Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : ecologia
CÓMPRELO AHORA! VIII jornades de consum conscient i transformador a Barberà del Vallès
01 des 2011
Els propers 9, 10 i 11 de desembre a la 8ena edició de les jornades “Cómprelo Ahora”, sobre consum conscient i transformador. Enguany us convidem a "atipar-vos de raos per una alimentació diferent", ja que aquest serà el fil conductor de les jornades, el menjar.

Un any més s’ha organitzat un programa d’activitats que combinen les de caràcter pràctic, lúdic o reflexiu, amb un mateix objectiu, repensar el nostre paper com a consumidores en la transformació de la societat.
cartelmail.jpg
Des de l’Ateneu Abril us convidem a “atipar-vos de raons per una alimentació diferent”, els propers 9, 10 i 11 de desembre a la 8ena edició de les jornades “Cómprelo Ahora”, sobre consum conscient i transformador. Un any més s’ha organitzat un programa d’activitats que combinen les de caràcter pràctic, lúdic o reflexiu, amb un mateix objectiu, repensar el nostre paper com a consumidores en la transformació de la societat.

Una de les primeres coses que cal fer per fugir del consumisme és identificar aquelles necessitats creades artificialment per mantenir l’economia a tota màquina. En el cas de l’alimentació no és així, ja que és una necessitat innegablement vital. Tot i això, la suposada pluralitat de productes de tots colors, marques i models que trobem al supermercat amaga una realitat més fosca. Actualment 5 empreses i dues centrals controlen el 75% de la distribució alimentària espanyola. Seguint un model que destrueix el equilibri territorial, augmentat les desigualtats Nord-Sud, oblida la qualitat i la nostra salut, empitjora les condicions socials i laborals, tot per mantenir l’actual sistema. Com sempre, però, hi han alternatives, i podem parlar de consum local, de agricultura ecològica, d’autoproducció, de xarxes alternatives de distribució..Les jornades arrencaran divendres 9 de desembre a les 6 de la tarda al Mercat Municipal 11 de setembre, amb el “Comptaquilòmetres”. Amb aquesta acció convidarem a la gent a calcular els quilòmetres que han recorregut els aliments que acaba de comprar, així com a conèixer les implicacions d’aquestes distàncies. A les 20’30h, a la seu del Casal Popular Tangram, tindrà lloc la presentació de les jornades, acompanyada del llançament d’una web que pretén ser un mercat d’intercanvi permanent i virtual per la nostra ciutat, on intercanviar allò que ja no utilitzem. I podrem començar a alimentar-nos d’una manera diferent amb un pica-pica sostenible. A les 21’30h començarà el videoforum a partir del documental “De la mata a la olla”, de la Xarxa de Consum Solidari, que ens proposa un viatge des de Centreamèrica a Catalunya, en el que coneixerem l’impacte de les grans cadenes de distribució en l’agricultura i quina és la resposta de la pagesia.

Dissabte 10 serà un dia carregat d’activitats que començaran a les 11 del matí a la Biblioteca Esteve Paluzie. Allà tindrem una interessant xerrada debat, amb la presència de Esther Vivas, investigadora de la UPF, activista per la sobirania alimentària i autora de diferents llibres sobre la matèria. L’Esther compartirà el seu coneixement sobre la crisi alimentària a nivell global, fruit del col·lapse del conjunt del sistema. També comptarem amb la gent de “Plantem-nos!”, un hort recuperat a Terrassa que apropa la producció de verdures al punt de consum. I comptarem amb la presentació de “Ment’jam”, un recurs sobre salut alimentària elaborat per la federació Casals de Joves de Catalunya. Un menú molt complet!A la tarda ens tornarem a trobar a les 16’30h al Casal de Cultura, on tindrà lloc el taller pràctic “L’Hort al Balcó”. La manca d’espai ja no serà excusa per no produir els nostres propis aliments, en aquest taller coneixerem pràctiques i recursos per aprofitar el màxim les nostres possibilitats i començar a fer de pagesos a la ciutat. A la nit, tindrà lloc la part més lúdica de les jornades, una Kafeta-Concert a partir de les 22’30h de la nit, al Casal de Joves Obriu Pas. El grup "Pura Madera", dos maderos rockanroleros, ens presentarn els grans èxits de la benzinera. Aquí podrem gaudir de bona companyia, comentar les nostres visions i prendre alguna cosa a “l’ecobarra”, amb productes en sintonia amb el contingut de les jornades.

L’últim dia de les jornades, el diumenge 11, tindrà lloc una nova edició del mercat d’intercanvi, que poc a poc es va consolidant a la nostra ciutat. A partir de les 11 del matí, a la Plaça de la Vila, tothom està convidat a portar tots aquells objectes, roba, estris, etc que ja no fa servir, i segur que trobarà alguna cosa que necessita per intercanviar-ho. Contra la crisi, donem l’esquena als diners i tornem a les persones.

A més, durant totes les jornades, hi haurà un punt de distribució de materials que ens ajudaran a reduir l’impacte ecològic en el nostre dia a dia, així com publicacions i llibres per si volem aprofundir més en el tema.
Mira també:
http://compreloahora.blogspot.com/

This work is in the public domain
Sindicat