Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Ha començat l'Any internacional de la Cooperativa
06 nov 2011
Dilluns 31 d’octubre en la seu de les Nacions Unides de Nova York...
ANY INTERNACIONAL DE LA COOPERATIVA

...Nova York va ser l’escenari de la presentació oficial de 2012 Any Internacional de les Cooperatives a càrrec del Nasser Abdulaziz Al-Nasser qui va destacar el rol catalitzador d’un desenvolupament socialment inclusiu així com la capacitat d’empoderar comunitats a través de la generació de llocs de treball i d’ingressos que aporten les cooperatives.

La històrica cita va reunir la presidenta de l’Aliança Cooperativa Internacional, Pauline Green, en nom del moviment cooperatiu així com més de 100 delegades de cooperatives de tot el món, periodistes, representants de governs i membres d’organitzacions internacionals. Durant dos dies l’edifici de les Nacions Unides va acollir rodes de premsa, taules rodones i conferències que subratllaven les diferents formes en les quals les cooperatives contribueixen a crear un món millor.

A la inauguració de la sessió plenària, Al-Nasser, va dir que les empreses organitzades a l’entorn dels principis cooperatius – autoajuda, democràcia, igualtat, equitat i solidaritat- redueixen la pobresa, creen llocs de treball i promouen la integració social i ho fan amb el ferm convenciment en els valors ètics de les portes obertes, honestedad, responsabilitat social i cura de l’altre. Les cooperatives ofereixen un model d’organització econòmica propietat dels seus membres que reconcilia la lògica de mercat amb els imperatius de la inclusió social i de la propietat, particularment rellevants en plena crisi global econòmica i financera.

La vice-secretaria General Asha-Rose Migiro va assenyalar que mentre el món és testimoni d’un creixent descontent públic com a resultat de la crisi financera i econòmica, la comunitat internacional pot aprendre del moviment cooperatiu, el qual, va dir, és capaç d’equilibrar la viabilitat econòmica i la responsabilitat social.
En nom de tot el moviment cooperatiu internacional, representat a l’Aliança Cooperativa Internacional, Pauline Green va insistir davant dels representants de governs i de les Nacions Unides que les cooperatives han de ser tractades de la mateixa manera que altres fórmules empresarials.

Per a Pauline Green, “les cooperatives són un model d’empresa seriós, sostenible i exitós. Com a conseqüència, les cooperatives reclamen que el marc legal i finacer específic de la cooperativa sigui acceptat i reconegut en les polítiques públiques”.

“Segon, les cooperatives són empreses propietat dels seus membres que les gestionen a partir de valors que estan integrats al nostre model, no són únicament una eina de màrqueting per posar en un informe un cop l’any sinó que defineixen la nostra identitat i formen part del nostre ADN. Les cooperatives reclamen que el seu model d’empresa es promogui al mateix nivell que el model propietat d’accionistes”.

“Tercer, el nostres model de gestió està basat en les persones. En una època en la qual moltes persones, especialment les més joves i més cruelment afectades per la recessió, són cínics sobre el model econòmic i polític que domina les seves vides, quan estan buscant una veu, a l’Àfrica del Nord, a Wall Street i a tot el món, i quan estan buscant un impacte, les cooperatives no són només un model eficaç de gestió, són un model convincent”.

Durant l'any, es faran esforços per ampliar la consciència pública sobre el paper de les cooperatives - en especial en relació amb el compliment de la reducció de la pobresa acordats a nivell internacional i el desenvolupament socioeconòmic objectius coneguts com els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM). Els objectius de 2012 Any Internacional de les Cooperatives inclouen fomentar el creixement de les cooperatives a tot el món i enfortir-les a través de polítiques i marcs legals que facilitin el seu creixement.

“Històricament, les cooperatives van gestar-se en moments de dificultat econòmica” va expressar Sha Zukang subsecretari general d'Afers Econòmics i Socials i secretari general de la Conferència de l'ONU de l'any sobre el Desenvolupament Sostenible (Rio +20). “És una mostra de la seva capacitat per aliviar els efectes de les crisis. De fet, a les portes de la crisi econòmica i financera de 2008-2009, les cooperatives financeres van demostrar ser més resilients que les seves contraparts propietat d’inversors”:

Sha va assenyalar també que les cooperatives tenen un paper important per exercir en la transició cap a una economia verda, i va afirmar que es tracta d’un model de negoci amb avantatges comparatius en la creació de pràctiques econòmiques socialment inclusives i medioambientalment respectuoses.

Gairebé mil milions de persones estan vinculades a cooperatives a tot el món. Les 300 cooperatives més grans del món generen 1.6 trilions de dòlars i operen a algunes de les indústries més competitives del món. Malgrat això, es manté la necessitat de generar consciència sobre l'aportació i la significació de les cooperatives.

En el seu discurs a l'Assemblea General de l'ONU l'ex-primer ministre anglès Gordon Brown va assenyalar que la dependència mútua és un tret a l'alça a la nostra societat, però va afegir "s'ha de fer més que simplement parlar de la nostra interdependència". No és "anti-competència" afirmar que, sense cooperació, la competència pot no ajudar-nos sinó enfonsar-nos. Al món, mil milions de persones ens han demostrat que el principi de la cooperació pot construir una economia millor".


Més informació:

Comunicat de premsa de l'ONU sobre la presentació de 2012 http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=40262&Cr=cooperatives&Cr1=
Mapa de les 300 cooperatives més grans del món
http://www.thenews.coop/content/view-top-300-co-operatives-around-world
Mira també:
http://www.ica.coop/al-ica

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Ha començat l'Any internacional de la Cooperativa
06 nov 2011
Amb ilusió!..
Re: Ha començat l'Any internacional de la Cooperativa
07 nov 2011
..i Amb Esperança!
Sindicato Sindicat