Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Sobre el CSOA El Castillo (cat-cast)
21 des 2011
castillo-frame.jpg
En català:


Quasi 2 mesos al CSOA el Castillo.

Aviat farà 2 mesos que vam okupar el Castillo a Les Planes. Han passat moltes coses des d'aleshores. Volem informar-vos sobre el desenvolupament del projecte.

Primer tota la feina de neteja i renovació de l'espai, i el Centre Social pot presentar un primer petit programa, Dimecres sopador i cine, i Dijous tallers d'autodefensa. També els Dimarts organitzem al Banc Expropiat de Gràcia taller d'autodefensa i un sopador en solidaritat amb el projecte.

La repressió augmenta contra els espais politicament alliberats, afectant-nos evidentment també a nosaltres. El judici de la casa està fixat pel 24 de Gener. Us informarem amb temps sobre accions i protestes.

Encara hi ha molta feina per fer, i sobretot necessitem molt material de construcció, fusta, ferro, tela esfàltica, maons, idees, etc. I ajuda per construir barricades.

Passa't pel Castillo, i solidaritza't amb nosaltres.

Okupes del Castillo, 21.12.2011


Aquí un text que descriu una mica el nostre projecte.

Sobre nosaltres

Fa 100 anys, el castell, també conegut com Sanatori del Rectoret a Les Planes, Barcelona, havia de ser, en principi, un balneari per malalts de tuberculosi, però aquest pla mai es va efectuar. La primera vegada que fou utilitzat, va ser com a hospital republicà durant la Guerra Civil, on per exemple, es recobrà George Orwel quan el dispararen. Durant aquesta època, el castell es deia "Sanatori Mauri".

Després la ciutat se n'ocupa i teòricament l'ha de renovar. En lloc d'això, el castell passa a mans privades. Alguns veïns parlen d'aleshores com époques de corrupció. L'edifici ha estat utilitzat des d'aleshores per gent jove, fent-hi graffitis a les parets o festes esporàdiques, i va ser okupat la primera vegada a principis d'aquest segle. La okupació va durar uns quants anys, fins al violent desallotjament per part de la policia. El propietari va canviar, i el nou projecte era un hotel pijo amb ascensor i garatge amb diverses plantes. Però la propietaria no va aconseguir permís per continuar, perquè les obres no respectaven les normes de protecció del patrimoni.

Avui la propietaria espera que el sostre caigui per saltar-se aquestes normes del patrimoni. Això ho corrobora el seu arquitecte, que fantaseja amb que ningú hi pugui viure, fomentant-se en el seu informe, per exemple, que hi ha vidres trencats dins l'edifici (aquests vidres son el resultat de l'acció de la policia durant el desallotjament, i simplement els vam treure amb un cop d'escombra).

Quan vam okupar l'edifici a la tardor del 2011, vam començar directament amb la reparació, i ens vam trobar amb un arquitecte independent, que ens va dir en què calia treballar, i va verificar el que tots pensavem: els desperfectes eren a causa de les dècades de desús de l'edifici, i del desallotjament. L'estructura no està en condicions crítiques, i és possible utilitzar-lo com a centre social i com a espai habitable.

L'edifici avui, per nosaltres, no és només un espai de vivenda, és un lloc per intercanvi d'idees, activitats i tots els tipos d'esdeveniments que ens vinguin de gust dur-hi a terme.
La propietària ha entès que som perjudicials pels seus plans de degradar l'edifici. I ara posa les seves esperançes en les forçes repressives de la policia i la justícia de classe.
Això no ens espanta, i desestimem una política on els beneficis econòmics de l'especulació estan per sobre les necessitats de la gent.

A la merda l'escriptura de propietat.
Les cases per a qui les utilitza.

Okupes del Castillo.


En castellano:


Casi 2 meses en el CSOA el Castillo.

Pronto hará 2 meses que okupamos el Castillo en Les Planes. Muchas cosas han pasado desde entonces. Queremos informaros sobre el desarrollo del proyecto.

Primero todo el trabajo de limpieza i renovación del espacio, y el Centro Social puede presentar un primer pequeño programa, con cenador y cine el miercoles, y taller de autodefensa el jueves. Y los martes organizamos en el Banc Expropiat de Gracia taller de autodefensa y un cenador con solidaridad con el proyecto.

La represión augmenta contra los espacios políticamente liberados, afectandonos tambien a nosotros. El juicio de la casa es el 24 de Enero. Os informaremos con tiempo de las acciones y protestas.

Aún hay mucho trabajo por hacer, y sobretodo necesitamos mucho material de construcción, madera, hierro, tela esfaltica, cemento, ideas, etc. Y ayuda para construir barricadas.

Pasate por el Castillo, i solidarizate con nosotros.

Okupas del Castillo, 21.12.2011Aquí un texto que describe un poco nuestro proyecto.

Sobre nosotros

Hace 100 años, el castillo, conocido también como Sanatori del Rectoret a les Planes, Barcelona, debía ser, en principio, un balneario para enfermos de tuberculosi, pero el plan nunca se efectuó. Fue utilizado por primera vez como hospital republicano en la Guerra Civil, donde por ejemplo se recuperó George Orwel quando le dispararon. El castillo se llamaba entonces "Sanatori Mauri".

Luego la ciudad se hace cargo, y teóricamentde debía renovarlo. En lugar de esto, el edificio pasa a manos privadas. Algunos vecinos hablan de entonces como épocas de corrupción. El edificio ha sido utilizado desde entonces por gente joven, haciendo fiestas de tanto en quanto, o graffitis en las paredes y fue okupado por primera vez a principios de este siglo. La okupación duró unos quantos años, hasta el violento desalojo por parte de la policía. El propietario canvió, dando lugar a un nuevo proyecto, un hotel pijo con ascensor y garaje con varias plantas. Pero la propietaria no consiguió el permiso para continuar, ya que las obras no respetavan las normas de proteción del patrimonio.

Hoy la propietaria espera que el techo caiga para así poder saltarse estas normas del patrimonio. Esto lo corrabora su arquitecto, que fantasea con que nadie pueda vivir aquí, fomentandose en su informe, por ejemplo, que había vidrios rotos dentro el edificio (estos vidrios estaban, son el resultado de la acción de la policía durante el desalojo, y simplemente los barrimos).

Cuando okupamos el edificio el otoño de 2011, comenzamos directamente con la reparación, y nos encontramos con un arquitecto independiente, que nos aconsejó en qué podíamos trabajar, y verificó lo que todos pensabamos: los desperfectos eran causados por las décadas de desuso del edificio, y del desalojo. La estructura no está en condiciones críticas, y es posible utilizarlo como centro social y espacio habitable.

El edificio hoy, por nosotros, no es solo un espacio de vivienda, es un lugar para intercanvio de ideas, actividades, y todos los acontecimientos que queramos que sucedan dentro. La propietaria ha entendido que somos perjudiciales para sus planos de degradación del edificio. Y ahora pone sus esperanzas en las fuerzas represivas de la policia, y la justicia de clase.

Esto no nos asusta, y desestimemos una política donde los beneficios económicos de la especulación estan por encima de las necesidades de la gente.

A la mierda con la escritura de propiedad.
Las casas por quien las utiliza.

Okupas del Castillo.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Sobre el CSOA El Castillo (cat-cast)
21 des 2011
Hola companyes,

Veure aquesta notícia m'ha alegrat la tarda, sóc net d'un masover que tenia una casa i un hort a Les Planes i recordo quan era petit el moviment de gent que havia tingut "el castillo".Les marques tronges t'hi duien ( després de pujar un pilot d'escales). El meu avi va haver de deixar la casa fruit de l'especulació imobiliària i ara només hi va a l'hort...

Un dia d'aquests si puc passaré a fer una visita. Molta sort!
Re: Sobre el CSOA El Castillo (cat-cast)
21 des 2011
sempre seras benvingut
salut
Re: Sobre el CSOA El Castillo (cat-cast)
22 des 2011
Hi ha espai per construir un hort?
Re: Sobre el CSOA El Castillo (cat-cast)
22 des 2011
sí que hi ha espai per hort
Re: Sobre el CSOA El Castillo (cat-cast)
22 des 2011
Perdona, és para quien las utiliza, no por quien las utiliza, xD Com es nota que ho ha escrit un català.
El que no entenc és pq li poseu el nom en castellà, a on esteu vosaltres?

Ai aquests etnicisme castellà en els moviments socials.
Re: Sobre el CSOA El Castillo (cat-cast)
22 des 2011
ke pesaos amb l'idioma.
Re: Sobre el CSOA El Castillo (cat-cast)
22 des 2011
Està clar que estaria de puta mare saber totes les llengües del món i parlar-les i escriure-les perfectament... I jo no tinc cap problema a alguna crítica mentre sigui de forma constructiva.
Per mi el probema comença quan la gent pel fet de voler donar preferència a la seva llengua materna, la llengua que han mamat de petites i la llengua en que pensen, són titllades de nacionalistes. Jo personalment, penso i m'expresso millor en català, i com a mitjà de comunicació amb més gent doncs puc utilitzar el castellà o anglès.
Respecte per les demès és lo que falta.
Sindicat Terrassa