|
Notícies :: antifeixisme |
Al barri del Besòs de Barcelona
|
|
per ((i)) |
05 gen 2012
|
|
Ahir vespre el clima de tensió social i creixent racisme que es viu a molt barris populars es va expressar al barri del Besòs de Barcelona. Una baralla entre veïns d’origen senegalès i gitano va acabar amb l’assassinat a trets d’un jove senegalès.
Pel que sembla tot va començar per un insult racista. Els fets van fer esclatar la ràbia acumulada per part de la comunitat subsahariana, desencadenant en una protesta d'un centenar de persones que acusaven l'origen racista de l'assassinat i van acabar amb el trencament de vidres de cotxes i contenidors d'escombraries. La reacció policial no es va fer esperar: els Mossos d’Esquadra van reprimir durament les protestes i van desplegar un fort dispositiu policial per controlar el barri.
Les declaracions del braç armat del govern de la Generalitat, Felip Puig, deixen ben clar quina és la interpretació dels fets que se’ns vol vendre des de dalt: “hem de ser capaços d'entendre que la diversitat genera conflictes", deia aquest matí l’honorable repressor. El problema, ens diuen, és que diferents comunitats o que persones de diferents origen no poden conviure en pau.
Des del començament de la crisi hem vist com el racisme i el feixisme s’han anat infiltrant a la vida pública, tant a Catalunya com per tota Europa. Partits feixistes com Plataforma x Catalunya es dediquen, amb la complicitat dels grans partits de dretes i fins i tot del social-liberalisme, a senyalar als i les treballadores migrades com responsables de l’atur, la crisi i la pauperització de les nostres vides (quan, cal recordar-ho, l’únic culpable és el propi sistema capitalista). En aquest sentit, no es pot desconnectar el succeït ahir al Besòs amb l’assassinat de dos senegalesos per part d’un feixista a principis de desembre a Itàlia –país on el verí feixista està expandint-se perillosament– o la tensió viscuda a finals d’agost al barri de Son Gotleu, a Mallorca, amb l’enfrontament entre gitanos i subsaharians.
L’esclat de ràbia d’ahir al Besòs, o de fa uns mesos a Son Gotleu, igual que les revoltes a Tottenham o una mica més enrere en el temps a les banlieus franceses, és totalment comprensible. En un món capitalista sense cor, la ràbia és el cor de les oprimides i les explotades.
Però no podem equivocar-nos d’enemic. El racisme i la xenofòbia només serveixen per dividir a la classe treballadora. Per enfrontar als suposats opressors contra els oprimits i els oprimits contra els opressors: els i les treballadores “autòctones” contra els que recentment han vingut de fora, i a l’inrevés. Mai hem d’oblidar que l’enemic no són les persones migrades ni les i els treballadors amb idees racistes. El veritable enemic són aquells que sembren l’odi i el racisme des de la comoditat del púlpit polític; el veritable enemic és la policia que patrulla els nostres barris, aplica les seves lleis arbitràriament i assassina, com hem tornat a veure recentment a Manresa. El veritable enemic són els banquers, els empresaris i tota la classe dirigent, que alimenta la misèria arruïnant els serveis públics, destruint llocs de treball, i ghettitzant els barris populars (i no turístics). L’enemic és, així doncs, el sistema capitalista, i la misèria, la desigualtat i la injustícia social que sempre ha generat i generarà.
No ens equivoquem d’enemic, dirigim la nostra ràbia contra qui sembra el racisme i la misèria.
Albert G. Piquer és militant d'En lluita
www.enlluita.org/site |
This work is in the public domain |
Re: Al barri del Besòs de Barcelona
|
per S.I.D.A |
05 gen 2012
|
Tu soberbia y tus disimuladas formas con pretensiones dirigistas me dan ganas de vomitar.
Vergüenza ajena de una organización que pretende ser vanguardia estando siempre a la sombra, en segundo plano. Vuestros análisis no son revolucionarios ni rompedores: van poco más allá de la evidencia adornada con consignas baratas y algunas dosis de dogmatismo.
Aun recuerdo cuando perseguíamos a lxs políticxs de "los periódicos" por las facultades, esas que debieron ganar premios por cantidad de papel reciclado gracias a vuestras publicaciones. Sindicatos independentistas, asambleas libertarias de facultad... todos tenían claro quien estaba en la lista justo después del Sindicato de Estudiantes.
Os habéis hecho hueco más por insistencia que por convencimiento o méritos políticos. |
Re: Al barri del Besòs de Barcelona
|
per <-<-<- |
05 gen 2012
|
De fet això es perillós per que hi pot haver un conflicte però entre comunitats amb pes social a la ciutat, un conflicte ètnic entre classes precàries i no apuntar al lloc on hi ha que fer-lo: El sistema.
Per tant, tenim que fer una tasca teòrica per analitzar els fets i incrementar la ràbia en favor de la lluita social i no entre l'escala de tensió entre comunitats veïnes.
Als barris dels rics segur que no passa. |