Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
El “Corralito” de “LA CAIXA”
15 gen 2012
El robatori de La Caixa a la gent gran
EL “CORRALITO” DE “LA CAIXA”
Suposo que, com nosaltres, moltes famílies es trobaran ara mateix indignades pel “Corralito” que practica “La Caixa”, és, perquè m’entenguin, com un desnonament, però en comptes de treure’t la casa, et treuen els diners. El dia 10 de gener vam anar a retirar uns diners dels estalvis de tota la vida dels meus pares, que tenen 84 i 83 anys, i el sotsdirector de la sucursal de “La Caixa” ens va dir que miau!: els diners dels meus pares no es podien retirar.
Resulta que feia uns mesos “La Caixa” els havia convertit en “Participacions Preferents” perquè els meus pares havien acceptat un 3% de renda assegurada. Els van asegurar, prometre i jurar que tindrien tota la disponibilitat del món per retirar els seus diners quan volguessin, però vet aquí que el dia 10 de gener del 2012 això no era possible: els “Preferents” no es podien tocar i s’havien de transformar en uns “valors” que anirien a jugar a la borsa, i que quan vulguessin retirar els diners a partir del 15 de març (no abans), ens van dir, hi hauria menys diners perquè el “mercat és el mercat”.
Què faran els meus pares si necessiten una assistència a casa?, com la pagaran, ara que han “congelat” les ajudes a la dependència?.
Des de llavors m’he assabentat que hi ha un mar de gent a qui li ha passat el mateix: gent gran que va confiar els seus estalvis en el banc de tota la vida i que ara es troba enganyada, robada, estafada…i necessitada.
Jo, per si un cas, vaig sortir com un coet a retirar els meus diners de “La Caixa” i els vaig dipositar a casa meva. Així, si ens roben els lladres… almenys serà de manera il•legal.
Jose Luís Peñalver

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El “Corralito” de “LA CAIXA”
15 gen 2012
Aquesta és l'ànima de la Caixa de la qual tant parlen?

Us adoneu que aquest escàndol gairebé no ha sortit als mitjans? Suposo que té a veure amb la publicitat amb què la Caixa constantment els financia.
Re: El “Corralito” de “LA CAIXA”
15 gen 2012
Quan venci el termini si que te'ls haurien de tornar, és quan vols retirar-los abans del termini que s'ha de vendre en el mercat secundari. Crec.
Re: El “Corralito” de “LA CAIXA”
15 gen 2012
Esto puede significar que un dia nos vemos sin poder cojer todo el dinero? perO enserio es posible?
Re: El “Corralito” de “LA CAIXA”
15 gen 2012
Com es fan els diners?

Segurament, si formulem aquesta pregunta pel carrer, la resposta que ens donarà la immensa majoria de la gent serà la següent: els diners els fa el govern fabricant bitllets i monedes. Aquesta resposta és correcta, però només en part. De fet, els experts calculen que un 95 % dels “diners” que es comptabitilitzen actualment han estat creats per la banca privada mitjançant l'emissió de crèdits.

Posem, per exemple, que jo necessito 10.000 $ per comprar-me un cotxe nou. Com que no els tinc, vaig a un banc i li demano que me'ls deixi. El banc inscriu 10.000 $ al meu compte corrent, i accepta el meu compromís d'habonar-li 10 quotes de 1.050 $, una cada 6 mesos. Després, jo faig una transferència del meu compte al del concessionari de cotxes, qui la util·litza per pagar les nòmines dels treballadors, els seus proveïdors, els subministraments... tot en forma de transferència.

A les entitats financeres, se les permet concedir crèdit per una quantitat superior a la dels dipòsits de què disposa, per tant, quan el banc m'ha deixat els 10.000 $, els ha introduït a l'economia, ja que eren uns “diners” que no tenia. El banc ha creat els 10.000 $ que m'ha deixat + els 500 $ que jo li pagaré en concepte d'interessos. S'ha inventat 10.500 $. L'única limitació legal que s'imposa al negoci bancari és el coeficien de caixa.

El coeficient de caixa és el percentatge de “diners” que una entitat financera ha de mantenir en reserves líquides (bitllets i monedes), i aquest coeficient l'estableix el govern de cada país. És un percentatge aplicat sobre el total dels “diners” dipositats a l'entitat. A la Zona Euro, el coeficient de caixa ronda el 2 %. Això vol dir que els bancs i les caixes només han de demostrar que poden retornar, de forma simultània, 2 de cada 100 euros dels que diuen garantir. Així, si un 2,1 % dels dipositaris volguessin recuperar els seus estalvis a l'hora, el sistema col·lapsaria.

Com pot ser que els governs ho permetin? La resposta és evident: els governs necessiten els préstecs que els concedeixen les entitats financeres, i, a més, els polítics se senten molt còmodes cohabitant amb els banquers fabricants de “diners”. Tot plegat ens indica que no vivim en un règim democràtic, sinó en una dictadura autèntica capitalista.
Re: El “Corralito” de “LA CAIXA”
15 gen 2012
no me interesa como se hace el dinero, no me interesa el como la caja justifica en que los ha comvertido, lo que hay que hacer es dejar de intentar entender como nos estafan y retirar nuestro dinero de TODOS los bancos, cajas y usureros varios.
Re: El “Corralito” de “LA CAIXA”
15 gen 2012
http://laeconomiadelosconsumidores.adicae.net/?articulo=651

http://www.larepublica.es/2011/12/%E2%80%9Cel-corralito%E2%80%9D-ya-ha-l/

http://www.elperiodico.com/es/cartas/lectores/emisiones-con-corralito/43

http://www.rankia.com/foros/preferentes/temas/1008551-corralito-caixa-pa

Més notícies sobre el mateix tema:

http://www.meneame.net/story/testimonio-afectados-corralito-caixa

http://noticias.terra.es/2011/economia/1216/actualidad/posible-corralito
Re: El “Corralito” de “LA CAIXA”
17 gen 2012
Jo soc també una de les afectades (bé, de fet és el meu fill perquè eren els estalvis per la seva educació). Ademés aquest problema l´han tingut altres entitats i per exemple, el Banc de santander a comprat el 90% de les preferents dels seus clients (només han perdut un 10%). La pitjor opció ha estat l´ofertada per La Caixa. Per si us pot interessar hi ha una plataforma d´afectats sobre aquest tema a ADICAE i hi ha organitzada una manifestació davant la seu central de la Caixa el 19 de gener a les 17hrs. Per si voleu mes info sobre aquesta organització os passo el link (organitzen xerrades sobre el tema)http://colectivos.adicae.net
Hi ha un silenci molt perillós als mitjans de comunicació com TV o ràdio. Al govern i als poderosos no els hi interesa que aixó es sàpiga. Tenen por que, si s´enteren del tema del "corralito" encobert tothom intenti treure els diners dels bancs i crear un caos
Sindicat Terrassa