Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : guerra
[Països Catalans]La violència que està a punt d'arribar i les possibles alternatives
03 feb 2012
Jordi Gasulla escriu per parlar d’un tema que li preocupa, que li fa por. Un tema del qual desitjaria no haver hagut d’escriure mai. Un tema que li sorprèn a si mateix que estigui sobre la taula, a principis del 2012. Afortunadament, també parla de possibles alternatives.

Comparteix-ho a les xarxes socials


J. Gasulla

Els que em coneixeu, sabeu perfectament el posicionament que tinc sobre les accions i les actituds violentes. Crec que en una societat democràtica les armes més poderoses que existeixen per a canviar les coses són la informació, la desobediència civil i l’acció no-violenta.

Tanmateix, el món està vivint un dels moments històrics més transcendents, segurament, des de la Segona Guerra Mundial. El col·lapse del sistema capitalista neoliberal, seguit de la retallada de drets socials més gran de les últimes dècades i de l’ascens al poder de governs titella controlats per grans corporacions bancàries com Goldman Sachs, estan generant cada dia més malestar entre la població. Aquesta vegada (i és la novetat) de forma general i no polititzada. No és estrany, aquests dies, trobar-se sense voler enmig d’alguna conversa que parli de la indignació que sent la gent en veure la situació que els toca viure. Si bé fins ara només havien sentit profecies d’activistes i moviments socials, que preveien una crisi econòmica que ens duria a la privatització i elitització dels serveis públics, actualment en pateixen les conseqüències directament, sense que ningú els ho hagi d’explicar. Actualment, a Catalunya, un milió i mig de persones viuen en situació de pobresa (sí, 1.500.000 persones). Són el 20,4% de la població catalana. La gent que no té feina, a Catalunya, representa un 19% de la població. En el cas dels joves menors de 25 anys, l’atur és del 43,57%; i en els menors de 19 anys, del 71,5%. Si a la situació de precarietat familiar hi sumem la impossibilitat de cursar estudis superiors o la dificultat creixent de rebre assistència mèdica, podem comprendre que ens trobem davant d’un barril de pólvora a punt d’esclatar. Continuem, però. A la demarcació de Girona, les famílies que han de recórrer a ajudes per a aconseguir aliments bàsics perquè passen gana ja són més de 7.302 (sí, 7.302 famílies senceres passen gana). A la Garrotxa, una comarca on ens pensem que vivim al marge de la fam i la misèria, ja són 344 les famílies senceres que necessiten el menjar de Càritas per sobreviure. Entre el 2005 i el 2010, l’increment arreu de Catalunya ha estat del 152%. Les persones que no tenen feina, han esgotat l’atur i no tenen cap cobertura, ni la renda mínima d’inserció, ja són uns 175.000 a Catalunya. Famílies desesperades que, a sobre, senten dir al Conseller d’Empresa i Ocupació que “més de la meitat dels aturats no tindran mai feina”. Amb raó, una responsable de Càritas explicava aquest novembre com se senten les persones que van a demanar ajuda: “Senten angoixa, ràbia, frustració, impotència, inseguretat, inestabilitat i vergonya per haver de demanar”.

En un escenari desolador com aquest, on el govern es preocupa més per retallar impostos a les grans fortunes que per garantir i ampliar els drets socials com l’educació i la salut, m‘és impossible imaginar-me un escenari on no hi hagi violència. Ho intento, però no puc. I, quan passi, no serà perquè les organitzacions polítiques i moviment socials s’hagin radicalitzat, ja que aquests coneixen quines eines utilitzar per a pressionar el govern, sinó per part d’aquesta gent desesperada, que sense tenir possibilitat de decidir el seu propi futur optaran per desfogar la seva ira amb els causants d’aquesta situació: Les grans entitats bancàries i els partits polítics que governen o han governat al seu dictat. Què passarà un cop esclati la violència? A Catalunya no estem tant lluny dels avalots de Londres. Només cal una guspira. Un banc cremat o un jove apallissat per la policia. Qui sap. Potser un altre pare que es suïcidi després de demanar l’enèsima ajuda als serveis socials. Potser un altre mort per culpa de les retallades.

Ara més que mai, ens caldrà molta pedagogia i capacitat de difondre la informació per evitar que aquesta desesperació general acabi amb tragèdia. Cal denunciar clarament que la culpa de tot plegat és del sistema capitalista neoliberal on ens han posat les grans corporacions bancàries i els partits polítics que es sotmeten a la seva voluntat. I que hi ha alternatives. I que són possibles. És hora de coordinar-nos políticament i socialment, abans no hi hagi una autèntica guerra social en la qual, desgraciadament, guanyaran els que tenen el poder, les armes i els mitjans de comunicació.




Comparteix-ho a les xarxes socials

Llegeix l’article original al bloc d’en Jordi Gasulla:: http://www.jordigasulla.cat

Denuncia la situació de misèria que viuen milers de famílies al nostre país.

Parla amb la gent que t’envolta, intercanvia, crea i coopera.

Crisi: Quants drets més estàs disposada a perdre? A passar a l’acció!

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Països Catalans]La violència que està a punt d'arribar i les possibles alternatives
03 feb 2012
sin comentarios...
Re: [Països Catalans]La violència que està a punt d'arribar i les possibles alternatives
03 feb 2012
Qui té el poder no el deixa així com així.
Tard o d' hora si hi ha algun canvi, tindrà que haver-hi confrontació i no de paraules.
Tota la vida ha sigut així, i així continuara sent..
Re: [Països Catalans]La violència que està a punt d'arribar i les possibles alternatives
03 feb 2012
Gasulla... saps com et diriem a casa meva?? APAGAFOCS
Re: [Països Catalans]La violència que està a punt d'arribar i les possibles alternatives
04 feb 2012
Tú ho has dit "es hora de coordinar-nos políticament". Això és el que ets tú! Un politicucho. I no ets un covard per tenir por, ets un covard per voler treure-li a la gent l´única arma que té fer defensar-se: la autodefensa (obviament violenta). Parlas de que amb una guerra social (que per cert,ja existeix) perdrem. La teva alternativa és la pegadogia i la capacitat de difondre aquesta informació perquè no es desencadeni la tragedia. Amb això si que creus que guanyaràs? Per favor, que no veus que la tragedia ja està al carrer. Trencar la pau social, la seva normalitat, és la única manera de fer tambalejar el sistema. Amb lo demès l´únic que conseguiràs és res. I sí, contestaràn amb violència. Però saps perquè? Perquè els hi haurem donat on fa mal.
Sincerament, ets un covard i un guardaespatlles del sistema. Tú el que vols és guanyat sense mullar-te, i això és impossible.
Re: [Països Catalans]La violència que està a punt d'arribar i les possibles alternatives
05 feb 2012
"I, quan passi, no serà perquè les organitzacions polítiques i moviment socials s’hagin radicalitzat, ja que aquests coneixen quines eines utilitzar per a pressionar el govern, sinó per part d’aquesta gent desesperada, que sense tenir possibilitat de decidir el seu propi futur optaran per desfogar la seva ira amb els causants d’aquesta situació."
Joder, a sobre ets un classista que es posa per damunt de la "chusma". Aquesta mateixa "chusma" que no té res a perdre i potser troba la valentia per atacar dignament als seus opressors. Com la "chusma" de la plaça Tahir, com la "chusma" dels antisistema que utilitzen la viòlencia al carrer. La por que s´olora al teu text és la mateixa que la por de la classe governant cap a aquesta "chusma". La mateixa·"chusma" desesperada que faria possible un autèntic enderrocament del sistema.
De fet, l´objectiu del pacifisme, amb les seves alternatives dins dels moviments socials, és evitar la revolució.
Re: [Països Catalans]La violència que està a punt d'arribar i les possibles alternatives
05 feb 2012
Més enllà que l'article sigui fluix (com tot el que fa aquest noi) i que chusma és una paraula classista i desencertada per ser part del llenguatge de l'enemic, el concepte ve a ser el mateix que el "lumpenproletariat" del que parlava Marx.

I és del tot fals que "el que no té res a perdre" sigui el subjecte revolucionari. El que no té res a perdre, el que fins i tot no conserva ni la dignitat personal, no li importarà ni traicionar companys, ni fer d'esquirol, ni de "xivato" ni res de res per 4 €.

És aquell que entèn que és DESPOSSEÏT, que se li neguen drets que li PERTANYEN, aquell que pot alçar-se. O almenys això ens demostren els exemples en la història de canvis polítics.

PS: A l'últim: no parlis del que no saps. A Egipte la gent que estava a Tahrir eren tots lumpen? segur? no tenien RES DE RES? i com es que es comunicaven mitjançant les xarxes socials? no ha tingut cap paper en el derrocament el malestar de l'exèrcit amb Mubarak per la reforma (aparentment democràtica-burgesa) que pretenia fer? no ha tingut res a veure que la "successió" del país fos a càrrec de Gamal, el seu fill, primer "civil" que hagués ostentat la presidència en desenes d'anys a Egipte, amb una tradició on no només Mubàrak (Nàsser era dels oficials lliures...), sinó gairebé des de la seva independència l'estament militar ha estat al poder?...


En fi, només acabar amb que si algú creu que la VIOLÈNCIA NO PROFESSIONALITZADA pot derrotar la VIOLÈNCIA PROFESSIONALITZADA és un il·lús, o bé un demagòg. Per dir-ho d'alguna manera: si algú creu que el Canet de Mar B, amb només 3 jugadors sobre el camp (i un d'ells paralític) pot derrotar a el Barça amb el seu onze de gala és que no hi toca.
Re: [Països Catalans]La violència que està a punt d'arribar i les possibles alternatives
05 feb 2012
Tens raó, menys amb l' últim de tot.. No cal extrapolar-ho i treure-ho de context, ja que no té res a veure un partit de futbol amb una guerra social.
Si la gent està organitzada, pot ser capaç de tombar un govern, això ja ha passat durant la història, està passant i tornarà a passar..es inevitable.
Ni la policia ni l' exercit son capaços d' aturar a un poble descontent.
El problema, és que aquest poble estigui suficientment organitzat i sigui prou concient i "culturalitzat" com per apendre dels errors del passat i saber derrotar un govern i establir un nou "sistema". Ja que les contrarevolucions sempre hi seran i això és el que no s' ha sabut gestionar mai.
Re: [Països Catalans]La violència que està a punt d'arribar i les possibles alternatives
05 feb 2012
El text defensa les postures socialdemocrates i no aporta res mes. Nomes cal veure que parla de "capitalisme neoliberal" . El capitalisme sigui neoliberal o keynessia sempre imposa la violencia tan en les relacions de produccio com contra les classes populars conscienciades. Fa molta gracia com amb el fracas de les teories reformistes de la socialdemocracia, ara nomes us queda vestir el capitalisme de neoliberalisme perque la vostra teoria no quedi ensorrada.
Sindicato Sindicat