Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme
Inventen la T-11 davant l’augment desmesurat de tarifes a metro,bus i rodalies
31 gen 2012
La pujada de tarifes més gran en dècades ha aguditzat l’enginy de les usuàries de metro, bus i rodalies
Ha sorgit una altra idea. És la T-11.

La proposta, llençada per la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona a través del web www.t11targeta.blogspot.com, pretén aprofitar al màxim les targetes que comprem.

Com que la T-10 és un títol integrat que permet fins a tres transbordaments en un mateix desplaçament i sovint no li treiem tot el profit a aquesta circumstància, els promotors d’aquest web ens suggereixen que, quan acabem el nostre darrer viatge, en lloc de llençar la targeta, fem possible que una altra persona es beneficiï d’ella.

D’aquesta manera, amb una T-10 podrien fer-se 11 viatges. D’igual manera, una T-50/30 permetria fer 51 viatges.



Com funciona?

Per no haver d’estar buscant algú interessat en utilitzar la nostra targeta “esgotada”, des de www.t11targeta.blogspot.com proposen que la deixem en els marges dels punts d’informació que hi ha a les parades del metro i del bus, és a dir, als pals de parada i a les marquesines de l’autobús o als plafons informatius que hi ha a prop de les validadores del metro. La seva estratègica ubicació indicarà que es tracta d’una T-11 i qui estigui interessat en utilitzar-la, l’agafarà. Recomanen, això sí, deixar-la en punts en què no parin els mitjans de transport que haguem utilitzat al nostre darrer viatge, ja que en cas contrari no permetrà el transbordament.

Però això no és tot … Els promotors d’aquesta peculiar iniciativa, potser una mica retorçada tot i que interessant, expliquen també al seu web com es pot arribar a aconseguir, de manera completament legal, fer fins a 20 viatges amb una T-10. Es tracta de coordinar-se amb algú amb qui es coincideixi regularment, amb membres d’una mateixa família, companys de feina o veïns. Els detalls, aquí.




Quines lliçons ens dóna la T-11?

Són divereses i de diferent índole:

- Demostra un cop més que existeixen alternatives imaginatives per gastar menys en transport públic sense necessitat d’estrènyer-se el cinturó.

- Posa de manifest el descontentament entre la població pel més gran augment de tarifes al transport públic dels darrers lustres.

- Permet aprofitar al màxim el potencial del sistema tarifari integrat que tenim a l’àrea metropolitana de Barcelona. A ciutats com Madrid, per exemple, només en casos molt concrets podria dur-se a terme una iniciativa d’aquest tipus …

- Promou la solidaritat entre usuaris, front al tradicional individualisme en què ens movem.

Aconseguirà arrelar aquesta iniciativa?
Sens dubte, el secret d’aquesta iniciativa està en la difusió de la mateixa. Si ningú deixa la seva targeta “esgotada”, ningú no se’n beneficiarà d’ella.

No obstant, ja n’hi ha lectors de www.t11targeta.blogspot.com que han comentat alguns dels inconvenients que podrien sorgir si s’estengués entre la població una iniciativa d’aquest tipus, com que l’Administració acabés reduint el temps durant el qual es permet el transbordament, que es desvirtués l’essència del sistema tarifari integrat (garantir la connexió entre dos punts, independentment que existeixi o no una línia directa), que es generés brutícia amb les targetes que caiguessin al terra o que sorgissin “usuaris paràsits”, que utilitzarien sovint targetes “esgotades” d’altres persones però mai no comprarien una de nova.

I tu, què n’opines de la T-11? Et sembla un bon sistema? Creus que aconseguirà calar entre la ciutadania? Dóna’ns la teva opinió!

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Inventen la T-11 davant l’augment desmesurat de tarifes a metro,bus i rodalies
31 gen 2012
Sols hi ha una solució: COLA'T!
Que no ens prenguin el pel.
Que no ens toqui pidolar.
Re: Inventen la T-11 davant l’augment desmesurat de tarifes a metro,bus i rodalies
31 gen 2012
supongo que es una vacilada no?
Re: Inventen la T-11 davant l’augment desmesurat de tarifes a metro,bus i rodalies
01 feb 2012
Jo ja tengo una multa de 150 euros por colarme. Es buena idea colarte asta que te pillan. pERO bueno como trabajo no voi a encontrar en un buen tiempo que la paga su madre.
Re: Inventen la T-11 davant l’augment desmesurat de tarifes a metro,bus i rodalies
02 feb 2012
A londres aixo funciona de sempre. El bitllet normal es que la gennt compra alla es la t-dia. I quan la gent torna a casa i surt dwl metro es deixa la targeta a la máquina o si veu algu esperant li pregunta si la vol
Re: Inventen la T-11 davant l’augment desmesurat de tarifes a metro,bus i rodalies
02 feb 2012
Tant difícil li resulta a la FAVB fer campanya pel Cola´t? Prefereixen ser cívics?
Sindicato Sindicat