Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Jaume Bonet, AVUI porta 15 DIES EN VAGA DE FAM per la llengua: 'Seria fotut deixar-se morir sense dir res'
15 mar 2012
Membre de Jubilats per Mallorca, protesta per l'ofensiva de Bauzá contra la llengua catalana
21.jpg
Fa dues setmanes que en Jaume Bonet va començar una vaga de fam per a defensar el català a les Illes de l'agressió del govern contra la llengua pròpia, amb mesures com la reforma de la llei de la funció pública. Té seixanta-quatre anys i des de fa quinze dies únicament ingereix aigua. Des de l'altra banda del telèfon parla sense pressa, aturant-se sovint per agafar aire, però diu que es troba bé, per més que ara necessita descansar més sovint. 'He d'estar moltes hores estirat, però quan he descansat i m'aixec, em trob bé'. El metge li ha dit que tenia el cor un poc més cansat que no normalment. 'Quan no menges, els ronyons i el cor treballen més, per això m'ha dit que he de descansar molt', diu.

—Què us va decidir a fer una acció tan contundent com una vaga de fam?
—Vam discutir-ho a la junta directiva de Jubilats per Mallorca i, com que hi havia voluntaris, ho vam decidir per unanimitat. És de cada vegada més clar que aquest govern segueix instruccions de Madrid i que vol carregar-se la llengua pròpia de les Illes Balears. Com és el cas de la castellanització d'IB3, 'per a reflectir la realitat del carrer', diuen ells, cosa que és una fal·làcia. O que puguis esser funcionari públic sense saber el català. Això serà terrible. És evident que tenen intenció de fer recular la llengua seguint consignes de la FAES i de Madrid.

—Amb quina intenció feu la vaga de fam?
—Bàsicament amb dues intencions. L'una, arribar a molta gent, que és difícil d'arribar-hi, i ho anam aconseguint. Ens interessa arribar a la gent que no veu clar què passaria, si s'aprovàs la llei de la funció pública, i quina importància té la llengua, més que no a la gent ja ho veu clar. D'una altra banda, sabem que hi ha parlamentaris del Partit Popular, i fins i tot membres del govern, que no estan d'acord amb la llei, i volem que aquesta gent pressioni. No sé si ho aconseguim tant; però bé, farem allò que podrem. Aquesta vaga no és cosa meva, és una decisió de Jubilats per Mallorca, i hi ha un company, en Tomeu Mengual, que ja es prepara per començar la vaga de fam. S'hi incorporarà d'aquí a una setmana o quinze dies; coincidirem tots dos una temporada i, si jo veig que ho he de deixar, continuarà ell.

—Espereu que el sector del PP contrari a la llei pressioni prou?
—Creim que el govern difícilment es mourà directament per allò que puguem fer nosaltres. Ara, sí que podria esser que es mogués per una pressió del seu partit. Diumenge mateix, en una manifestació per la llengua a sa Pobla, hi anaren tots els regidors del PP, llevat d'un. Per això, a banda voler que la gent sàpiga què passa també esperam que aquest sector del PP actuï amb consciència i no amb obediència.

—Us ha vingut a veure ningú del PP?
—No, ha vingut gent de tots els partits, tret del PP.

—I si la vaga no serveix per a la vostra finalitat?
—Ja serveix. Hi ha molt de debat, se'n parla, també als bars de la tercera edat, amb arguments en favor i contra, i això és bo. Seria fotut deixar-se morir sense dir res.

—Dieu que us adreceu sobretot als qui no consideren que l'aprovació de la llei sigui greu, ni veuen perillar la llengua. A aquests, què els dieu?
—Que les conseqüències seran molt greus. Orientam el discurs en el sentit de la importància de la diversitat cultural, de mantenir la nostra llengua, minoritzada per un poder polític, energètic i financer… I ara em començ a cansar un poc, i no us puc dir tota l'argumentació, però la trobareu a Facebook de Jubilats per Mallorca.

