Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: educació i societat
Es poden frenar les retallades en educació?
27 oct 2011
Ocupar les universitats en època d'exàmens per evitar que es realitzin. Ocupar les universitats i llençar atacs DdoS contra les webs de les universitats per evitar la matriculació.
Crec que tots coincidirem que l'educació pública es troba en perill. Les mesures de la generalitat no son cosa de broma. La resposta no s'ha fet esperar (massa) i ja hi ha una vaga convocada el dia 17 de Novembre.
Servira per alguna cosa?
Recordo manifestacions i mogudes com la de contra Bolonya. Va servir d'alguna cosa? No.
Crec que, en un moment amb grans mobilitzacions socials, es necessari un replantejament d'estratègia i filosofia en tots els àmbits.
Primer de tot cal tenir clar si el que volem és PROTESTAR o LLUITAR. Entenent per protesta la queixa que busca convèncer al “contrari” i per lluita les accions que busquen obligar el canvi. M'imagino que la majoria de gent d'indymedia ho té clar. Però cal que aquesta discussió arribi a tota la gent que participa en manifestacions i vagues.
La manifestació contra la guerra va ser una protesta, hi ha gent que dirà que va triomfar ja que el següent governant va retirar les tropes d'Iraq. Des del meu punt de vista no va servir de res.
Davant d'aquestes retallades, canviarà d'idea el Mas o un següent governant i decidirà fer enrere les retallades si sortim de manera massiva a protestar? Jo crec que no. Tots els polítics coincideixen en que, encara que potser dolentes, les retallades son necessàries. No tenen cap problema en donar la raó al “15M” i donar suport a les “polítiques d'austeritat”.
Cal una resistència frontal a les retallades. Cal ficar-los-ho difícil. Com fer-ho, però?
És necessari atacar el sistema universitari.
El sistema universitari té dos pilars bàsics: MATRICULACIÓ i EVALUACIÓ.
En el primer entres en el sistema, pagues i se't confereix el títol d'estudiant. En el segon se t'atorga una nota i el certificat d'haver completat el curs.
El funcionament de la universitat d'avui en dia es basa en aquests dos procediments. Son els que cal atacar.

Ocupar les universitats en època d'exàmens per evitar que es realitzin. Ocupar les universitats i llençar atacs DdoS contra les webs de les universitats per evitar la matriculació.

Per aconseguir-ho cal bastanta implicació dels estudiants. I també seria bo comptar amb ajuda intrauniversitaria i de gent de fora de la universitat. El més important és aconseguir que la gent estigui a favor de la lluita enfront de la protesta.
Aquestes mesures comportarien, de ben segur, crítiques dels mitjans de comunicació, de la població en general i de les institucions (tothom sap que els estudiants som uns dròpols que ens passem tota la setmana de festa i que amb una pala i una mica de treballar se'ns passaria tota la tonteria) i un munt de repressió. Però crec que son la manera d'enfrontar-se al sistema.

Aquest text no pretén organitzar ja d'entrada tot el moviment estudiantil. Simplement pretén ser una reflexió i el germen d'una nova manera d'enfrontar-se al sistema. Crec necessari la conscienciació del moviment de la necessitat de la lluita frontal i les noves tècniques que podem utilitzar entre tots.

De moment el 17 de Novembre tenim una vaga general d'universitats. Una vaga que no és un fi en si mateixa, sinó només una pràctica per moltes que han de venir. Potser trencar els dos pilars del sistema universitari és impossible ara per ara, però ens ho hem de començar a plantejar. De moment i més aprop proposo començar a proposar la vaga general e indefinida d'universitats.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Es poden frenar les retallades en educació?
27 oct 2011
Cap a la vaga general e indefinida!

A banda d'això, prou bé el text. No se si seria possible implicar a la penya. La gent esta bastant encallada.
Tothom es queixa de la manipulacio dels medis pero despres hi cauen tots a quatre potes. A la de gent que he sentit dir "van tirar pedres els tipics que nomes van a liarla". No entenen que es pugui canviar de forma de protesta. Estem tots encasillats, tant els violents com els pacifistes. I a sobre ens sembla que som incompatibles.
Cal fer entendre que es poden donar les dues coses juntes. Que alguna gent decideixi cremar coses o tirar pedres a la poli no "rebenta" la manifestació.
Manifestants violents i pacífics hem d'estar units. Que els diaris diguin "han rebentado la manifestacion" no vol dir que sigui veritat.

