Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
[EH] La Guàrdia Civil apaga l'emissió digital d'ETB a Nafarroa
08 mar 2012
La militància d'EA, que va finançar el repetidor inutilitzat ara, i va anunciar que adoptarà mesures legals contra una actuació que va qualificar d'arbitrària -Era l'únic canal en éuscar que emetia a Navarra
gr.jpg
Iruñerria es va quedar de sobte ahir sense rebre el senyal digital d'ETB. Els canals es van fondre a negre. L'apagada no va ser un problema tècnic, sinó una actuació policial, que ja havia estat augurada per la delegada del Govern a Nafarroa, Carmen Alba, fa unes setmanes. Pel que sembla, ahir al matí diversos agents van pujar a Erreniega, van entrar amb l'ajuda d'un manyà a l'interior del repetidor que EA va llogar a Iberdrola, on van desendollar l'aparell que permetia una millor recepció de ETB1 i ETB2, uns canals que, d'altra banda, també es poden captar en els televisors configurats per rebre senyal analògic.

Segons el parer d'EA, la militància va pagar el sistema amb una despesa de 12.000 euros, aquesta actuació va ser arbitrària i suposa un salt qualitatiu, ja que mai abans s'havia censurat una emissora per «motius polítics». El parlamentari Maiorga Ramírez, que va pujar ahir a la tarda per veure què havia passat al repetidor de Erreniega, va denunciar que tenen «seriosos dubtes que l'actuació policial compleixi amb la legalitat» i que, per això, «adoptar totes les mesures legals que siguin pertinents ». A més, va denunciar que ningú va avisar ni al seu partit ni a l'empresa que va contractar que es produiria el tancament. Es van haver assabentar quan els canals van perdre el senyal.

Ramírez va denunciar que tots els repetidors que són a la serra emeten senyals de ràdio o televisió de forma al · legal, tal com passa amb el repetidor que ells empraven. «Des d'aquí mateix puc veure 12 repetidors diferents: uns d'Iberdrola, altres de Opnatel, el de Euskalherria Irratia ...», va comentar el parlamentari. «Tots emeten amb la mateixa legalitat que nosaltres. No obstant això, la Guàrdia Civil, a instàncies del Govern navarrès i la delegada, han decidit únicament clausurar el nostre. Per què li passa això a ETB i no a les emissores del tarot? I això, per no parlar d'aquesta ràdio que s'emet des dels campanars de les esglésies ».

L'únic canal en èuscar

Segons afirma Eusko Alkartasuna, aquesta és la primera vegada que es procedeix a tancar una emissora per una directriu política. «Fins ara, només s'han censurat ràdios al · legant problemes de seguretat o d'interferències», va apuntar Ramírez, recordant l'últim cas de tancament d'emissions, quan el Govern va assegurar que els senyals afectaven el sistema de comunicació de l'aeroport de Noain.

D'altra banda, Ramírez va destacar que la fi d'aquestes emissions serà només temporal. «Més aviat que tard, els dos canals d'ETB es podran veure a Nafarroa», va avançar. Alhora, ha assegurat que hi ha drets de la ciutadania que han estat trepitjats després de la intervenció d'ahir. El principal, és el dret a la lliure informació, però sobretot l'haver provocat que deixés d'emetre l'únic canal de televisió que emet íntegrament en euskara en el herrialde. «Boicotejar aquesta emissió és un abús inadmissible», va assenyalar el parlamentari tafallés.

No obstant això, el cas dels dos canals d'ETB mai ha estat tractat com un més. El Consell Audiovisual de Nafarroa havia denunciat en nombrosos informes tot un elenc d'emissions pirates que emetia de manera «alegal», sense que això semblés preocupar gens ni mica al Govern navarrès. Però quan EA va anunciar que havia aconseguit la captació digital de ETB en Iruñerria, el conseller de Cultura, Juan Luis Sánchez de Muniain, va posar el crit al cel, ratllant l'actuació de «il · legal i pirata». Tot seguit, va ordenar l'elaboració d'un informe sobre aquesta suposada il · legalitat, que va traslladar al Ministeri d'Indústria. Paral · lelament, la delegada del Govern va decidir que hauria d'intervenir «d'ofici». Va ser el líder del PP a Nafarroa, Eloy Villanueva, qui va acudir a la premsa per explicar la implicació de la delegada en el tema. «Està fent valer la seva autoritat en la matèria», va dir Villanueva al gener.

El 12 de gener passat, EA va reconèixer que havia col · locat un sistema que permetia la captació digital de TDT a Iruñerria. En aquesta roda de premsa es va mostrar una factura de 12.000 euros. Amb aquesta acció pretenia demostrar que el problema econòmic adduït per a la no captació de TDT era una mera excusa.
Mira també:
http://gara.net/paperezkoa/20120308/327024/es/La-Guardia-Civil-apaga-emision-digital-ETB-Nafarroa

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [EH] La Guàrdia Civil apaga l'emissió digital d'ETB a Nafarroa
08 mar 2012
ETB a Navarra li ha passat com Com tv3 al País Valencià: censura per la llengua als territoris on hi ha menys consciència nacional.
Re: [EH] La Guàrdia Civil apaga l'emissió digital d'ETB a Nafarroa
08 mar 2012
Molan los de EA, sueltan 12000 euros pa' ver la tele....hombre, yo por ver "vaya semanita" como mucho pondría un par de euros, como mucho.
Re: [EH] La Guàrdia Civil apaga l'emissió digital d'ETB a Nafarroa
08 mar 2012
El que molaria fora una desconexió de TV 3 (per cent), però al "principat". Ja està bé de caspa radiactiva de raholes, sala martins, cunís i demés feixistes presentant fins i tot el temps. No sé si això és símptoma de "manca de cony-ciència nazional" o de ser un outsider i me la bufa. Per pura salut mental, desmantelament dels mitjans àudiovisuals burgesos!
Re: [EH] La Guàrdia Civil apaga l'emissió digital d'ETB a Nafarroa
09 mar 2012
El que molaria és reventar tots els canals de la tv, però donat que no es farà ni passarà..
Que tanquin tv3 es vulgui o no, és un atac a la cultura, ja que vivim en una societat en que els nens degut a les jornades de curro dels pares..(i altres factors) es passen moltes hores a la tv.
Tv3 es una gran merda al meu punt de vista, però és en català i això reforça l' autoestima a una cultura, una llengua, costums..
Si enlloc de mirar tv3, miren tele5 doncs segurament aquesta persona creixerà pendent de les últimes ulleres de moda, de l' operació de Belen Esteban....
La tv agradi o no es una eina important en l' educació de molts nens.
Re: [EH] La Guàrdia Civil apaga l'emissió digital d'ETB a Nafarroa
09 mar 2012
Per sort anat de l'olla ets un outsider i un marginal, i així seguir´ças tota la vida mentre siguis anarquista.
Re: [EH] La Guàrdia Civil apaga l'emissió digital d'ETB a Nafarroa
09 mar 2012
Per sort per a tu, mal autoanomenat apàtrida, els teus omplireu estadis cridant "vic-ca'l batxa!" i omplireu rambles de les flors i discoteques sota l'slogan de indepen - DANCE o en mogudes demopollacràtiques burgeses, reclamant la marca de l'amo (bi, tri o quadribarrada) marcada al roig al cul, que ningú no us cony-fongui de ranxo. Aquest és el vostre codi d'honor, una merda de codi de barres!

Aneu amb compte amb una possible remuntada de l'anarquisme: NO HI HAURÀ UNALTRE MAIG DEL 37!!
Re: [EH] La Guàrdia Civil apaga l'emissió digital d'ETB a Nafarroa
11 mar 2012
ETA VENCERÀ!!!

TERRA LLIURE VENCERÀ!!!
Sindicato Sindicat