|
Notícies :: educació i societat |
Què és el "poder adult"? 10 conclusions
|
|
per Assemblea de Joves del Poblenou Correu-e: ajpoblenou@gmail.com (no verificat!) |
16 des 2011
|
El passat dissabte ens vàrem aplegar més d'una vintena de persones al Casal Popular "la Forja del Clot" per reflexionar i debatre en torn al que des de les Assemblees de Joves coordinades amb la CAJEI anomenem "poder adult", què és, com s’exerceix, com resistir, com combatre'l... A continuació exposem deu conclusions que es van poder extreure de l'acte: |
|
1. Analitzar la identitat juvenil o les dominacions del jovent (a diferència de les de classe, gènere o nacional) parteix d'una complexitat particular, és l'única identitat inherentment no-permanent en el temps.
2. La joventut no l'hem d'entendre com una etapa transitòria que viu tothom individualment, de la innocència infantil a la maduresa adulta. La joventut s'ha de comprendre com un col•lectiu generacional diferenciat per les seves característiques pròpies.
3. La joventut és l'etapa compartida per tot el jovent en la que es barallen les autonomies i independències vitals: materials (ocupació, habitatge, sou) com simbòliques (projectes i formes d'entendre la vida i les relacions que ens envolten, tant econòmiques, polítiques com sexuals).
4. El jovent és el col•lectiu per al qual tota relació o experimentació nova en la seva vida serà més susceptible de transcendir, pertorbar o influir en les formes de pensar-se a una mateixa.
5. L'etapa juvenil no és tant mesurable en funció de l'edat, sinó pel moment en que la forma de pensar-se a una mateixa com les formes de relacionar-se amb les altres es van sedimentant o estabilitzant, moment en que la possibilitat d'experimentar relacions pertorbadores que qüestionin la forma pròpia d'entendre la vida es va impossibilitant.
6. La joventut és una forma de "viure", no una forma (estil) de vida. I encara menys, un estil de vida basat en el no-compromís, la espontaneïtat de les accions o la no-responsabilitat a llarg termini.
7. Reconèixer la importància de les experiències juvenils (i del col•lectiu juvenil) en l'anàlisi de les desigualtats socials té fortes implicacions, dota al jovent per primera vegada de la responsabilitat i oportunitat de revelar les seves pròpies vivències (incomoditats, malestars, pors,...). Doncs ni des de l'àmbit acadèmic ni des dels moviments socials i polítics ha estat abordada com a tal, sempre com a afegit a les desigualtats de classe, de gènere i de nació-cultura.
8. Seguint una estratègia equivalent a la reivindicació feminista, reivindiquem que el jovent en aquest cas no sigui assimilat, reivindiquem la nostra forma de viure diferent sense haver de pagar cap subordinació vers l'adult.
9. Lluitar per acabar amb el "poder adult" és lluitar contra la reproducció del sistema establert, contra les formes de transmissió de coneixement no reflexives a l'escola, universitat o centres de formació professional. La lluita contra la reproducció de la submissió juvenil és: (1) la lluita contra l'explotació econòmica (on es primen els mèrits curriculars a la capacitat d'innovació); (2) la lluita contra la dominació sexual (on prima l'estigmatització i desconeixement viscuts de forma individual -falses responsabilitats, pors, tabús i prohibicions- a l'experimentació de rols de gènere com de relacions sexuals lliures; i (3) la lluita contra l'exclusió política (on prima l'experiència en el sistema al replantejament d'allò establert, a la radicalitat).
10. De la mateixa manera que no lluitem contra el valor de l'experiència, sinó contra la relació que s'ha establert entre el valor de l'experiència i el de la capacitat d'innovació, de no pensar en els mateixos termes del sistema establert. Lluitar contra el poder adult, no és lluitar contra els adults, és lluitar contra la relació que s'ha establert entre adults i joves.
Des de l'Assemblea de Joves Independentistes del Clot i l'Assemblea de Joves del Poblenou volem agrair a totes les assistents la seva participació de la xerrada-taller i animar a tot el jovent a aprofitar per experimentar relacions noves, patir contradiccions, qüestionar-se tots els donats per descomptat, posar-se en joc, perquè després serà tard, doncs aquestes mateixes situacions no tindran el mateix impacte en cadascuna de nosaltres. I a la fi fer respectar les inquietuds pròpies del jovent, ORGULL JUVENIL!
Assemblea de Joves Independentistes del Clot
Assemblea de Joves del Poblenou |
Mira també:
http://www.jovespoblenou.cat http://www.ajic.cat |
This work is in the public domain |
Re: Què és el "poder adult"? 10 conclusions
|
per k |
17 des 2011
|
ho entenc perfectament i és totalment necessari. La joventut no és sols el futur, és també el present, present de canvi i transformació. No som una classe, som part de la classe treballadora, no som el subjecte, som un tret que augmenta la nostre posició de desigualtat, igual que ser dones i d'ètnies marginades i maltractades durant segles.
Bona campanya! bona feina |