Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : dones
Per la llibertat sexual i reproductiva de les dones
27 feb 2012
Davant les recents declaracions del govern del Partit Popular manifestant la voluntat de revocar l’actual Llei Orgànica de Salut Sexual i Reproductiva i d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs 2/2010, per tal de retornar a la llei de 1985 (és a dir, a la regulació de la interrupció voluntària de l’embaràs a través del codi penal, i no mitjançant una llei específica que consideri la salut sexual i reproductiva un dret), els i les sotasignants expressen el seu absolut rebuig atès que:


La llei de 1985 criminalitza l’avortament i, per tant, nega el dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos. Els 3 únics supòsits despenalitzats segons la reglamentació de 1985 requereixen dels vist-i-plau d’una tercera persona – un/a “professional” –, es nega, d’aquesta manera, la capacitat de les dones de decidir sobre elles mateixes, el seu cos i la seva voluntat de ser mares o no ser-ho.
Eradicar una llei específica sobre salut sexual i reproductiva implica no reglamentar l’objecció de consciència als centres sanitaris públics, fet que a la pràctica ha suposat, per a moltes dones, la impossibilitat d’avortar a la xarxa pública, donant lloc a greus iniquitats econòmiques i territorials. La reglamentació de 1985 no aborda l’educació sexual, mecanisme ineludible per a la prevenció de l’embaràs no desitjat. Tornar a la llei de 1985 implica una pretensió ingènua (o fins i tot malintencionada) d’eradicar l’avortament a través de la punició de les dones i la repressió de la sexualitat, en comptes de fomentar la responsabilitat (també dels homes), afavorir la capacitat de prendre decisions autònomes pel que fa a la sexualitat a través de l’educació sexual, i garantir l’accés a mètodes anticonceptius. Prohibir i perseguir l’avortament implica no reconèixer l’impacte que l’embaràs i la maternitat tenen sobre la vida de les dones en totes els seus sentits i abocar les dones a la maternitat obligatòria, suprimint la seva llibertat per decidir sobre la voluntat d’exercir aquesta funció i quan exercir-la.




A més, els i les sotasignants recorda que l’actual Llei de Salut Sexual i Reproductiva i d’Interrupció Voluntària de l’embaràs, tot i haver estat un pas endavant en matèria de drets de les dones:

Infantilitza les dones, en introduir un període de reflexió obligat com a condició per a poder avortar (3 dies a partir de l’entrevista amb un/a professional que ha d’assessorar les dones sobre ajuts a la maternitat), tot qüestionant la seva competència moral i dubtant de la seva capacitat de reflexionar i cercar informació per elles mateixes. No permet l’avortament a menors de 16 anys sense autorització materna/paterna entrant en contradicció amb d’altres reglamentacions que permeten a una menor contraure matrimoni o que reconeixen la llibertat sexual a partir dels 13 anys, situant per sobre de la voluntat de la menor la voluntat d’altres persones adultes (i els seus valors o ideologia). No ha establert els mecanismes que permetin concretar les mesures recollides per la llei per garantir la possibilitat d’avortar a la xarxa sanitària pública. Ha escurçat a 14 setmanes el termini legal per avortar en cas de greu risc per a la salut de la dona, que en l’anterior legislació no tenia límit.


Per tant, i tenint en compte que els Drets Sexuals i Reproductius estan recollits i protegits per les convencions internacionals de NNUU del Caire 1994 i Beijing1996, i que en l’arrel de moltes de les discriminacions actuals contra les dones (discriminació laborar i retributiva, inferioritat de pensions per haver-se retirat del mercat per tenir cura d’altres persones, doble i triple jornada laboral, etc.) es troba el mandat de la maternitat obligatòria, que ha desrresponsabilitzat als homes de les tasques de cura i sosteniment de la vida, exigim:

La garantia absoluta de respecte als drets sexuals i reproductius de les dones i l’eradicació de tota llei que els vulneri i que atempti contra la llibertat a decidir sobre el propi cos.




+ info i adhesions

http://acampadasants.wordpress.com
acampadasants ARROBA gmail.com
@acampadasants

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat