Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: guerra
Situacio del terrorisme a la Unió Europea i informe de tendencies
12 nov 2011
L'any 2010 es van produir 45 atacs terroristes d'esquerra i anarquistes, 6 morts d'entre els quals un agent de la policia grega, 34 persones detingudes,augment de la violència dels atacs i augment de la coordinació transnacional
atacs a la UE el 2010.png
Situacio del terrorisme a la Unió Europea i informe de tendencies
EUROPOL :: TE-SAT 2011

(capítol 7 traduït txapucerament)

7 Terrorisme d'esquerra i anarquista

L'any 2010 es van produir 45 atacs terroristes d'esquerra i anarquistes
6 morts d'entre els quals un agent de la policia grega
34 persones detingudes per activitats terroristes de l'esquerra i anarquistes
Augment de la violència dels atacs
Augment de la coordinació transnacional entre els terroristes i extremistes d'esquerra i grups anarquistes


#file_1# Els grups terroristes d'esquerra tracten de canviar tot el sistema politic, social i econòmic d'un Estat d'acord a un model extremista d'esquerra. La seva ideologia és sovint marxista-leninista. L'agenda dels grups terroristes anarquistes és revolucionari i anti-capitalista, però també anti-autoritari.

Un nombre creixent d'Estats membres estan fent una distinció entre les activitats dels grups d'esquerra i dels anarquistes. Aquesta distinció es reflecteix en la part descriptiva d'aquest informe, però no apareix en les estadístiques. Una sèrie d'incidents produïts a la UE van ser reivindicats per grups anarquistes, molt sovint a Internet. Aquells van ser processats com atacs d'extremistes, a diferència dels atacs terroristes, i per tant no apareixen en la estadístiques ja que aquestes cobreixen exclusivament atacs terroristes.

7.1 Atacs terroristes i sospitosos detinguts

El 2010, els grups d'esquerra i anarquistes es van mantenir molt actius a Europa. Van ocórrer més atacs que en anys anteriors i un major ús de la violència en les seves accions va acabar amb sis víctimes mortals.

Tradicionalment, aquests grups són els més actius a Grècia, Itàlia i Espanya. No obstant això, en una sèrie d'altres països, també s'hi observa una major activitat el 2010. El malestar social entre la població, causada per la crisi econòmica mundial i la reducció de la despesa estatal en el benestar social, poden haver influït en aquest desenvolupament, que ha estat notable des de l'any 2007. El modus operandi d'una sèrie d'atacs mostrava signes d'una major internacionalització dels grups d'esquerra i anarquistes, encara que, històricament, tots dos han tingut una perspectiva internacional.

El 2010, un total de 45 atacs terroristes d'esquerra i grups anarquistes van ser comunicats per Àustria, la República Txeca, Grècia, Itàlia i Espanya. Això representa un increment del 12% respecte al 2009. A Grècia, cinc grups terroristes van realitzar un total de 20 atacs - un augment de més del 30% respecte al 2009.


L'augment de la violència dels atacs d'esquerres i anarquistes, que s'ha vist des del 2007, va persistir el 2010. A Grècia, els atacs van causar la mort de sis persones el 2010. L'explosió d'un paquet bomba al Ministeri per a la Protecció Ciutadana el 24 de juny van matar a un oficial de policia. El 19 de juliol, un periodista va ser assassinat fora de casa. Aquest atac particularment violent amb armes de foc va ser reclamat pel organització Sekt Epanastaton [Secta Revolucionària] i podria estar relacionat amb l'assassinat d'un policia el 2009. Tots dos atacs van ser clarament dissenyats per matar. Tot i que extremistes d'esquerra i anarquistes en general tracten d'evitar baixes en la majoria dels seus atacs, un nen de 15 anys va morir el 28 de març, quan manipulava un artefacte explosiu aparentment en condicions de dur a terme un atac terrorista; la seva mare i germana van resultar ferides. Durant una manifestació a Atenes el 05 de maig, els anarquistes va provocar un incendi en un banc, que va acabar amb la mort de tres treballadors.

La proporció d'atacs amb bomba va augmentar del 20% el 2009 al 51% el 2010, mentre que els atacs incendiaris es va mantenir en el mateix nivell del 42%. Des del 2008, els objectius governamentals han continuat sent preferits als objectius empresarials.

A Espanya, els grups anarquistes es troben principalment a Catalunya; el 2010 es van dur a terme 16 atacs. La majoria van ser atacs incendiaris, contra interessos empresarials i governamentals, sense causar ferits.

Encara que tradicionalment la majoria dels atacs es produeixen a Grècia, Itàlia i Espanya, el 2010, un incendi va danyar l'Ambaixada grega a la República Txeca. també va ser escollit una oficina de treball de la capital austriaca, Viena.

34 persones van ser detingudes per delictes d'esquerres i anarquistes el 2010. Aquestes detencions van tenir lloc en cinc països de la UE: Àustria, Alemanya, Grècia, Itàlia i Espanya. La majoria dels detinguts per la violència d'esquerra i anarquista eren sospitosos de pertànyer a una organització terrorista.

L'èxit de les operacions policials ha conduït a un augment sinificant del nombre de sospitosos detinguts a Grècia i també ha portat al desmantellament d'una de les principals organitzacions terroristes del país. Al març, l'organització terrorista Epanastatikós Agón [Lluita Revolucionaria] va ser desmantellada després de la detenció de sis persones i la confiscació de diverses ametralladores, un llançacoets, granades de mà i material explosiu. La investigació sobre la campanya de paquets bomba del novembre, va conduïr a l'arrest de 12 presumptes membres de Synomosia Pyrinon Fotias [Conspiració de les Cel·lules del Foc].

