Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: xarxa i llibertat
I l'Estat Social de la nostra Constitució?
06 des 2011
Aspirem a un legítim nou procés constituent per a una reforma profunda que garanteixi el compliment dels drets econòmics i socials per a tots i totes i un model social i polític republicà tant en la Prefectura de l'Estat com en les relacions de la ciutadania amb el cap de bestiar públic
diana50.jpg
Vui es complix el XXXIII Aniversari de la Constitució Espanyola i les Administracions Públiques es vesteixen de gal•la per a celebrar-lo. Avui, en el trentè tercer aniversari de la Carta Magna molts polítics, tertulianos amb ofici i benefici, acadèmics i juristes, parlaran del marc de convivència democràtica d'aquests anys, de la nostàlgia del consens institucional, i de totes aquestes grandilocuentes frases fetes que no amaguen sinó la major hipocresia política de qui avui celebren un text jurídic – polític tan lloat com incomplit en el nostre país.

Avui, el Bipartidisme Espanyol (aquest que roba escons en la Cambra baixa amb aquest parany electoral que tenim per llei) escenifiquessin en la parafernalia dels actes de commemoració constitucionals el pacte PP- PSOE sobre la Constitució Espanyola.

Aquest pacte que ha fet possible que tan sols dos partits, trencant així el consens de l'any 78 que va incloure a totes les forces polítiques, hagin reformat amb traïdoria, nocturnidad i sense referèndum ciutadà, la Constitució per a posar-la al servei dels mercats. La nostra sobirania popular al servei del mandat del FMI, Banc Mundial i els seus vassalls Merkel i Sarkozy. Sempre que es proposava la possibilitat de modificar la Constitució s'al•ludia a la dificultat i serietat de l'assumpte, això requeria una anàlisi profunda, un ampli consens, no es pot reformar així com així. Doncs bé, davant les necessitats del mercat sí es pot. S'ha pogut consagrar en la nostra Carta Magna el paulatí desmantellament del nostre Estat Social i l'incompliment sistemàtic d'alguns drets constitucionals.

Avui, quan alguns celebren la Constitució altres hem d'exigir que es compleixin i garanteixin: el dret al treball i a la negociació col•lectiva (Art 35 “tots els espanyols tenen el deure treballar i el dret al treball ” i el Art 37 “la llei garantirà el dret a la negociació col•lectiva laboral, així com la força vinculant dels convenis”, el dret a l'educació, a la protecció a la salut i a la seguretat social (Art 27, Art. 43 i 41 que diu “Els poders públics mantindran un règim públic de Seguretat Social per a tots els ciutadans que garanteixi l'assistència i prestacions socials suficients davant situacions de necessitat, especialment, en cas d'atur”). S'ha de fer complir el mandat constitucional que emana de l'article 31 en el qual es recull que “Tots contribuiran al sosteniment de les despeses públiques d'acord amb la seva capacitat econòmica mitjançant un sistema tributari just inspirat en els principis d'igualtat i progressivitat” i de l'article 40 que deixa clar que “Els poders públics promouran les condicions favorables per al progrés social i econòmic i per a una distribució de la renda regional i personal més equitativa, en el marc d'una política d'estabilitat econòmica. De manera especial, realitzaran una política orientada a la plena ocupació”.

Igualment cal recordar el dret a l'accés a la cultura (Art.44), a la llibertat ideològica i religiosa i a la no obligació de declarar sobre la mateixa (Art.16 que és incomplit sistemàticament pel nostre sistema educatiu), dret a “gaudir d'un medi ambient adequat per al desenvolupament de la persona, així com el deure conservar-lo” (Art. 45), i el dret a “gaudir d'un habitatge digne i adequada” i que “Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per a fer efectiu aquest dret, regulant la utilització del sòl d'acord amb l'interès general per a impedir l'especulació” (Art. 47).

Avui, no és un dia de celebracions sinó de reivindicar i defensar el nostre model social emanat de la Constitució Espanyola en perill arran del reformazo de PP i PSOE i de la materialització d'aquest acord amb les polítiques de retallades de les conquestes socials que vam ser capaces d'aconseguir.

Avui, és absolutament comprensible que molts ciutadans i ciutadanes que van viure la dictadura franquista en el nostre país, celebrin un 6 de desembre les conquestes de drets i llibertats que va suposar la Constitució Espanyola. Però també és absolutament comprensible que qui com jo i generacions posteriors, que vam néixer amb la Constitució ja aprovada, aspirem a un legítim nou procés constituent per a una reforma profunda que garanteixi el compliment dels drets econòmics i socials per a tots i totes i un model social i polític republicà tant en la Prefectura de l'Estat com en les relacions de la ciutadania amb el cap de bestiar públic.

Talavera, 6 de desembre de 2011.

* Ex Coordinadora Provincial d'IU a Toledo. Portaveu d'IU- Fòrum Social i Ciutadà de Talavera
Mira també:
http://loquesomos.org/
http://loquesomos.org/es/component/content/article/24-la-diana/1252-iy-el-estado-social-de-nuestra-constitucion.html

This work is in the public domain

Comentaris

Re: I l'Estat Social de la nostra Constitució?
06 des 2011
La nostra constitució? Que potser l'hem votada? Que potser som espanyols?=

REformistes de merda.
Sindicato Sindicat