Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Carta als Amics de la Unesco de Barcelona arrel del seu cicle de propaganda sionista
25 gen 2012
CARTA ALS AMICS DE LA UNESCO DE BARCELONA:
L'OCUPACIÓ ISRAELIANA NO ÉS DEMOCRÀCIA,
LA COLONITZACIÓ SIONISTA NO ÉS CULTURA DE PAU
A l'atenció de la Junta Directiva d’Amics de la Unesco de Barcelona,

Les organitzacions, moviments i particulars sotasignants hem sabut que la vostra associació té la intenció de realitzar durant els mesos de febrer, març i abril un cicle de conferències anomenat “El dilluns d'Israel”, on es discutiran diverses temàtiques relacionades amb aquest país. Hem estat revisant el programa de les conferències [1] i hem constatat, amb sorpresa i indignació, que les deu sessions previstes estan orientades exclusivament a ressaltar les suposades virtuts d'aquest Estat, sense fer ni una sola menció al patiment que causen les polítiques israelianes al poble palestí, ja sigui en els territoris il•legalment ocupats el 1967, dins d'Israel o en els camps de refugiats. Vostès, com a persones amants de la cultura que són, saben que la realitat està plena de matisos i que les simplificacions són perilloses; per això mateix creiem que és inacceptable parlar dels “èxits” d'Israel sense parlar també de les sistemàtiques violacions del Dret Internacional que aquest Estat comet des de 1948, ja que aquestes són dues realitats indivisibles.

Els estatuts de la vostra associació [2] afirmen que l'objectiu bàsic de l'entitat és la difusió de la tasca de la UNESCO, en especial “La promoció de l’Educació, la Ciència, la Cultura i la Informació i de tot allò que dimana dels Drets Humans i del Dret dels Pobles i de les Cultures”. I nosaltres ens preguntem: es pot parlar de la democràcia, la ciència, la societat i la cultura israelianes sense mencionar també...

...l'ocupació militar de Gaza, Cisjordània, Jerusalem Est i els Alts del Golan siris, que ja fa 44 anys que dura, contravenint la resolució 242 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides [3]?
...el bloqueig que aquest Estat imposa a 1,6 milions de persones a la Franja de Gaza des de 2006, i que organitzacions de Drets Humans com Amnistia Internacional han qualificat de “càstig col•lectiu que viola el Dret Internacional” [4]?;
...els més de 500.000 colons jueus que Israel ha inserit a Cisjordània i Jerusalem Est, contravenint la Quarta Convenció de Ginebra (tal com han assenyalat en diverses ocasions els relators especials de l'ONU) [5]?;
...els 4,9 milions de refugiats i refugiades palestines que segueixen esperant que s'apliqui la resolució 194 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides [6], que reconeix el seu dret a retornar als seus llocs d'origen (avui dins del territori israelià)?;
...el Mur de separació que Israel està construint a Cisjordània i Jerusalem Est des de 2002, i que va ser declarat il•legal el 1994 per la Cort Internacional de Justícia [7]?
...la creixent discriminació institucional que pateix la població palestina amb ciutadania israeliana, tal com revela un recent informe secret redactat per diplomàtics europeus? [8]
...la situació d'apartheid que pateix el poble palestí als territoris ocupats i a dins d'Israel, tal com va concloure el Tribunal Russell sobre Palestina [9], basant-se en la definició legal que fa el Dret Internacional del crim d'apartheid [10]?

Segons hem pogut saber, el responsable del cicle “El dilluns d'Israel” de la vostra entitat afirma que les conferències tractaran estrictament sobre cultura israeliana, al marge de qüestions polítiques. No obstant la nostra impressió veient el programa és que aquest cicle és profundament polític perquè 1/ farà apologia d'Israel sense mencionar que aquest Estat viola sistemàticament la legalitat internacional; i 2/ perquè farà propaganda d'una ideologia política -la sionista- que no representa a tota la comunitat jueva mundial i que genera un rebuig creixent per part dels membres d'aquesta; la identificació automàtica que farà el vostre cicle entre judaisme i l'Estat d'Israel és un acte polític.

Per últim volem mencionar també que, com vostès ja saben, Palestina és ple membre de la UNESCO des del passat 31 d'octubre de 2011, gràcies a l'aclaparador suport que va rebre dels altres membres de l'organització (107 vots a favor, 14 en contra, 52 abstencions) [11]. Això no vol dir que l'ocupació israeliana ja hagi acabat i que l'Estat palestí ja sigui una realitat, però és sens dubte un pas determinant cap a la llibertat i l'autodeterminació del poble palestí. La “democràcia” israeliana i el seu aliat, els Estats Units, van pressionar tant com van poder a la comunitat internacional per tal d'impedir la incorporació de Palestina a la UNESCO, però afortunadament el sentit comú es va acabar imposant. L'acte valent d'aquesta agència li ha suposat perdre una quarta part del seu pressupost anual, ja que aquests dos països han decidit cancel•lar les seves contribucions financeres com a mesura de protesta [12]. Queda clar que a Israel només li interessa la UNESCO quan aquesta serveix als seus interessos colonials.

Volem deixar clar que la intenció de la nostra carta no és censurar el debat i l'intercanvi d'idees, que són l'essència de qualsevol societat democràtica, sinó denunciar la contradicció existent entre el contingut i orientació del cicle “El dilluns d'Israel”, i la defensa dels Drets Humans i del Dret Internacional que promouen la UNESCO i la vostra entitat.
   

Atentament,

Organitzacions i moviments que signen
- BDS Catalunya
- Comissió Universitària Catalana per Palestina (CUNCAP)
- PBAI (Plataforma para el Boicot Académico a Israel)
- Xarxa d’Enllaç amb Palestina
- Comunitat Palestina de Catalunya
- Plataforma d’entitats "Amb Palestina al Cor" *
- SODEPAU
- Dones en Rebel•lia
- Associació Catalana de Jueus i Palestins – JUNTS
- Plataforma Aturem la Guerra
- Joves d’Esquerra Verda (Iniciativa per Catalunya Verds)
- Red Solidaria contra la Ocupación de Palestina (RESCOP) **
- Assemblea Universitària Palestina-Alacant (AUPA)
- BDS Madrid
- Plataforma “Andalucía por Palestina” - Campaña BDS
- Autónom@s por Palestina (Universidad Autónoma de Madrid)
- Fundació Pere Ardiaca
- Periódico Codo a Codo
- Casapueblos
- Campaña apoyo a los juicios contra genocidas

* "Amb Palestina al Cor" és una campanya de solidaritat amb el poble palestí que suma els esforços de desenes d'entitats catalanes iniciada l'any 2007, amb motiu del 60è aniversari de la Naqba palestina. La campanya sumà els esforços d'una trentena d'entitats catalanes compromeses amb la construcció d'una pau justa al Pròxim Orient i gaudeix del suport de les federacions d'ONG i de veïns, dels sindicats i d'una seixantena d'associacions catalanes. Actualment, "Amb Palestina al Cor" té un caràcter de coordinadora d'entitats que treballen, des de diferents àmbits, en el marc del conflicte israelo-palestí.

** La xarxa RESCOP està composada per les següents 37 organitzacions de l'Estat espanyol: Acsur Las Segovias, Asociación Al-Quds de Solidaridad con los Pueblos del Mundo Árabe (Málaga), Asociación Andaluza por la Solidaridad y la Paz – ASPA, Asociación Hispano Palestina Jerusalén (Madrid), Asociación Pro-Derechos Humanos de Andalucía, BDS Catalunya, BDS Galiza, Castelló per Palestina, Comité de Solidaridad con la Causa Árabe (Madrid, Asturias), Comité de Solidaridad con los Pueblos - Interpueblos (Cantabria), Comunidad Palestina en Canarias, Comunitat Palestina de Catalunya, Coordinadora de apoyo a Palestina (La Rioja), Ecologistas en Acción (Confederal),
Fundación IEPALA, Fundación Mundubat, Grupo de ONG por Palestina, Izquierda Anticapitalista,
Komite Internazionalistak (Euskal Herria), MEWANDO (Euskadi) ***, Movimiento Solidaridad Internacional Catalunya - ISM Cataluña / Valencia, Mujeres en Zona de Conflicto – M.Z.C., Mujeres por la Paz - Acción solidaria con Palestina (Canarias), Palestinarekin Elkartasuna (Euskal Herria), Paz Ahora, Paz con Dignidad, Plataforma de Solidaridad con Palestina (Sevilla), Plataforma Palestina Ibiza, Plataforma Solidaria con Palestina de Valladolid, Red de Jóvenes Palestinos, Red Judía Antisionista Internacional -IJAN, Sodepau, Sodepaz, Sodepaz Balamil, Taula per Palestina (Illes Balears), Xarxa d’Enllaç amb Palestina, Xarxa de Solidaritat amb Palestina de València

*** La xarxa MEWANDO, que forma part de la RESCOP, està composada per les següents organitzacions: Sodepaz, Coordinadora de ONG de Euskadi, Asociación Palestina Biladi, Paz y Solidaridad i Paz con Dignidad.


Particulars que signen
- Santiago Alba Rico - Escriptor
- Maruja Torres - Escriptora i columnista
- Luís Juberías Gutiérrez - Director de la Fundació Pere Ardiaca
- Liliane Córdova Kaczerginski - Coordinadora per Europa de International Jewish Antizionist Network (IJAN)
- Francesc Morata - Catedràtic de Ciència Política, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
- Carlos Taibo - Professor de Ciència Política, Universidad Autónoma de Madrid (UAM)
- Elvira Souto - Catedràtica emèrita d’EE.UU., Faculdade de Ciencias da Educación, Universidade da Coruña (UDC)
- Ignacio Álvarez-Ossorio Alvariño - Professor de l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics del Departament de Filologies Integrades, Universitat d’Alacant (UA)
- Ramom Lôpez-Suevos Fernández - Catedràtic, Faculdade de Ciencias Económicas e Empresariais, Universidade de Santiago de Compostela (USC)
- José Mª Giral Silió - Professor titular d’àlgebra, Universitat de Barcelona (UB)
- Max Turull - Professor de la Facultat de Dret, Universitat de Barcelona (UB)
- Neus González - Professora titular Ciències de l’Educació, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
- Jaume Portella - Professor d’Història i Institucions Econòmiques, Universitat de Girona (UdG)
- Glòria Andreu - Professora titular d’Escola Universitària, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
- José Luis Gordillo - Professor de Filosofia del Dret, Universitat de Barcelona (UB)
- Margalida Capellà i Roig - Professora Dret Internacional Públic, Universitat de les Illes Balears (UIB)
- Carlos Varias García - Professor titular de Filologia Grega, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
- Assumpta Sabater i Pruna - Professora titular, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
- Joan Segura Bonet - Professor jubilat de la Facultat de Ciències de la Comunicació, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
- Martín Rodrigo y Alharilla - Professor titular d’Història Contemporània, Universitat Pompeu Fabra (UPF)
- Montserrat Caminal - Professora titular del Departament d’Història Contemporània de la Facultat de Geografia i Història, Universitat de Barcelona (UB)
- Helena Kirchner - Professora titular d’Història Medieval, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
- Trinidad Donoso - Professora Titular Pedagogia, Universitat de Barcelona (UB)
- Eva Fernandez Lamelas - Professora titular, Escola Universitària, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
- Laia Haurie Ibarra - Professora lectora, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
- Javier Barreda - Professor de l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics, Universitat d’Alacant (UA)
- Lucía Molina - Professora Titular de Llengua Àrab, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
- Francisco José Torres Alfosea - Professor titular del Departament d’Anàlisis Geogràfic Regional i Geografia Física, Universitat d’Alacant (UA)
- José Romo - Professor titular, Universitat de Barcelona (UB)
- Roser Zaurin - Investigadora post-doctoral, Centre de Regulació Genòmica (CRG)
- Manuel Martínez Llaneza - Professor titular emèrit, Universidad Politécnica de Madrid (UPM)
- Héctor Grad Fuchsel - Professor titular, departament d’Antropologia Social, Universidad Autónoma de Madrid (UAM)
- Josep Maria Royo Aspa - Investigador de l’Escola de Cultura de Pau, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
- Hesham Abu-Sharar - FTI titular, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
- Xavier Terradas - Investigador científic, Departament d’Arqueologia i Antropologia IMF del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Barcelona
- Ferran Izquierdo Brichs - Professor de Relacions Internacionals, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
- Carlos Varea - Professor contractat, Doctor, Universidad Autónoma de Madrid (UAM)
- Cécile Barbeito Thonon - Investigadora, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
- Alfred Molina - Professor emèrit, Universitat de Barcelona (UB)
- Anna Alberich i Castellanos - Professora associada de la Facultat de Traducció i Interpretació, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
- Martí López Andreu - Professor associat de Sociologia, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
- Fernando García Burillo - Departamento de Estudios Árabes e Islámicos y Estudios Orientales, Universidad Autónoma de Madrid (UAM)
- Ángel de la Cruz - Professor de la Facultat de Ciències de la Informació, Departament Sociologia IV, Universidad Complutense de Madrid (UCM)
- Free Espinosa Torre - Professor titular del Departament de Zoologia, Universidad de Sevilla (US)
- Aina Tarabini - Professora contractada Sociologia, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
- Mikel Aldaba - Investigador, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
- Laura Camargo Fernández - Professora, Universitat de les Illes Balears (UIB)
- Luz Gómez García - Professora Titular d’Estudis Àrabs i Islàmics, Universidad Autónoma de Madrid (UAM)
- Cristina García Cecilia - Professora col•laboradora d’Estudis Àrabs i Islàmics, Universitat d’Alacant (UA)
- Agustin Velloso Santisteban - Professor titular, Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED)
- Rafael Escudero Alday - Professor titular de Filosofia del Dret, Universidad Carlos III de Madrid (UC3M)
- María José Lera - Professora titular, Universidad de Sevilla (US)
- Ángeles Díez Rodríguez - Professora contractada de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia, Universidad Complutense de Madrid (UCM)
- Jesús M. Castillo - Professor d’Ecologia, Universidad de Sevilla (US)
- Manuel Martínez Llaneza - Professor titular emèrit, Universidad Politécnica de Madrid (UPM)
- Aitor Hernández - Investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
- Jorge Ramos Tolosa - Investigador del departament d’Història Contemporània, Universitat de València (UV)
- Esther Rodrigo Requena - Professora associada del Departament de Ciències de l’Antiguitat, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Notes
[1] http://www.amicsunescobarcelona.cat/index.php?option=com_content&view=ar

[2] http://www.amicsunescobarcelona.cat/index.php?option=com_content&view=ar

[3] http://daccess-ods.un.org/TMP/2373847.html

[4] http://www.es.amnesty.org/paises/israel-y-territorios-ocupados/situacion/

[5] http://daccess-ods.un.org/TMP/5305791.html

[6] http://domino.un.org/unispal.nsf/0/c758572b78d1cd0085256bcf0077e51a?Open

[7] http://daccess-ods.un.org/TMP/7779634.html

[8] http://www.haaretz.com/print-edition/news/secret-eu-paper-aims-to-tackle

[9] http://www.russelltribunalonpalestine.com/en/sessions/south-africa/south

[10] http://www.acnur.org/biblioteca/pdf/1426.pdf

[11] http://www.unesco.org/new/en/media-services/single-view/news/palestinian/

[12] http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/internacional/unesco-congela-els-

http://www.unesco.org/archives/multimedia/index.php?s=films_details&id_p
Mira també:
http://www.nodo50.org/casc/spip.php?article1015

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more