Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Debat i Formació per a una Catalunya sense nuclears
05 des 2011
Jornada Antinuclear d’Hivern
Debat i Formació per a una Catalunya sense nuclears
17 de desembre de 2011
Barcelona. Cotxeres de Sants
de 10 a 19,30PROGRAMA DE LA JORNADA

VEURE LA UBICACIÓ

MATERIALS DE LA JORNADA


OPCIÓ DE TALLERS (recordeu que us podeu apuntar a un màxim de dos):

TALLERS de 10:30 a 12:00.

- Taller vermell: nuclears i seguretat: tractarà dels aspectes militars, la proliferació nuclear, el risc d'accident i d'atac terrorista.

- Taller blau: nuclears a Catalunya, tractarà de l’estat actual d'Ascó i Vandellòs, i el seu futur, problemes socials i econòmics de les zones amb instal•lacions nuclears, i del pes del “lobby” nuclear a Catalunya.

- Taller groc: nuclears i residus, tractarà dels tipus de residus i les seves implicacions de futur, les opcions d'emmagatzemament, les reaccions socials i dels aspectes ètics relacionats amb aquests tipus de residus.TALLERS DE 12:30 a 14:00.

- Taller taronja: nuclears i salut: tractarà de la radioactivitat, l’exposició a les radiacions, efectes en el cos, propagació, diferències entre radiació i contaminació (Becquerels, Siverts i REMs), funcionament dels diferents sistemes de mesura? (Geigers, analitzadors, dosímetres), mesures informatitzades, com es mesura la radioactivitat segons la situació, etc.

- Taller verd: nuclears i alternatives energètiques: tractarà dels obstacles i barreres que l'energia nuclear posa al desplegament de les tecnologies renovables, i reflexionarà sobre la problemàtica de la transició energètica.

- Taller morat: nuclears i activisme: tractarà sobre la pressió de la indústria nuclear en la premsa i els mitjans de comunicació, de com oferir respostes a la campanya sostinguda del “lobby” nuclear, de com fer visible aquesta oposició a escoles, espais web, mitjans de comunicació, fàbriques, tallers, municipis i carrers no nuclears; dels moviments socials, i d’altres opcions d'activisme.


GUIONS / MATERIALS BÀSICS DELS TALLERS

Et quedaràs a dinar?

(preu indicatiu 10 €, estem consultant les possibilitats més econòmiques SI NO POGUESSIM TROBAR RES US AVISARIEN AMB ANTICIPACIÓ) :

Dinar Sí

MENÚ :
Vegetarià Omnívor

OBSERVACIONS :

jornada d'hivernCompanys i companyes, amics i amigues:

Han passat vuit mesos des del inici de la catàstrofe nuclear de Fukushima, al Japó els reactors continuen abocant substàncies radioactives, però la informació sobre el que està passant ha desaparegut pràcticament dels mitjans de comunicació.

Sense Fukushima els governs d’Alemanya, Suïssa i Bèlgica no haurien decidit tancar de manera definitiva i urgent les seves centrals nuclears, però la resistència dels que es beneficien d’aquesta tecnologia no ha disminuït ni un bri. De fet, ha estat la mobilització social la que ha decidit al govern alemany, suís i belga a prendre aquesta decisió, en contra de la pressió dels grups pro-nuclears dels seus respectius països.

A Catalunya, la campanya demanant la no renovació del permís d’Ascó ha permès recollir un suport social important a una demanda concreta. La decisió es va prendre políticament al mig de la confusió i la desinformació; en general la “qüestió nuclear” ha passat a un discret segon pla, i a excepció de declaracions d’algun polític irracional, o algun fanàtic partidari de les nuclears, que continua repetint consignes com si no hagués passat res, la majoria dels seus defensors mantenen un discret silenci o un perfil de declaracions baix, a l’espera de que el temps passi i els records s’esborrin.

Des de Tanquem Les Nuclears pensem que és el moment oportú de reflexionar, d’organitzar-nos per donar informació objectiva a la societat i avançar en el moviment de resposta social als perills nuclears; des d’aquesta perspectiva hem organitzat la que anomenem Jornada Antinuclear d’Hivern. Debat i Formació per a una Catalunya sense nuclears; que es farà el proper 17 de desembre, de 10 a 19,30 hores al Centre Cívic de les Cotxeres de Sants, a Barcelona.

La idea és fer una posta en comú en la que entrin: una diagnosi de la situació, amb una referència especial a Catalunya; un intercanvi sobre el que sabem, ignorem, o el que hem viscut; i un debat sobre les perspectives de futur que s’obren.

Per això hem concebut la Jornada com un espai de trobada horitzontal, a on les persones que porten anys treballant pel fi de l’energia nuclear participen conjuntament amb les que han descobert els perills i l’amenaça que aquesta tecnologia representa, en un seguit de tallers de debat, organitzats en torn a sis eixos bàsics.

Cada participant a les jornades es podrà apuntar a dos tallers de debat (o a un si només li interessa un tema). Cada taller partirà d’una documentació bàsica breu (un full amb qüestions i preguntes per motivar la participació), comptarà amb unes persones per la moderació i facilitació del debat, es recolliran les aportacions de les persones participants, entre les que s’elegirà, en el curs de la sessió, a una que faci de portaveu en el plenari de posta en comú.

El document resultant d’aquest plenari servirà per orientar el treball estratègic de Tanquem Les Nuclears cap al futur.

Com a complement dels debats sectorials, des de Tanquem Les Nuclears hem organitzat un debat conjunt i comú amb persones provinents de diversos àmbits amb presència activa a la societat, en un format àgil i obert, ja que volem fomentar un intercanvi d’idees des d’una perspectiva transversal.TORNAR A INICI DE PÀGINA ----- TORNAR A PÀGINA DE PORTADA
Mira també:
http://www.tanquemlesnuclears.org

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa