Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia : sanitat : especulació i okupació
Cuinar amb rentavaixella
26 des 2011
La Lisa Casali, blokaire italiana de cuina ecològica, proposa cuinar amb el citat electrodomèstic
DE VEGADES per cuinar cal tancar els ulls. I imaginar: un rostit de verdura que es prepara per art de màgia, mentre es gaudeix d'un bany candent o es prepara la taula abans que toquin al timbre. Perquè aquest somni es transformi en realitat, ni en somnis podrem llogar un cap de cuina famós a domicili. Només cal cuinar amb la rentavaixella elèctrica.



No es tracta d'un joc ni d'una provocació. És l'aposta ecològica de Lisa Casali, monitora mediambiental per professió, cuinera per passió i experimentació. "La idea és molt senzilla: aprofitar la calor generada durant el rentat dels plats bruts per coure. Només cal col·locar els ingredients en pots de vidre tancats hermèticament o envasar al buit", somriu amb simplicitat en el centre de la seva cuina a Milà. Una barra blanca funciona com a taula de quiròfan on ella experimenta, planifica i es prepara. Al seu voltant, olla, paella, cistella per coure al vapor, una pissarra on apuntar idees i suggestions. De somriure dolç i idees clares, 34 anys i màster en Ciències Naturals, aquesta blokaire italiana conjuga el seu interès laboral amb l'activitat que més repeteix en el seu dia a dia: cuinar. Des de 2008 recomana receptes refinades amb reduït impacte ambiental en la seva pàgina www.ecocucina.org. Després d'anys de consells sobre com traure partit a les deixalles alimentàries (www.ecocucina.org), es va esforçar per reduir la despesa energètica de la cocció. "Vaig començar preguntant com deixar de llençar a les escombraries tant de menjar. Feia ràbia desfer-me de la meitat del que comprava. Les fulles, la pell o la tija de les verdures, per exemple", explica mentre talla en rodanxes un porro a velocitat. Explica que d'aquella verdura no gasta res: amb les arrels cuina tallarines tailandeses amb salsa de soja, la part verda de les fulles per una truita. "Amb la part blanca, l'única que se sol aprofitar, prepararé un cuscús per portar demà a l'oficina".

Després d'aprendre a treure profit de tot el que sigui comestible, la Lisa Casali es centra en com reduir l'impacte ambiental de la cocció. "Gràcies al consell d'una amiga vaig pensar: per què no utilitzar al màxim l'espai i la calor del rentavaixella per preparar el menjar? D'aquesta manera, estalvi d'aigua i electricitat, perquè mentre cuina també frega. Vaig fer examinar el contingut dels pots . Cap problema. Sa i saludable perquè l'aigua del rentat no entra en contacte amb els aliments ". Aquesta tècnica, que està conquistant a qui tingui consciència verda, permet coure a temperatura baixa i constant, "alguna cosa típic dels restaurants d'alta cuina".

Les propietats nutritives dels ingredients es conserven dins del pot, no es perden en l'aigua de cocció o al vapor. "Aquesta tècnica no té cap contraindicació", sentencia segura Casali. "L'únic obstacle és el recel de la gent, el prejudici. N'hi ha prou amb provar una vegada per quedar atrapats".

Emprar amb cura

Lisa Casali ha revolucionat la cuina a Itàlia amb el seu llibre de receptes Cucinare in lavastoviglie (edicions Gribaudo, 2011), on recomana plats i menú sencers, segons quin tipus de rentat es posa en marxa.

- No són necessaris instruments particulars, sinó només pots de vidre (del tipus que s'usa per a melmelades casolanes)

- Gairebé tots els rentavaixella tenen tres tipus de programes bàsics: el ràpid (durant mitja hora una temperatura d'entre els 60 i els 65 graus), el ecològic (50 graus) i l'intensiu (75 graus durant gairebé tres hores).

- Llegums i cereals necessiten molta calor

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Cuinar amb rentavaixella
27 des 2011
vaya fricada... yo diria que lo mas ecologico es no tener ni lavavajillas ni demasiadas ollas ni platos que lavar.
Sindicato Sindicat