Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Històries del subsòl
02 mar 2012
La ciutat, estratificada per nivells, comporta un món inferior o subterrani que requereix també la presencia d’éssers humans. Menció especial mereixen els túnels o galeries abarrotades del Metro, mitjà de transport metropolità per excel•lència considerat fins avui el vehicle més eficaç pel trasllat en massa de passatgers: espai soterrat, controlat, mecanitzat…que en poc temps funcionarà de manera totalment automática. El Metro és la veritable prova de càrrega del sotmetiment a un complex artificial de control per part d’una població resignada: aire viciat, càmeres de videovigilància, altaveus, gossos, guàrdies de seguretat, pantalles publicitàries, aglomeracions, túnels obscurs, i el perill latent d’un accident o atemptat que atrapi en una trampa sense sortida als seus impotents usuaris.

El primer Metro s’inaugurà a Londres el 1863, quan aquesta ciutat comptava 2.9 milions d’habitants. Un diari londinenc de l’època va assegurar del mateix que era “un insult al sentit comú suposar que la gent pogués preferir ser transportada pel fètid subsòl de la ciutat”. Pocs mesos després, milers d’urbanites havien utilitzat el “nou i ràpid” mitjà de transport. París obria el seu el 1900, Berlin el 1902 i Nova York el 1904. Actualmet les xarxes de metro tenen centenars de kilòmetres de túnels que travessen per sota de cada ciutat, mouen milions de passatgers i són un tret homogeneitzador de la identitat metropolitana. Fins nou milions de persones utilitzen cada dia el metro de Tokio (on en hores punta uns empleats amb guants de color blanc exerceixen d’”empenyedors”). El 60% dels viatgers destina més de dues hores diàries per desplaçar-se al seu centre de treball. Molts d’ells opten per pasar la nit en nínxols tecnològics anomenats “hotels càpsula” (2 metres quadrats que inclouen llit i televisor, a 25 euros la nit). És clar que, a part de la puntualitat impressionant, el metro de Tokio es caracteritza per la plaga se suïcidis que es produeixen a diari.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Històries del subsòl
02 mar 2012
Tranquils, com es pot veure a les noves L9 i L10 (que ja funcionen sense conductors), els suïcidis ja són cosa del passat gràcies a la paret de vidre que cobreix tota l'andana i que impossibilita al passatger saltar a les vies.

Un nou èxit del progrès.
Re: Històries del subsòl
02 mar 2012
si el tema és el suicidi la Renfe també pot ser útil, a no ser que el tren vingui amb retard, caigui una catenària, descarrili o s'estimbi abans de passar-te per sobre...
Sindicat Terrassa