La tendència a la baixa en el terrorisme d'esquerra a Espanya és il·lustrat per la disminució del nombre d'arrestos des de l'any 2007. L'organització de Grups Antifeixistes Primer d'Octubre (GRAPO) no es va tornar a establir després de ser desmantellada els últims anys. A Itàlia, no hi va haver atacs atribuïts a l'ala terrorista dels grups d'esquerra el 2010, com a resultat d'una sèrie d'investigacions realitzades amb èxit el 2009.


7.2 Activitats terroristes i extremistes

Alguns atacs el 2010 van mostrar signes d'una major coordinació transnacional entre els grups. Una campanya de paquets bomba al novembre es va dirigir contra diverses ambaixades, caps d'Estat estrangers, i les institucions europees.

Éra la primera vegada que l'organització terrorista grega Synomosia Pyrinon Foti realitzava un atac a gran escala sincronitzat, que va atreure una cobertura generalitzada dels mitjans de comunicació. El motiu i la selecció dels objectius segueixen sense estar clars. Sembla que l'organització ha elevat el seu perfil cap a una dimensió més internacional. Va emetre un comunicat on feia una crida internacional a fer accions i rapidament hi va haver accions similars a Itàlia i Argentina.

Dos dels tres paquets bomba, que van ser enviats a la Ambaixades de Suïssa, Xile i Grecia a Roma els dies 23 i 27 de desembre, van explotar i va causar ferides lleus. Els atacs van ser reivindicats per la FAI (Federazione Anarchica Informale [Federació Anarquista Informal]).

Els de les ambaixades de Xile i Suïssa anaven dirigits a expressar la seva solidaritat amb presos "camarades" - un motiu típic pels grups anarquistes.

Un important camp d'acció per als membres de l'escena esquerrana s'ha mantingut en la confrontació amb els oponents de la dreta. Això es porta a terme mitjançant la denuncia de campanyes"Feixistes", els atacs dirigits a les persones, béns i propietats, i la confrontació física directa durant les manifestacions.

Al gener, la policia danesa va detenir un grup extremista d'esquerra. Un d'ells és sospitós d'haver planejat i organitzat atacs violents contra diversos oponents radicals de dretes. Un augment de les tensions amb els grups d'extrema dreta es va observar també a Itàlia. Encara que, debilitat lleugerament el moviment anarquista suec, el 2010 hi va haver una sèrie d'atacs contra opositors polítics de dreta i enfrontaments violents entre els dos grups. En el període previ a les eleccions parlamentàries, una sèrie de partits polítics van ser atacats per part d'extremistes anarquistes. La majoria de delictes s'enmarcaven en forma de danys intencionals i eren relativament pocs els atacs físics a persones. La República Txeca va informar d'un disminució dels enfrontaments violents entre els grups d'esquerra i de dreta.

A més dels tradicionals temes ideològics com l'anti-capitalisme, l'antimilitarisme i l'antifeixisme, el 2010 l'esquerra i els extremistes anarquistes també es va centrar en la recessió econòmica mundial. Un nombre d'estats membres han experimentat grans protestes contra les mesures d'austeritat adoptades pels governs per reduir la càrrega del deute i mitigar l'impacte de la crisi econòmica. L'atac incendiari contra una oficina de treball a Àustria també es pot col·locar en aquest context.

En alguns casos, les files dels manifestants van ser infiltrades pels grups extremistes, fet que es va traduir en violents enfrontaments amb la policia. No obstant això, els intents de guanyar terreny entre la població general, es considera com un fracàs en la majoria dels Estats membres.

A Bèlgica i Itàlia, l'augment de l'activitat dels grups anarquistes en temes com ara l'anti-autoritat, anti-civisme i anti-presons va continuar el 2010. La tendència a utilitzar més violència en aquest tipus d'atacs, observada ja en l'informe de l'any passat, va persistir. Grups anarquistes no dubtaren en entrar en confrontació directa amb personal de les forces policials. Això es va veure a Bèlgica, on una estació de policia va ser atacada, una altra va ser objecte d'un atac incendiari, i diversos vehicles policials van ser danyats.

Alemanya va informar d'una disminució considerable en el nombre de delictes relacionats amb l'esquerra i l'extremisme anarquista. A Àustria també s'observa una disminució general d'activitats anarquistes, excepte a la capital, Viena. Els Okupes, bastant actius el 2009, només van portar a terme algunes accions descoordinades.
Els indicis que la coordinació internacional s'està desenvolupant, s'exemplifica per l'elecció d'objectius comuns en diferents ciutats o països, així com l'ús de similars modus operandi o una sèrie d'iniciatives dels diferents grups en solidaritat amb els companys presos. En aquest sentit, l'augment de les detencions a Grècia es traduirà en importants processos judicials que podrien desencadenar més atacs de solidaritat a tot Europa. Per tant, es pot esperar que la violència anarquista es continuï desenvolupant a la Unió Europea l'any 2011.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Situacio del terrorisme a la Unió Europea i informe de tendencies
12 nov 2011
Ja coneixem aquella vella dita popular:
l'unic terrorista l'estat capitalista!
Pos eso!

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more