Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : corrupció i poder
La barra lliure del Banc Central Europeu
22 des 2011
Els bancs de l'eurozona obtenen mig bilió d'euros a llarg termini en una subhasta que és ignorada pel deute sobirà.
Això els permetrà continuar la extorsió económica a totes les administracions publiques, classes populars, o estats sencers com Grecia, forçant a continuar les retallades basades en l'absurd de la crisis per falta de liquiditat.
La ‘barra lliure' del BCE no calma la tensió als mercats
El Punt Avui, 22/12/11

El Banc Central Europeu (BCE) es va comportar com un Papa Noel més generós del que s'esperava i va deixar els seus nens, els bancs, gairebé mig bilió d'euros a la panera. L'alegria no es va fer sentir, però, en el deute sobirà de l'eurozona i la prima de risc espanyola va pujar als 335 punts bàsics davant el temor que la banca utilitzi aquests diners per, bàsicament, cobrir els seus venciments més propers.

La idea de repartir 489.200 milions entre les 523 entitats que van aixecar el dit –que vol dir gairebé totes les del sistema bancari europeu– era aturar la crisi de liquiditat dels bancs, el que, indirectament, hauria de revertir en el deute sobirà. Es tracta d'una autèntica barra lliure de liquiditat, diner barat a tres anys, pel qual els bancs pagaran l'1%. És un interès revisable, d'acord amb les pràctiques de la casa, però que es tradueix en una inundació de diners al sector financer a preu d'amic.

El BCE havia promès barra lliure a tots els bancs que la necessitessin, com si Draghi volgués deixar clara la disposició absoluta a aportar el que calgui per rescatar els bancs. Si s'enfonsa la banca, no hi haurà rescat possible; era el missatge gens xifrat del BCE. L'altre missatge era la discreció: de la seu de Frankfurt no en sortirà cap informació sobre qui ha demanat el préstec ni la seva quantia.

(...)

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat