Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sanitat
Demà es reuneixen a Vic les màfies sanitàries 'semipúbliques' presidides per Boi Ruiz.
16 feb 2012
Jornades d'Empreses. Públiques i Consorcis de Salut
Reunió a Vic a l'Edifici El Sucre
C/Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5.
tel. 938 895 414
fax 938 833 949
vic ARROBA cambrabcn.org
medicos-lucha.jpg
Els centres sanitaris, que depenen de CatSalut, volen decidir per ells mateixos com controlen la despesa. I el paper de la Intervenció General de la Generalitat provoca malestar entre els gestors

El Govern necessita controlar el dèficit i reduir la despesa pública. És el gran repte de la Generalitat, que és conscient, però, que no pot ofegar l'economia catalana ni desfer determinats models de gestió. Un d'aquests models és el dels consorcis sanitaris catalans. El malestar entre els seus gestors ha augmentat, perquè creuen que la fiscalització del Govern és excessiva i ofega l'autonomia de gestió.

El president del Consorci Parc de Salut Mar i membre del consell assessor de salut del president Artur Mas, Josep Maria Via, assegura que no coneix un sistema millor que "el que asseguri l'autonomia de gestió". Per Via, alguns casos de corrupció i el control de la despesa pública han provocat un clima de paràlisi que fa que el Govern no actuï.

El fet que incrementa el malestar és que la Intervenció General de la Generalitat, la direcció general de Pressupostos -que depèn del departament d'Economia- i la secretaria general de la Funció Pública, a més d'alguns departaments jurídics de la Generalitat, han incrementat la fiscalització i posen en qüestió el mateix model sanitari català, en el qual hi ha gran presència d'aquests consorcis.

Ivan Planas, director general de Seguiment i Avaluació de Polítiques d'Estabilitat i Creixement del departament d'Economia, admet que hi ha moltes normes transversals que perjudiquen els consorcis sanitaris, però que l'objectiu de legislatura és anar retornant l'autonomia de gestió, i afirma que ja es van prendre mesures en el pressupost del 2011. Planas, però, afegeix que ha de ser compatible amb "la transparència i el control".

Sistema de finançament

Però els gestors volen que els consorcis quedin fora del sistema de comptes adoptat a la Unió Europea, conegut com a Sec-95, perquè no siguin considerats administració. La idea és que puguin ser tractats com a "unitats productores de mercat", com apunta Via, perquè els ingressos per vendes dels consorcis supera "de molt el 50%" dels costos de producció. La tesi es basa en el manual de la Sec-95, que estableix que no és la propietat la que ha de determinar si aquests consorcis són o no administració pública, sinó el seu sistema de finançament. Aquesta autonomia de gestió, per a consorcis com el Parc de Salut Mar, el Parc Taulí de Sabadell i l'Hospital Clínic, entre d'altres -tots dependents de CatSalut-, permetria més estalvi i més productivitat, segons Josep Maria Via, per qui l'actual govern, "malgrat alguns esforços, manté el model de consorcis sanitaris del tripartit", basat en més control.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, es reunirà demà a Vic amb els gestors de les empreses públiques i dels consorcis de salut per analitzar la qüestió.

*************************

Pretén donar més autonomia als consorcis sanitaris

Publica Ara

Salut estudia cedir a tercers la gestió d'hospitals concertats

El conseller de Salut, Boi Ruiz, estudia cedir a tercers la gestió dels consorcis sanitaris. Vol donar més autonomia al sector concertat per millorar l'eficiència del sistema. I el sector reclama canvis.
El conseller de Salut, Boi Ruiz, sempre ha defensat la necessitat d'avançar en l'autonomia de gestió dels centres sanitaris. Aquesta política s'ha començat a aplicar a l'Institut Català de la Salut (ICS), la principal empresa pública, que es fragmentarà en societats autònomes sota el paraigua públic. El següent pas que planteja el conseller és reformar els consorcis que depenen del Servei Català de la Salut (CatSalut), que aglutinen des de grans centres concertats, com l'Hospital Clínic i l'Hospital del Mar de Barcelona, fins a equipaments del territori, com els hospitals de Mataró, Sabadell, Mollet i Vic. Salut estudia deslligar-se de la gestió d'aquests consorcis i deixar-los en mans d'entitats sense afany de lucre, ja siguin fundacions o societats integrades per professionals. El patrimoni dels consorcis, així com el seu finançament, continuarien en mans públiques.


La reforma, avançada ahir per Diario Médico , encara està en fase d'anàlisi. Portaveus del departament de Salut apunten que l'objectiu del Govern és millorar l'eficiència del sistema sanitari i detallen que no s'ha concretat cap pla d'actuació específic per als consorcis. Tanmateix, fonts properes a la conselleria admeten que la fórmula de deixar la gestió dels consorcis en mans de tercers és una possibilitat que es madura. De fet, la reforma s'explorarà el 17 de febrer en unes jornades tècniques a l'edifici del Sucre de Vic, que serviran per commemorar el 25è aniversari de la primera experiència aplicada per Catalunya, el Consorci Hospitalari de Vic. Durant la sessió està programada una reunió de treball de la secretària general del departament de Salut, Roser Fernández, i el director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, amb els presidents dels consorcis i empreses públiques de la sanitat.
Marge per poder gestionar
Boi Ruiz està decidit a tornar a l'essència del model sanitari català, en què els hospitals integrats en consorcis públics -titularitat de la Generalitat, ajuntaments i altres ens- disposaven d'autonomia en els òrgans de govern, fet que els permetia aplicar models de gestió del sector privat, amb la contractació de personal laboral. Amb el temps, l'administració va assumir més control dels consorcis, un marcatge de la situació comptable que es va incrementar en l'etapa del govern tripartit i va minvar l'autonomia de gestió dels hospitals concertats. "No podem continuar amb aquesta intervenció, fa temps que necessitem un canvi", expressa Josep Maria Via, president del Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona.
El Consorci de Salut i Social de Catalunya, la patronal que representa centres amb participació municipal, avala que el servei públic es pot exercir sense la participació directa de l'administració en la gestió. "Ja vam avisar que perdíem agilitat i sembla que aquest govern és més sensible a l'avís", afirma Ramon Cunillera, director del Consorci. "El sector concertat ha demostrat que pot ostentar aquesta autonomia de gestió", comenta Cunillera.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa