Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
El Conseller d´Economia obre la porta a una nova ronda de retallades
04 feb 2012
(recull de premsa)
El dèficit de la Generalitat va ser l'any passat el 24% superior al previst El desfasament de caixa va equivaler al 3,29% del PIB, fins als 6.687 milions d'euros el 2011

Divendres, 3 de febrer del 2012 - 13:10h. Vots: +1 -10 Comentaris (13) AGUSTÍ SALA / Barcelona

El dèficit de la Generalitat va ser de 6.687 milions d'euros, fet que suposa el 3,29% del producte interior brut (PIB), 0,63 punts o gairebé el 24% més sobre el que s'havia fixat el mateix Govern en el seu primer any de mandat (2,66%) i gairebé el triple de la xifra a la qual es van comprometre amb l'Estat (1,3%).


El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, al presentar la liquidació provisional de comptes del 2011, ha destacat “l'esforç extraordinari” realitzat l'any passat i que aquest va ser “útil i efectiu”. El Govern no ha comptabilitzat per al dèficit l'impagament per "deslleialtat institucional" del Govern socialista els 759 milions de la disposició addicional tercera de l'Estatut per entendre que corresponen a l'Estat.

La Generalitat va gastar 2.420,2 milions menys que el 2010, equivalent a l'1,2% del producte interior brut (PIB), amb una reducció del 9,35%, si bé el descens va ser de 1.858,3 milions, el 6,94% menys, si s'hi inclouen les despeses financeres. La retallada prevista del 10%, de 2.680 milions, es va quedar 822 milions per sota de la quanatitat a què s'havien compromès. D'aquesta suma, Salut, que suposa 40 de cada 100 euros del pressupost, va experimentar un desviament de 582 milions, fins a arribar a una rebaixa de 706 milions, però ha estat “la primera vegada que s'ha registrat una reducció del pressupost d'aquest departament”, ha dit Mas-Colell.

Moltes mesures d'estalvi es van començar a aplicar a meitat d'exercici i es percebran més aquest any, ha explicat. Tampoc s'han aconseguit els 200 milions previstos per privatitzacions i vendes d'immobles previstes. Mas-Colell preveu que els esforços del 2011 serviran per reduir el dèficit del 2012.

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/economia/deficit-generalitat-any-


Catalunya tanca 2011 amb un dèficit del 3,29%, un 0,63% més del previst

Economia | 2012.02.03 - 14:15 h

(Agències). - La Generalitat de Catalunya ha tancat 2011 amb un dèficit del 3,29%, 0,63 punts més del previst, segons la liquidació provisional de Pressupostos de l'any passat presentada avui pel conseller d'Economia, Andreu Mas- Colell.

El conseller ha explicat que en la liquidació del pressupost han comptat com a ingressos els 759 milions d'euros previstos en la disposició tercera de l'Estatut.

Mas-Colell ha dit que aquests diners no correspon al dèficit de la Generalitat, sinó de l'Estat, ja que per una "deslleialtat grollera" no se'ls va donar a la Generalitat, tal com estava acordat.

Entre els aspectes que no han permès reduir el dèficit al 2,66% previst destaca el major despesa sanitària i els 200 milions d'euros que la Generalitat preveia ingressar per privatitzacions i que, a causa de les condicions del mercat, ha ajornat fins que torni a fluir el crèdit i això animi als compradors. A més, molts dels ajustos previstos es van començar a aplicar a meitat d'any, de manera que molts dels seus efectes es veuran aquest any.

La liquidació de pressupostos mostra que la Generalitat ha disminuït la seva despesa no financer i no finalista un 6,94% que equival a una reducció de 1.858 milions i, si s'exclou el pagament dels interessos del deute, aquesta reducció és de 2.420 milions , el que equival a una disminució d'un 9,35% respecte a 2010.

La Generalitat va ingressar 18.731.000 d'euros en concepte d'ingressos a càrrec de recursos generals durant 2011, 178 milions menys del que es preveia en el pressupost inicial de 2011.

El conseller ha explicat que sent un "rigurosista extrem" caldria dir que la xifra del dèficit no és la prevista i caldria dir: "ens hem quedat curts", però que la reducció que hi ha hagut ha estat molt notable i l'esforç fet tan extraordinari que se sentiria un "comptable sense ànima" si davant d'aquestes xifres es limitaria a dir que s'han quedat curts.

Mas-Colell manté la previsió de dèficit prevista per a aquest any 2012 en el 1,3% a causa de la inèrcia dels ajustaments ja fets i ha dit que s'han de mantenir els esforços, però ha insistit que si es necessiten addicionals, tindrà d'intervenir la cooperació normativa de l'Estat, bàsicament pel que fa a salut, encara que no ha volgut entrar en quines serien les mesures més adequades.

Ha insistit que aquest any caldrà seguir sent rigorosos perquè s'ha plantejat un increment dels ingressos per privatitzacions i taxes, que encara no se sap com s'acabés, i també hi ha incertesa respecte al quadre macroeconòmic espanyol.

El conseller també ha dit que no creu necessària una segona ronda d'ajustos en 2012, encara que també dependrà del que faci Brussel · les i de l'escenari macroeconòmic espanyol que es plantegi en els pressupostos d'aquest any.

Mas-Colell ha dit que s'ha acabat el període en què Catalunya estava fora de la norma, pel que fa a complir el dèficit es refereix, perquè la Generalitat creu que ara sí és possible complir-lo. A més, ha explicat que l'any 2010, Catalunya representava el 66% de l'excés de dèficit de totes les comunitats autònomes i que el 2011 s'ha passat al 29%, el que significa que Catalunya va un any avançada en els processos d'ajustos respecte a altres administracions.

http://www.lavanguardia.com/edicioimpresa/index.html

etc.
Mira també:
http://barcelona.indymedia.org/?category=sanitat
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/438185/index.php

This work is in the public domain
Sindicat