Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : fòrum 2004 : especulació i okupació
#edifici15o A l’atenció del Magistrat Miguel Angel Tabarés Cabezón, titular del Jutjat d’Instrucció nº6
02 nov 2011
A l’atenció del Magistrat Miguel Angel Tabarés Cabezón, titular del Jutjat d’Instrucció nº6 de Barcelona

En aquest temps d’incertesa, en què els drets socials es veuen amenaçats per la crisi global, un dret constitucional com el de l’habitatge no en queda exempt i és considerat una mercaderia. Tanmateix, l’accés a un sostre digne és una necessitat bàsica de les persones.

Des de l’esclat de la crisi no hi ha dia que no es produeixi un desnonament. Sense comptar les que han perdut la seva llar per no poder pagar el lloguer, durant els darrers tres anys prop de 50.000 famílies han estat desnonades a Catalunya. De les 22 ordres que s’executen cada dia a Catalunya, 18 són a Barcelona, una de les províncies més afectades de tot l’Estat.

Cal considerar que aquesta pèrdua massiva de llars es produeix en un país on no falten habitatges. Milers d’habitatges buits estan en mans d’entitats financeres, immobiliàries i grans propietaris que fan valdre el dret a propietat sense cap mena de límit social, esperant el millor moment per tornar a especular amb ells. Alhora, l’Estat espanyol és un dels estats europeus amb menys habitatge públic: l’habitatge en règim de lloguer social no arriba a l’1% del parc total i, recentment, INCASOL ha reconegut que a Catalunya hi ha 3.246 pisos de protecció oficial buits, quan hi ha 45.000 famílies que estan inscrites al registre català d’habitatge protegit (vegeu comunicat de l’oficina de comunicació i premsa del Departament de Territori i Sostenibilitat, 26/09/2011). En resum, hi ha desenes de milers de pisos buits i de famílies desnonades, però pocs centenars de pisos públics on oferir reallotjament a les famílies més vulnerables que, a més, són gestionats de forma pèssima.

En aquest context social, l’acció de reallotjament de famílies desnonades al que ja es coneix com edifici 15O, ocupat a Nou Barris per milers de manifestants el passat 15 d’octubre, cobra tot el seu sentit. D’aquesta manera, fer efectiu el dret a l’habitatge donant vida a pisos en mans de la banca que porten anys buits, en aquest cas 5 anys, esdevé una pràctica més que legítima. Evidenciar que hi ha un problema real de conseqüències dramàtiques a través de l’acció col·lectiva ens ajuda a plantar cara a aquesta situació i està sent un detonant per recordar a les institucions públiques que el dret a l’habitatge és un dret constitucional pel que han de vetllar.

Volem una Barcelona lliure de desnonaments per motius econòmics i on l’accés a un sostre digne sigui considerat un dret fonamental. Per tot això, les entitats sotasignants:

1. Posem de manifest tot el nostre suport a les famílies que estan vivint a l’edifici 15o.

2. Demanem que no s’acordi el desallotjament de les famílies que hi viuen ja que considerem que cal fer una interpretació del Codi Penal i de la Constitució Espanyola d’acord amb el context de crisi econòmica i d’accés a l’habitatge actual, així com considerar la situació d’estat de necessitat en què es troben les persones desnonades que hi viuen.Signatures:

Candidatura Autònoma de Treballadors i Treballadores de l’Administració Pública (CATAC)

Col·lectius Assemblearis d’Universitats (CAU)

Col·lectiu de Treballadors Assemblearis (CTA)

Confederació General del Treball (CGT)

Confederació Nacional det Treball – Catalunya (CNT-Catalunya)

Confederació Nacional del Treball- AIT Barcelona (CNT- AIT) G-64145592

Coordinadora de Treballadors i Treballadores de la Sanitat (CTS)

Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) - NIF- G08508186

Federació de Treballadors i Treballadores de Catalunya (FTC)

Fundació Desenvolupament Comunitari - G64373608

Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC)

Observatori Drets Econòmics, Socials i Culturals – G61829198

Plataforma Afectats per la Hipoteca (PAH) – G65526386

Solidaritat, Desenvolupament i Pau – SODEPAU – G60843299

USTEC·STEs – Sindicat d’Ensenyament

Associació pel Lloguer Públic i Assequible “Associació 500×20″ NIF: G65506917
Si la teva entitat o associació vol adherir-se a la carta al magistrat donant suport a #edifici15o, contacteu amb nosaltres a edifici15o ARROBA gmail.com

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat