Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Campanya per a la retirada de la subvenció a Repsol dels fons de cooperació espanyola
02 gen 2012
Campanya ciutadana per a evitar la subvenció, amb diners públics, d'activitats destinades a la filantropia i imatge corporativa en l'àrea afectada pel bloc 16, a Equador.
Els importants passius ambientals i impactes socials de l'activitat hidrocarburífera obliga a aquesta companyia a realitzar campanyes en mires d'apaivagar els reclams i el descontentament de la població.
yasuni
L'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, AECID, ha concedit recentment una subvenció a la Fundació Repsol YPF de l'Equador per una suma total de 149.932 euros, per a l'execució d'un projecte en zona d'influència de l'operació de Repsol YPF a l'Amazonia equatoriana. (Resolució de 25 de novembre, CAP 2º procediment, línia II.7)

Les activitats de Repsol a Amèrica Llatina i, especificament, a Equador, han estat ampliament denunciades per la societat civil a banda i banda de l'Atlàntic per danys ambientals, socials i violacions dels drets humans de les comunitats i pobles afectats. A Equador, Repsol opera el Bloc 16, situat sobre el territori ancestral del poble huaorani, afectant també a població kitxua, gran part del Parc Nacional Yasuní i el territori intangible dels pobles no contactats Tagaeri i Taromenani. Repsol exerceix sobirania territorial sobre el Bloc 16, controlant l'entrada i sortida de persones, en clara violació dels drets territorials dels pobles afectats. Tot i la falta d'informació sobre la situació en l'interior del Bloc, Repsol s'ha vist obligada a reconèixer l'abocament de 14.000 barrils de cru en 2008. Existeixen denúncies recurrents sobre l'augment de malalties relacionades amb l'activitat petroliera i danys hídriccs i ambientals en la zona. El poble huaorani, els drets del qual han estat conculcats, està sent sotmès a un fort procès d'aculturació i pèrdua d'autonomia i identitat (Repsol administra l'educació i la sanitat de les comunitats, per exemple). Repsol s'enorgulleix d'haver aprovat una “Política de relacions amb comunitats indígenes” que està molt per sota dels estàndards internacionals de drets dels pobles indígenes i que, a més, no aplica en terreny.

Amb aquests motius, s'ha iniciat una campanya per dir no amb els nostres impostos perquè la AECID deixi de finançar amb diners públics destinats a Ajuda Oficial per al Desenvolupament activitats d'empreses que no respecten els estàndards internacionals sobre medi ambient i drets humans.
Es pot signar la petició a través del formulari del següent enllaç:

http://actuable.es/peticiones/pide-aecid-no-financie-proyectos-empresas-

també es pot copiar i enviar al següent text a : centro.informacion ARROBA aecid.es

DESTINATARIO: DIRECTOR DE LA AGENCIA ESPAÑOLA DE COOPERACIÓN INTERNACIONAL

Sr Francisco Moza Zapatero, Presidente de AECID,

Escribo para mostrar mi preocupación por la reciente concesión de una subvención a la Fundación Repsol YPF en Ecuador. Repsol incurre en prácticas contrarias a los derechos humanos internacionalmente reconocidos, así como los principios recogidos en la política de la cooperación española, el Plan Director y estrategias sectoriales tales como la Estrategia de la Cooperación Española con los Pueblos Indígenas. Solicitamos que no se utilice el dinero público computado como Ayuda Oficial para el Desarrollo para financiar proyectos de empresas trasnacionales que, además de tener cuantiosos beneficios (más de 4.000 millones de euros en 2010), muestran poco respeto por las normas socio-ambientales y los derechos humanos internacionalmente reconocidos. Confío en que AECID cumplirá con los compromisos asumidos por España internacionalmente. Atentamente,

més informació: http://repsolmata.ourproject.org/spip.php?article212
Mira també:
http://actuable.es/peticiones/pide-aecid-no-financie-proyectos-empresas-no
http://repsolmata.ourproject.org

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa