Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí
[RT Notícies] La Unió Europea a la vora d'un abisme econòmic per l'embargament al cru iranià
18 feb 2012
"La Unió Europea quedarà greument danyada amb la política de seguiment de les directrius de Washington", opina l'analista internacional Txente Rekondo, que ha comentat a RT la decisió dels estats europeus d'introduir un embargament a les importacions del cru iranià.
En canvi, EE. EUA., Que segons l'expert, és l'impulsor d'aquestes mesures contra l'Iran, "no perdrà res", pel fet que no depèn del petroli de la República Islàmica i no l'importa des de fa uns 30 anys.

A finals de novembre passat, EE. EUA., Canadà i Gran Bretanya van aprovar sancions unilaterals contra el sector financer i energètic de l'economia iraniana. Al seu torn, el 23 de gener la Unió Europea va aprovar l'embargament del cru persa que entrarà en vigor a partir de l'1 de juliol.

Segons Rekondo, Europa va ajornar la introducció de l'embargament perquè els països de la unió més dependents dels hidrocarburs iranians poguessin buscar altres proveïdors de petroli.

Iran 'contraataca'

No obstant això, aquest dijous Teheran va fer un moviment imprevist declarant que podria tallar el subministrament de cru als països europeus ja a partir de la setmana. L'analista assenyala que aquesta declaració assenyala que la República Islàmica "està disposada a respondre diplomàticament a mesures contra l'interès de la sobirania nacional iraniana".

Si l'Iran compleix la seva promesa, estats europeus com Grècia, Espanya i Itàlia, les importacions de petroli depenen en prop del 14% del cru iranià, segons Rekondo, es veuran en una situació molt difícil ja que no els donarà temps a trobar una alternativa al petroli persa.

Qui podria reemplaçar el petroli iranià?

L'expert assenyala que la UE busca proveïdors al golf Pèrsic, així com a Nigèria i Noruega i fins i tot no descarta l'ús del petroli libi, possibilitat que "es mostra bastant lluny de la realitat", segons Rekondo. L'analista sosté que encara que les petromonarquies del golf Pèrsic poden augmentar la producció, no cal oblidar que tenen contractes en vigor amb altres parts del món, sobretot amb els estats d'Àsia. El mateix passa amb Nigèria i Noruega.

Pel que fa a Líbia, on la situació "dista molt de la normalitat", l'extracció del cru que és "evidentment amb el que sospiren o en el seu moment sospirar països com Itàlia", pot comportar dificultats.

Rekondo no dubta que la situació actual comportarà un augment imminent dels preus del petroli, cosa que, al seu torn, "va generar una major incertesa en les economies de la UE més danyades a dia d'avui".

Iran seguirà a la superfície

El cessament del subministrament de cru als països europeus suposarà a curt termini una minva per a l'economia iraniana, opina l'analista. No obstant això, apunta que cal tenir en compte que la major part de les exportacions de petroli de l'Iran són cap a altres estats, com la Xina, l'Índia, Corea del Sud i Japó. I els governs de la Xina i l'Índia ja li van sol · licitar a l'Iran grans volums de petroli per als seus respectius països, pel que sembla poc probable que el bloqueig pugui suposar un gran dany per a les finances de la República Islàmica.
Mira també:
http://www.racocatala.cat/forums/fil/154875/iran-vol-tallar-subministrament-petroli-ue?pag=1

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [RT Notícies] La Unió Europea a la vora d'un abisme econòmic per l'embargament al cru iranià
18 feb 2012
Tinc ganes de veure els articles d'en James Petras i companyia...
Per part meva, tot i saber que això probablement endurirà la nostre vida, no deixaré de defensar la independència política de l'Iran, Síria i Líbia, així com tots els pobles que s'oposen a l'extorsió de la CIA, Alquaida i tota la cofradía, darrera la qual només hi ha EUA, EUA i EUA, des de Reagan
Sindicato Sindicat