—Esteu disposats a arribar fins al final?
—Fins a la mort? No faig comptes cada dia. A vegades em sap greu de dir-ho així, perquè hem dit que no volíem arribar fins a la mort, però sí arriscar-nos. Volem arribar molt enllà. En principi, ni en Mengual ni jo no volem morir, però estam disposats a jugar fort.
--

Comunicat d'Endavant-OSAN de suport:

COMUNICAT DE PREMSA D’ENDAVANT (OSAN)

AL VOLTANT DE LA VAGA DE FAM PER LA LLENGUA

Tot i que el discurs de l’espanyolisme sempre ens ha volgut fer creure que els mallorquins i les mallorquines som un poble vençut, que no lluita per defensar-se, els fets ens demostren, una vegada més, la falsedat d’aquesta construcció ideològica. Avui fa 15 dies que Jaume Bonet, membre de Jubilats per Mallorca, va començar una vaga de fam per a demanar al Govern de les Illes que aturi els seus atacs contra la llengua catalana. Aquesta vaga de fam no és un fet aïllat, sinó que forma part de tota una estratègia de resistència popular que va començar poc dies després que el Partit Popular arribés al Govern de les Illes.

D’aquesta manera, davant aquesta vaga de fam, des d’Endavant (OSAN) volem fer les següents valoracions:

- En primer lloc, enviar tot el nostre suport polític i humà a Jaume Bonet, qui està posant en perill la seva vida per una causa noble i justa. Exemples com el seu són els que ens animen, dia a dia, a seguir lluitant per uns Països Catalans lliures i socialistes.

- En segon lloc, volem deixar ben clar que aquelles persones que han fet que Jaume Bonet hagi pres una decisió tan dràstica són les dirigents i càrrecs públics del Partit Popular. Per a nosaltres totes elles, sense cap excepció ni una, són enemigues de la nostra llengua. Així doncs, totes elles, sense excepció, seran responsables del que pugui passar a Jaume Bonet.

- En tercer lloc, animam a tothom a continuar la lluita en defensa del català, així com contra totes les agressions socials que patim a Mallorca, i que Jaume Bonet també denuncia amb la seva vaga. Cal seguir amb les accions populars i amb la lluita als carrers per defensar la nostra llengua. Nosaltres sempre hem confiat en la capacitat de resposta i mobilització dels mallorquins i les mallorquines, i tenim ben clar que aquesta és la millor forma de lluitar per la nostra llengua.

-En quart lloc, pensam que totes les persones que estimen la llengua catalana a Mallorca i la resta dels Països Catalans han de mostrar el seu suport explícit cap a la vaga de fam per la llengua. Cal socialitzar aquesta contundent acció, tot portant la lluita de Jaume Bonet als carrers dels nostres pobles i barris.

Finalment, no volem acabar aquesta comunicat sense enviar una abraçada ben forta a Jaume Bonet, i donar-li les gràcies per mostrar-nos el camí de la dignitat col·lectiva.

Avui com ahir, tenim la paraula: a Mallorca en català!
Endavant (OSAN)

15 de març de 2012.

Palma. Països Catalans
Mira també:
http://www.vilaweb.cat/noticia/3994799/20120315/jaume-bonet-vaga-fam-llengua-seria-fotut-deixar-morir-sense-dir-res.html
http://endavantmallorca.wordpress.com/2012/03/15/comunicat-de-premsa-dendavant-osan-al-voltant-de-la-vaga-de-fam-per-la-llengua

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Jaume Bonet, AVUI porta 15 DIES EN VAGA DE FAM per la llengua: 'Seria fotut deixar-se morir sense dir res'
15 mar 2012
Notícies relacionades:

VÍDEO de vilaweb.cat
http://www.youtube.com/watch?v=XzhxmjTj_W4&feature=player_embedded

El Punt/AVUI:
Catorze dies en vaga de fam en defensa de la llengua catalana a Mallorca
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/518128-

Diari de Balears:
En vaga de fam per la llengua
http://dbalears.cat/actualitat/balears/en-vaga-de-fam-per-la-llengua.htm

El Mundo.es
Jubilats per Mallorca hará una huelga de hambre por “los ataques” al catalán
http://www.mallorcadiario.com/sociedad/jubilats-per-mallorca-iniciara-un

Diario de Mallorca:
Jubilado en huelga de hambre por el catalán dice que ´se arriesgará´
http://www.diariodemallorca.es/mallorca/2012/03/08/jubilado-huelga-hambr
Re: Jaume Bonet, AVUI porta 15 DIES EN VAGA DE FAM per la llengua: 'Seria fotut deixar-se morir sense dir res'
15 mar 2012
Tot el suport i respecte per a la gent que emprèn maneres de lluitar dures, que moltes no som ni seríem capaces d'asumir.
Sindicato Sindicat