Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Sarkozy adverteix del risc d'"explosió" de la Unió Europea
08 des 2011
PILAR SANTOS / ELIANNE ROS / Marsella

A poques hores de l'inici de la cimera de Brussel·les, el president francès, Nicolas Sarkozy, ha advertit aquest matí que la crisi de l'euro ha col·locat la Unió Europea en una situació "extremadament perillosa". "Mai el risc d'explosió d'Europa ha estat tan gran. Si divendres no hi ha acord, no hi haurà segona oportunitat, faig una crida a l'esperit de compromís i a la rapidesa de decisions", ha declarat en el seu discurs a la cimera que el Partit Popular Europeu (PPE) està celebrant a Marsella (França).

Més informació

Els Vint-i-set intentaran pactar un nou tractat que permeti salvar l'euro
Rajoy exposa a Barroso els seus plans econòmics
Juncker: "Els alemanys pensen que són els únics virtuosos"

Tags: La crisi de l'euro

Amb un to apocalíptic, Sarkozy ha demanat als socis europeus que siguin conscients de la situació i que només tenen "algunes setmanes" per decidir el futur de la UE. "Hem de refundar la Unió, hem de repensar la Unió". “Mai Europa ha sigut tan necessària, i no ha estat mai tan en perill. Mai Europa ha comptat amb el suport de tants països, i mai el seu risc d'explosió ha estat tan gran”, ha dramatitzat Sarkozy davant els dirigents dels partits conservadors europeus, entre ells la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el guanyador de les eleccions espanyoles, Mariano Rajoy.

En aquest punt, el president francès ha defensat el pla que ell i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han presentat als seus socis per avançar cap a un govern econòmic de l'euro. Els Vint-i-set han d'estudiar-lo entre aquest dijous i divendres en la reunió de Brussel·les, on també abordaran la proposta del president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy.
La zona euro avançarà

Sarkozy ha recordat la importància que França i Alemanya estiguin treballant junts per buscar una sortida a aquesta crisi i ha dit que, si aquests dos països no estiguessin d'acord, el pacte a Vint-i-set seria impossible.

El líder francès ha subratllat que té la voluntat que l'acord s'aconsegueixi entre tots els socis de la UE, però ha advertit que, si hi ha "bloqueig", seran els 17 que componen la zona euro els que hauran de continuar avançant en aquesta Europa de més integració fiscal i deixaran obertes les portes per a qui vulgui sumar-s'hi.
Grècia no està preparada

“Els nostres problemes no són res en comparació amb els riscos d'un enfrontament entre la primera i la segona economia d'Europa”, ha dit després de referir-se als 70 anys d'una confrontació “salvatge i bàrbara” seguits per “70 anys de pau, en gran part gràcies a Europa”. Sarkozy ha defensat la necessitat de “refundar” la Unió Europea per no cometre els errors del passat: crear una moneda única sense un govern econòmic, “en els últims deu anys les economies en lloc de convergir han divergit”, i admetre països que no estaven preparats, com Grècia.

També ha ft una crida per no caure en el “juridisme” a l'hora d'arribar a un pacte, que ha recordat que està obert als 27 membres de la UE però que són els 17 països de la zona euro els que no poden permetre's un fracàs perquè “la situació és extremadament greu”. “No podem arriscar-nos a l'immobilisme”, ha advertit. Sobre el mecanisme per tirar endavant la reforma ha apostat per compatibilitzar les institucions comunitàries amb la intervenció dels Estats. “El debat entre Europa sí o no està superat”, ha afirmat en al·lusió a les consultes que sovint han dividit els països entre euroescèptics i preeuropeus.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa