Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
La brutalitat policial no apaga la revolta estudiantil valenciana
20 feb 2012
La Policia Nacional espanyola denuncia l'"agressivitat" dels estudiants, a qui considera l'"enemic"
-joanaribes-27547.jpg
La revolta estudiantil pren més força que mai tot i els esforços del govern espanyol i la policia per sufocar-la. No és de franc: es compten per més d'un centenar els manifestants –molts d'ells menors d'edat- que han resultat ferits, i hi ha hagut desenes de detinguts des que van començar les mobilitzacions, la setmana passada.

Aquest dilluns, en la quarta jornada de protestes, hi ha hagut una vintena de detinguts, i els serveis d'emergències han hagut d'atendre quatre persones que han resultat ferides per les càrregues dels antiavalots, que no han cessat en tota la tarda.

La mobilització, com cada dia, ha començat a les 14.45 h a les portes de l'IES Lluís Vives, l'institut que va encendre les protestes. D'allí n'ha partit una manifestació que ha tallat les principals vies de la capital valenciana, on s'han produït persecucions i severes càrregues policials durant tot el vespre, fins i tot amb pilotes de goma i gasos lacrimògens. La policia ha ocupat la ciutat, amb helicòpters i controls de la guàrdia civil per diferents accesos de l'Horta Nord.

Ben entrada la nit, grups de manifestants segueixen protestant entre els carrers Bailén i Xàtiva. A més, a la Facultat d'Història de la Universitat de València s'hi ha tancat al voltant de 400 estudiants i professors en protesta per l'actuació policial amb la intenció de passar-hi la nit.

Els estudiants es rebel•len contra les retallades en educació, que han dut els centres educatius valencians a patir una situació límit, fins al punt de tallar la llum o la calefacció.

La policia denuncia l'"agressivitat" dels estudiants, a qui considera l'"enemic"

La Policia Nacional espanyola, de la seva banda, ha parlat d'agressivitat. En una compareixença aquest mateix dilluns a la tarda, el cap superior de la policia de València, Antonio Moreno, s'ha referit als estudiants com l'"enemic" i ha justificat les càrregues policials contra els estudiants per "l'agressivitat" dels joves. Segons ha afirmat, els manifestants han actuat amb "un plus d'agressivitat" que ha portat els agents policials a donar "una resposta equitativa".

De la seva banda, la responsable política de l'actuació, la delegada del govern espanyol al País Valencià, Paula Sánchez de León, s'ha limitat a donar suport en tot moment a l'actitud de la policia, que actua "davant d'una situació de desordre i desacatament", afirma. "No hi ha repressió, ni instruccions ni intent de control del dret a la manifestació", ha asseverat.

Solidaritat amb els estudiants des de tots els indrets del país

La solidaritat amb la revolta valenciana s'ha estès per tot el país. En aquest sentit, s'han celebrat concentracions a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, a la Plaça de la Font de Tarragona, a la Plaça del Vi de Girona i a la Plaça de la Montanyeta d'Alacant. Aquest dimarts a les 7 se'n celebrarà una altra a la Plaça de la Paeria de Lleida i a dos quarts de vuit a la plaça del Rector Ferrer d'Olot. Diumenge se'n va celebrar una a Palma.

Aquest cap de setmana s'ha portat a terme diverses mobilitzacions arreu dels Països Catalans per denunciar les brutals agressions contra els estudiants a València, després que les càrregues policials de la setmana passada se saldessin amb una desena de detinguts i diversos ferits.

Els estudiants adverteixen que seguiran rebel·lant-se

Els estudiants han rebutjat en bloc la brutalitat policial i han exigit l'alliberament sense càrrec dels detinguts. El SEPC ha remarcat que es repeteix la violència i repressió que es va viure al Principat amb el Pla Bolonya i denuncia que el govern espanyol "està disposat a les retallades i les polítiques privatitzadores per sobre de la voluntat de les classes populars". En aquest sentit, considera "indignant que haguem de patir la incompetència dels nostres governants" i "lamentable la negació del diàleg per part del Govern de la Generalitat Valenciana", així com l’ús de la violència contra els manifestants, especialment els estudiants d’institut.

Per tot plegat denuncia que les retallades "s’estan aplicant amb violència, per precaritzar l'educació pública i hipotecant el futur del nostre país" i exigeix l’aturada de la violència per part de la policia espanyola i la fi de les retallades i de l’EU2015 que hipotequen el futur del país.

El SEPC demana al conjunt de la comunitat educativa que s’adhereixin a la vaga general del 29 de febrer.
De la seva banda, Endavant OSAN ha exigit la dimissió de Paula Sánchez de León i d'Antonio Moreno, "per actuar sobre la ciutat de València com en una zona de guerra". Així mateix, exigeix l'absolució sense càrrecs de totes les persones detingudes i convida tota la ciutadania a mobilitzar-se.

I la COS ha condemnat la repressió policial però ha lloat la resposta dels estudiants. Una afiliada del sindicat ha estat agredida per un policia espanyol a l'IES Lluís Vives. Segons informa la COS, la càrrega li ha provocat una síncope cardiaca i ha hagut de ser avacuada en ambulància.

La COS celebra que "comença l'autèntica primavera valenciana, l'autèntica primavera dels Països Catalans" i denuncia que "l'Estat, i el cap major dels torturadors, Jorge Fernandez Diez, ha tornat a usar València com a laboratori de proves repressives pel conjunt del nostre país". Però "només estan aconseguint que tota la ràbia accumulada comence a brollar com l'aigua neta i bona dels brolladors de l'Albufera de València", proclama.

Els professors del Vives denuncien el setge policial

L’assemblea del professorat de l’IES Lluís Vives de València també ha denunciat el setge contra els estudiants. Ha recordat que dimecres, a les proximitats de l’institut, es va produir "una violentíssima i desproporcionada" actuació policial contra un grup d’estudiants concentrat a fora per protestar contra les retallades en Educació. El resultat foren diversos alumnes ferits i contusionats, i fins i tot un detingut, lesionat, emmanillat i portat a la comissaria de Sapadors.

Dijous i divendres es van produir també "aquestes actuacions violentes, desproporcionades i fora de qualsevol lògica democràtica contra adolescents i menors, tractats com a delinqüents".

Per tot plegat, els professors expressen la seva "més enèrgica repulsa a aquesta mena d’actuacions" i assegura que "s’emmarquen en els intents reiterats de les nostres autoritats per tal de desprestigiar l’ensenyament públic i criminalitzar-nos a tots els que estem compromesos com a professors, personal no docent, estudiants i famílies en la dignificació de l’educació pública".

A més, anuncien que denunciaran formalment les actuacions i reclamaran responsabilitats penals i polítiques per als qui han promogut "aquest despropòsit". També adverteixen que continuaran denunciant els atacs als serveis públics i "la criminalització que els governants intenten fer dels seus empleats per desprestigiar-los".

Indignació política

El síndic de Compromís, Enric Morera, ha demanat que s'alliberin sense càrrecs tots els joves que es troben detinguts a la comissaria i que es retirin tots els expedients sancionadors oberts contra els estudiants de l’IES Lluís Vives de València. Morera considera que amb el PP "han arribat les retallades en democràcia, perquè la resposta del govern a les protestes estudiantils ha sigut desproporcionada i més pròpia d’un règim dictatorial que d’una societat democràtica, la qual cosa lamentem”.

De la seva banda, la coordinadora general d'Esquerra Unida al País Valencià (EUPV), Marga Sanz, ha demanat la dimissió de Paula Sànchez de León, a qui ha acusat de "saltar-se els principis democràtics i ha deixat el poder a mans de la policia". Segons Sanz, "el que està passant a València és propi d'èpoques no democràtiques, que ens recorden massa el franquisme i les persecucions dels grisos a les revoltes estudiantils contra la dictadura".

I quant al PSPV, simplement ha telefonat al president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, perquè cessi la violència contra els estudiants, segons ha informat el secretari general dels socialistes, Jorge Alarte, a través del Twitter.
Mira també:
http://www.llibertat.cat/2012/02/la-brutalitat-policial-no-apaga-la-revolta-estudiantil-valenciana-16750

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat