Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
MANIFESTACIÓ davant l’imminent desallotjament de l’Ateneu Popular La Sèquia
03 gen 2012
L’Ateneu Popular la Sèquia és un espai situat al Carrer Alfons XII de Manresa que va ser alliberat fa dos anys i 4 mesos per un grup de joves de la ciutat amb la finalitat de rehabilitar-lo i donar-li vida, obrint així, un espai per a joves i veïnes del barri davant la constatada necessitat d’espais de trobada i d’oci no consumista a la ciutat.

Així ha succeït, i és que l’Ateneu ha esdevingut un espai de referència a Manresa. Durant aquests més de dos anys de vida ha acollit desenes de xerrades, tallers, concerts i esdeveniments molt diversos. A més, són set els col•lectius que actualment hi desenvolupen les seves activitats. A La Sèquia hi trobem des d’un grup de teatre a una cooperativa de consum ecològic, passant per un col•lectiu feminista, el Jovent de l’Esquerra Independentista, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, els bastoners de la ciutat, el grup de joves d’Alternativa Cultural. A més també hi treballen un grup d’artistes. Amb tot, la gran virtut que té l’Ateneu Popular La Sèquia és que ha aconseguit aglutinar col•lectius molt diversos en un mateix projecte i objectiu, que no és cap altre que el de seguir amb l’autogestió d’un espai d’oci no consumista.

Malgrat tota la feina realitzada, la maquinària legal ha seguit el seu curs habitual des del moment de l’ocupació amb la denúncia per part de la propietat que ha anat seguida dels procediments legals habituals en aquests casos. Així, el passat 4 de novembre es va celebrar el judici contra els membres de l’Ateneu que, un cop rebuda la sentència, obliga als seus membres a abandonar l’espai. Actualment l’espai es troba en una situació de transició on el desallotjament es preveu imminent.

Davant d’aquesta situació, els joves es reafirmen en la ferma voluntat de no deixar perdre un espai que gaudeix d’una salut immillorable i que ajuda a fer del barri vell un lloc més agradable i viu. Sabent, que si es produeix el desallotjament, l’espai tornarà a esdevenir un edifici abandonat com molts altres edificis del barri. Per aquest motiu, diverses han sigut les accions que s’han dut a terme des de l’Ateneu perquè això no succeeixi: la mobilització i l’agitació, la recollida de firmes, l’ entrada d’una moció al ple municipal a través de la CUP, etc

D’aquest últim fet, cal destacar l’aparent voluntat del ple municipal i del govern de CiU a establir diàleg i a mirar de trobar una solució a la necessitat dels membres de l’Ateneu de disposar d’un espai, aprovant en el propi ple una moció substitutòria a la què presentà la CUP en què es comprometien a buscar un espai de propietat municipal, entre els molts que hi ha en desús, per a cedir-lo als joves. Però, com és habitual en aquests casos, tot queda en bones paraules i des de CiU no es va posar en marxa cap actuació concreta per solucionar la problemàtica. Unes setmanes després, veient la passivitat de l’ajuntament, els membres de l’Ateneu van demanar una reunió amb la regidora de joventut, Àuria Caus, que va tornar a escudar-se en bones paraules però no en cap fet ni actuació concreta. Així, veiem com l’únic espai de la ciutat gestionat per joves i pels joves on es realitzen setmanalment activitats i que acull a desenes de persones organitzades en col•lectius de tot tipus, no importa el més mínim a la regidora de joventut ni al govern de CiU.

Amb tot, els joves entene que des de l’ajuntament i el govern de CiU no hi ha la voluntat d’arribar a cap acord per la cessió d’un dels molts locals de propietat municipal que estan actualment en desús i que de bon grat serien acceptats pels joves per a traslladar-hi totes les activitats que fins ara s’han estat fent a l’antiga casa Llissach. Així doncs, queda clar que la única sortida és la defensa del nostre espai.

Per aquest motiu, des de l’Ateneu Popular la Sèquia es fa una crida a tots els joves, a les veïnes del barri i a tota la societat manresana en general a participar de la manifestació que sota el lema “aturem el desallotjament de l’ateneu!” tindrà lloc el proper dijous dia 5 de Gener a les 17 hores de la tarda a la plaça Europa de Manresa. Amb la finalitat de demostrar que son moltes les persones que s’oposen a que es perdi un espai com l’Ateneu i amb la creença que és possible aturar el desallotjament i seguir teixint dia a dia, des del número 14 del carrer Alfons XII alternatives al capitalisme i a l’oci consumista.

This work is in the public domain

Comentaris

cartell de l'acte
03 gen 2012
mani desallotjament color copia.jpg
cartell de l'acte
Re: MANIFESTACIÓ davant l’imminent desallotjament de l’Ateneu Popular La Sèquia
04 gen 2012
Amb l'ajuntament no es pacta! Què us volen tenir ben calladetes a Manresa, tot el jovent en un local cedit per l'ajuntament i a obeir les seves normes?
L'okupació és una eina anticapitalista, contra l'especulació que constructores i gent amb gran capital produeixen.
Hem de prendre les seves cases, no se li ha de demanar a l'ajuntament, ells són part del puto sistema.
Sindicat Terrassa