys ha sacsejat no només la política britànica sinó també la política catalana.

L'Scottish Socialist Party és un partit que lluita per una Escòcia independent i socialista. Molt actiu en les lluites socials i amb una important implantació al cinturó obrer de Glasgow, va gaudir de representació al parlament escocès entre 1999 i 2007
500px-flag_map_of_scotland.png
Hi ha tres preguntes claus que l’esquerra ha d’abordar. No podem arribar a un acord sobre les respostes, però si ho fem en les preguntes com a mínim seria un pas endavant.

En primer lloc, l’internacionalisme socialista significa que ens esforcem per reemplaçar la globalització capitalista per la socialista? Tenim l’objectiu de construir una comunitat d’estats socialistes gegant? O la nostra meta més immediata ha de ser la de construir el socialisme des de baix – un socialisme basat en la descentralització, la diversitat i la cooperació voluntària?

Vinculada a aquestes hi ha una segona qüestió. Els socialistes hauríem de ser favorables als grans estats capitalistes? És sempre com més gran millor? Els estats multinacionals grans unifiquen i enforteixen la classe obrera o bé la unitat forçada acostuma a agreujar els conflictes nacionals?

La tercera qüestió gira al voltant del procés de canvi. Es pot aconseguir el socialisme com a producte de la rebel·lió de la classe obrera i oprimida de manera simultània? O bé, degut a les diferents condicions nacionals i les tradicions, el canvi social serà més fragmentat i desarticulat? Tendim en primer lloc a desenvolupar-lo a nivell local i nacional abans d’estendre’l cap a l’exterior? Per aquells que combreguen amb la idea de “com més gran millor” com a teoria de l’internacionalisme , els estats nacionals, com ara el Regne Unit, representen un avanç històric. Sigui quin sigui el cost, segons aquesta visió, l’Acta d’Unió i la destrucció de la Gaedlltacht escocesa després de Culloden¹ va aplanar el camí per al sorgiment del capitalisme a gran escala i el sorgiment d’una poderosa classe obrera britànica. Segons ells, qualsevol intent per part d’Escòcia o Gal·les per alliberar-se del Regne Unit a dia d’avui seria un pas regressiu.

Lògicament, si seguíssim aquest fil argumental, també l'hauríem d'aplicar al desenvolupament de la Unió Europea. Aquells que tracten d’impulsar un superestat europeu representen el progrés històric, mentre que els sindicalistes suecs i danesos, així com les organitzacions de dones que van fer que la campanya contra l’euro fos un èxit estaven posant els seus propis interessos per sobre del major projecte històric de l’internacionalisme.

En canvi, tota l’evidència històrica mostra que la unitat forçada des de dalt tendeix a exacerbar la divisió nacional enlloc d’eradicar-la. La Unió Europea, per exemple, en lloc de consolidar l’harmonia internacional s’ha convertit en un brou de cultiu per la desconfiança i la divisió entre les nacions.

Les marees de ressentiment antieuropeu ara sorgeixen a través de les comunitats pesqueres d’Escòcia i és probable que el descontentament més generalitzat de les comunitats industrials a la Vella Europa s’enfronti cada vegada més amb les economies d’explotació de la nova Europa després de l’ampliació. L’intercanvi de la bandera del Regne Unit per la Saltire no lliuraria Escòcia de la desigualtat, els baixos salaris, la pobresa dels pensionistes ni els altres problemes inherents a qualsevol sistema econòmic capitalista. Especialment des de la dècada dels 60, el nacionalisme, en el sentit més ampli, ha penetrat en tots els porus de la vida política escocesa. Hi ha moments en què ha jugat un paper progressista, per exemple amb l'augment de la intensitat en la campanya contra el Poll Tax².

Amb més freqüència s’ha actuat per desviar l’atenció de la veritable font dels problemes a Escòcia. La independència en si mateixa no lliurarà Escòcia d’aquests problemes, però si més no aclariria el camí per a la política que s’ha de lliurar en base a la ideologia de classe en lloc de sobre la base de la nació. Una Escòcia independent també marcaria un avanç democràticament important.

L’antic Imperi Britànic ha quedat enrere, però Gran Bretanya continua exercint un paper clau en l’escenari mundial com el més ferm aliat dels Estats Units en la seva campanya per conquerir els recursos del planeta per al capitalisme multinacional . La sortida d’Escòcia del Regne Unit significaria alguna cosa més que la pèrdua d’una gran part del territori. Escòcia és una peça vital a la màquina militar occidental, amb la base de submarins nuclears de vital importància i bases aèries. Més del vuitanta per cent de totes les reserves de petroli de la UE es troben en aigües d’Escòcia mentre que Edimburg és el quart centre financer d’Europa. L’esquinç de l’eliminació blava de la bandera del Regne Unit i el desmantellament de tres-cents anys d'estat britànic també representarien un fort cop psicològic i traumàtic per a les forces del capitalisme i el conservadorisme a la Gran Bretanya, Europa i els Estats Units. Seria gairebé tan potent en el seu simbolisme com la desintegració de la URSS al començament de la dècada dels 90.
Mira també:
http://laccent.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=2053

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [l'ACCENT.CAT] Per què l'esquerra ha de donar suport a la independència d'Escòcia?
18 mar 2012
Visto el tema desde España, llama la atención, en primer lugar, la débil respuesta de un significativo nacionalismo británico a la puesta en cuestión de un Estado y una nación con una larga tradición. La persistencia de los valores del pluralismo en la sociedad británica no ha sido incompatible con el surgimiento de una conciencia british sobre la que se ha construido la vida del país a lo largo de estos tres últimos siglos. En segundo lugar, sobresale la indiferencia ante las consecuencias de la hipotética secesión en otros territorios del Reino Unido. Apenas se ha planteado la hipótesis de que territorios de Escocia no aceptasen la independencia y dieran origen al planteamiento de nuevas “Irlandas del Norte”. Muy poco se ha discutido la cuestión del quorum exigible para el triunfo del “referéndum”, su posible irreversibilidad, el procedimiento de adscripción de una eventual Escocia independiente a la Unión Europea y el complejo proceso de negociación en que habrían de sumirse el Reino Unido y Escocia para hacer realidad el divorcio.

http://elpais.com/elpais/2012/03/02/opinion/1330692279_820919.html
Sindicat Terrassa