Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : xarxa i llibertat
Barcelona pot ser sostenible i autònoma? Es pot reformar o s'ha de desurbanitzar?
29 nov 2011
T’incitem a que vinguis aquest divendres dia 2 a la primera Kafeta Agrorural!! Tindrà lloc a La Carboneria a partir de les 7 de la tarda.
La idea de la kafeta és crear un punt de trobada obert a tothom per tal de debatre i reflexionar sobre la ciutat, la seva viabilitat i la seva relació amb “el camp”, sobre el fet d’anar a viure al camp sense defugir el compromís polític i sobre com ens organitzem políticament al respecte.
Ja ens hem trobat assembleariament unes quantes provinents de les trobades de repoblació rural i reclaim the fields i hem començat a treballar el tema. T’adjuntem més avall un esborrany que hem fet amb algunes idees inicials, amb l’objectiu d’elaborar col·lectivament un discurs polític que sigui accessible i entenedor per tothom.
T’hi esperem!!
kafetaagrorural2des-petit.jpg
ABANDONEM EL CAPITALISME; REPOBLEM L’AUTONOMIA!
ON ESTEM
Vivim en una societat capitalista, jeràrquica i explotadora. Una societat on l’ésser humà explota el propi ésser humà i destrueix al planeta en busca del benefici econòmic i reprimeix qui la posa en dubte.
Tot és pensat de forma que sigui el més barat possible en produir i enriqueixi a una minoria sense tenir en compte l’impacte que això té en les persones i en els recursos naturals que s’exploten per aquesta producció.
El sistema capitalista ens fa creure que sempre necessitem més i ens imposa el progrés tecnològic i el creixement econòmic com una fatalitat desitjable. Tan ahir com avui aquesta il·lusió ha sigut la base de l’espoli de les forces vives i dels recursos naturals del camp cap a la ciutat i les fàbriques: del èxode rural dels nostres avis i àvies a les migracions actuals. Però és un procés que redueix cada cop més la nostra autonomia i és aquesta pèrdua de autonomia que ens tanca cada cop més en un cercle viciós de producció i consum per sobreviure.Els combustibles no renovables, fòssils i nuclears, especialment el petroli, són el que permet alimentar aquest sistema de producció i consum: transformar i transportar tot el que cal per alimentar-nos, construir els nostres habitatges, escalfar-nos, abrigar-nos, comunicar-nos, transportar-nos, etc. Però estem traspassant els pics de màxima producció d’aquests combustibles. Això significa que fins fa poc, cada any se’n podia extreure i consumir més, però a partir d’ara cada any n’hi haurà menys.

Per aconseguir la energia necessària per sostenir-se i saciar les seves ganes d’expansió imperialista, aquest sistema no dubte en utilitzar totes les eines que té al seu abast, saquejant més recursos i sotmetent més poblacions amb les seves guerres econòmiques, energètiques i ideològiques. Això segurament no s’acabarà aviat. Gràcies a la creixent extracció de combustibles fòssils fins fa poc estàvem en una economia de creixement: cada any disposàvem de més recursos i més riquesa material, més estat del benestar, més esperança de vida i més població. El fet que ara el subministre de combustibles fòssils vagi disminuint evidencia que aquest model de vida és insostenible i que cada cop ho serà més.

QUÈ FEM, COM HO FEM I PERQUÈ HO FEM?

Davant d’aquesta situació, busquem construir alternatives al capitalisme a l’hora que lluitem contra ell, construint altres formes de viure, de relacionar-nos i de produir. Busquem l’autonomia i l’autogestió, apostem per produir el nostre menjar, consumir productes locals i reduir el consum de tot el que prové del capital a l’hora que el denunciem i intentem no deixar-lo avançar més.

Lluitem contra els transgènics, per una agricultura agro-ecològica, contra les patentes, per l’intercanvi de llavors i la preservació de la biodiversitat, per l’accés a la terra, per la defensa del territori i per la sobirania alimentària.

Partint d’una voluntat de coherència i responsabilitat, optem per un decreixement gradual voluntari. Això significa que abandonem el capitalisme gradualment en mesura de les nostres possibilitats, al nostre ritme, però sense aturar-nos. El nostre ideal és assolir una societat i model de vida sostenible i respectuós. El nostre projecte és atansar-nos a aquest ideal.

Rebutgem l’avantguardisme i el paternalisme. Comencem aquest projecte des de baix i des de l’unitat social més petita i propera — nosaltremateixes — i seguim gradualment en l’escala grupal*. La sostenibilitat implica dissoldre les grans aglomeracions urbanes i distribuir-nos racionalment per tot el territori, de manera que els individus puguin satisfer les seves necessitats de forma local.

Volem organitzar-nos col·lectivament per satisfer les nostres necessitats de forma autogestionada i això significa conviure en comunitat. Sabem que no se’ns ha educat per conviure comunitàriament i per tant tenim molt de camí per recórrer en aquest aprenentatge. El respecte implica rebutjar tota forma de dominació, autoritarisme i privilegi sense oberta i acceptada justificació. Així doncs rebutgem tota forma d’opressió.

Ens comprometem a facilitar que altres persones tinguin accés a les idees aquí expressades i a ajudar-les a abandonar el capitalisme en la consecució d’una vida sostenible i respectuosa.

*per escala grupal entenc l’escala que va d’allò individual fins allò internacional, passant per diversos graus intermedis, que bé es podrien anomenar: domèstic, local, municipal, comarcal, etc.
Mira també:
http://www.repoblacio.tk
http://www.reclaimthefields.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Barcelona pot ser sostenible i autònoma? Es pot reformar o s'ha de desurbanitzar?
29 nov 2011
quin cartell més xulo gent!
felicitats al/la dissenyador/a i anim amb la jornada
Re: Barcelona pot ser sostenible i autònoma? Es pot reformar o s'ha de desurbanitzar?
30 nov 2011
:) el mateix anava a dir olèèè!
Re: Barcelona pot ser sostenible i autònoma? Es pot reformar o s'ha de desurbanitzar?
30 nov 2011
Es solapa amb les jornades en contra del TAV. Quin dilema!
Sindicato Sindicat