Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
La primavera estudiantil porta la revolta als carrers dels Països Catalans
01 mar 2012
Per aquest dijous hi ha més protestes convocades i la vaga segueix a la UAB
420226_242396292516476_156284204461019_504923_630410767_n-28130.jpg
Una setmana i escaig després que la revolta dels estudiants encengués la flama de la revolta al País Valencià, la primavera estudiantil s'ha estès per tot el país. Dimecres, vaga a l'ensenyament públic dels Països Catalans, desenes de milers de persones van sortir als carrers de les ciutats per defensar l'ensenyament públic i rebutjar en massa les retallades neoliberals que -arreu del país- amenacen amb desmantellar el sistema públic.

És només el començament. De moment, els estudiants han decidit ocupar indefinidament el rectorat de la UB, mentre que a la UAB la vaga seguirà aquest dijous. A més, hi ha convocada una protesta a Plaça Espanya, on aquests dies se celebra el Congrés de Telefonia Mòbil. Els estudiants també han passat la nit al rectorat de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona.

Èxit de la vaga i més de 70.000 persones a la manifestació de Barcelona

La vaga convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública ha estat valorada com un èxit absolut. El seguiment va ser massiu entre els estudiants i el professorat, alhora que va tenir una repercussió significativa entre el personal d’administració i serveis.

L'èxit de la vaga va quedar reflectit amb les manifestacions que es van celebrar arreu amb una assistència molt alta. Segons xifres de la PUDUP, la protesta de Barcelona, amb més de 70.000 assistents, ha estat la manifestació universitària més gran dels darrers 25 anys.

La plataforma assegura que aquesta vaga "ha obert una nou marc de debat sobre la universitat pública" i en aquest sentit espera "que les autoritats n’estiguin a l’altura, cosa que a hores d’ara no han demostrat al negar tots els problemes fonamentals que han dut a aquesta vaga".

La PUDUP anuncia que convocarà noves mobilitzacions que obrin un debat real sobre el paper que ha de tenir la universitat pública en el marc de la crisi actual. "Un debat que no pot passar per la retallada de les universitats i del propi dret a l’educació del nostre país, tal com s’està produint actualment", critica.

12 detinguts

La repressió policial no ha faltat en aquesta nova jornada de protestes. Els Mossos d'Esquadra han practicat un total de 12 detencions. Dels dos detinguts són menors d'edat. Els Mossos han efectuat nou de les detencions, mentre que la Guàrdia Urbana n'ha practicat tres. Als detinguts, que passaran aquest dijous a disposició judicial, se'ls acusa de desordres públics, danys a mobiliari urbà, crema de contenidors i agressions als agents policials.

La combativitat va ser un dels trets de la vaga. Al matí es van efectuat talls de trànsit a diversos indrets, es van ocupat edificis i es van realitzar accions contra entitats bancàries. Els Mossos van actuar amb contundència contra els manifestants, arribant a carregar en diverses ocasions, provocant detencions a nombroses persones. Un grup de protestants es va desplaçar, després de la manifestació, fins al Congrés de Telefonia Mòbil.

A València, manifestació multitudinària

Al País Valencià, on la vaga arribava amb la maquinària encara en marxa per la primavera valenciana, milers d'estudiants van sortir als carrers de València per "dir no a les retallades en la qualitat de l'ensenyament públic i a la repressió de les reivindicacions" en una multitudinària manifestació que van definir com la de "la dignitat".

Convocada pel Consell de la Joventut Valenciana (CJV), el Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA), Campus Jove, Acontracorrent i el Sindicat d'Estudiants del Països Catalans (SEPC), la marxa va sortir poc després del migdia de la Facultat de Geografia i História de la Universitat de Valéncia darrere d'una pancarta en la qual es podia llegir "Per un ensenyament públic i de qualitat".

El grup va recórrer l'avinguda Blasco Ibáñez i va començar una ruta que va tenir la primera parada al pas pels Jardins de Vivers, quan uns joves van desplegar un gran cartell en el qual animaven a "Parar 2015" en referència a l'estratègia Universitat 2015 emmarcada en l'Espai Europeu d'Educació Superior.

Els estudiants van creuar el Pont del Real i, en aquest punt, van fer una asseguda d'uns deu minuts per la quantitat de participants que hi havia, que va fer que la manifestació es dividís en dues. De fet, quan la capçalera de la marxa es trobava en els Vivers, la cua encara no havia sortit de la Facultat d'Història.

"A València s'acaba la paciència"

Les consignes més escoltades van ser "No a la privatització", "Delegada dimissió", "Menys policia, més educació" i "A València s'acaba la paciència". A la Plaça de la Verge es va llegir un manifest que que rebutjava "la il·legítima violència policial, les retallades dels drets laborals i la qualitat de l'ensenyament".

Quan la manifestació ja havia acabat, un grup de protestants va tallar el tràfic al carrer Xàtiva a l'altura de l'IES Lluís Vives i al voltant d'un miler de persones es va traslladar fins la seu de la delegació del govern espanyol al País Valencià per exigir de nou la dimissió de la seva titular, Paula Sánchez de León.

Protestes arreu

Les manifestacions i protestes es van fer sentir en diverses ciutats del país, Alacant, Manresa, Castelló, Sabadell, Vilafranca del Penedès... A Lleida, milers d'universitaris es van manifestar i van llançar ous a la seu de CDC i a la subdelegació del govern de l'Estat a Lleida, mentre que a Tarragona la marxa va arribar fins a la Universitat Rovira i Virgili (URV), on els estudiants van ocupar la rectoria. Igualment, es van llançar ous a les portes i façanes de la Delegació del Govern a Tarragona i la seu d'Ensenyament.

De la seva banda, a Girona la protesta va anar dirigida a la rectora de la UdG, Anna Maria Geli. La vaga es va fer sentir a tots els campus universitaris gironins. La protesta va començar a les portes del rectorat -al Barri Vell-, va passar pel centre de Girons fins arribar a la facultat de Medicina i Infermeria, a Emili Grahit, on els estudiants van entrar a la facultat per aturar les classes. A arreu, les aules buides.
Mira també:
http://www.llibertat.cat/2012/02/la-primavera-estudiantil-porta-la-revolta-als-carrers-dels-paisos-catalans-16857
http://www.youtube.com/watch?v=02NubIaS7w4&feature=player_embedded

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La primavera estudiantil porta la revolta als carrers dels Països Catalans
01 mar 2012
això és la revolta? quina decepció...
Re: La primavera estudiantil porta la revolta als carrers dels Països Catalans
02 mar 2012
El titular podría ser "policías catalanes pegan a estudiantes"
Re: La primavera estudiantil porta la revolta als carrers dels Països Catalans
02 mar 2012
O también "cabezotas duras y aldeanas de nacionalistas intransigentes destrozan material policíaco de los defensores del orden constitucional que nos une".
Re: La primavera estudiantil porta la revolta als carrers dels Països Catalans
05 mar 2012
No me gusta esto de la violencia contra contenedores y bancos, en Sol (centro del universo conocido) no lo aprueban. La táctica es poner a las tías delante, que cuando se quejan de los porrazos son mas aparatosas y gritonas. Dar pena es la estrategia.
Sindicato Sindicat