Cal mesclarse una mica. Entendre l'altre costat. I fer veure que la lluita és el que ens donarà resultats. Que els politics se la sua tot i estan estancats en guanyar vots i vots.
Re: Es poden frenar les retallades en educació?
27 oct 2011
la lluita de Bolonya no ha servit de res? pensa un poc...
Re: Es poden frenar les retallades en educació?
28 oct 2011
De que ha servit? Que jo sapiga Bolonya segueix implantant-se...
Re: Es poden frenar les retallades en educació?
28 oct 2011
@asd
Hola, soc l'autor de l'article. Potser la frase es una mica exagerada, pero m'agradaria que desenvolupesis mes la teva critica.
Es cert que la lluita contra bolonya ha tingut grans repercusions. Ha servit per unir estudiants i profesors i ser un toc de crida a la societat i la base de nous moviments que veiem avui en dia. També ha ficat en judici l'actuació de la policia.
Pero jo estic parlant de resultats referents a l'aplicació de Bolonya. Es cert que molts rectors han escoltat als estudiants, pero certament el pla de bolonya s'aplicarà tal i com estava previst.
Ha sigut una protesta bona i util, pero no deixa de ser una protesta.
Si l'unic objectiu que tenim es aconseguir l'implicacio de la gent no se si arribarem enlloc. De fet, trobo que al igual que ha tingut efectes positius tambe ha tingut efectes negatius. A la meva universitat almenys tot segueix igual com havia començat, hi ha molta gent de la opinio que no s'aconseguirà res amb una manifestació. Tota aquesta gent és gent que no tornarà a manifestarse ja que sent que no servira per a res.
Es per aixo que jo defenso un canvi de tactica. Crec que tal i com es succeeixen els esdeveniments anirem de mal en pitjor. Ara son unes quantes retallades, en el futur seran moltes mes. Ara es el moment en que ens hem de plantar i exigir que es respecti l'educacio publica.

Per suposat tota lluita és millor que res. I el moviment antibolonya va ser quelcom impresionant. Pero tinc la impresio que hem caigut en un bucle de protestar pq s'ha de protestar. La protesta com a fi i no com a mitja. Em sembla que protestem pq volem rebelarnos pero despres la manera real que tenim de canviar les coses es votant.

Es el de sempre, les vies "democratiques" de protesta. La protesta, la vaga, s'ha regularitzat. Es necessari seguir unes vies que satisfan al sistema. Es cert que les hem trencat (ocupacio de places i universitats, manifestacions en jornada de reflexio, etc...) i que ja es parla de desobediencia civil com a clau en la protesta. Pero em sembla que encara falta desicio en l'enfrontament.

Nose, es una impresio que tinc. Potser soc massa negatiu.

Deixant de banda tot això, que et semblen les mesures de les que parlo?
Re: Es poden frenar les retallades en educació?
30 oct 2011
el que s ha de fer no és aturar les retallades en educació sino eliminar els pressupostos en educació. que l educació la paguin els que tenen fills.
d altrabanda, respecte a la universitat, existint internet, s hauria d eliminar la universitat, de forma que quedés en una universitat virtual en la qual s impartissin totes les assignatures per a tots els que vulguessin i partir d aquí fer el currículum segons l assistència virtual.
així i hauria un sol professor per a cada matèria per a tot el territori. per exemple. un sol professor d anàlisi matemática gravaria les seves classes de tot un curs a internet, oficialment. així no s auria de pagar a la resta de professors d anàlisi matemàtica de totes les universitats del territori. a part que s estalviaria en manteniment de les aules, instal·lacions, administració, rectorat. i els alumnes no perdrien dues hores diaries de transport per arrivar a les classes doncs les mirarien a internet quan i des d on vulguessin.
així els únics pressupostos que quedessin serien per invertir-los en investigació. els professors que vulguessin exercicir de la seva especialitat no tindrien més remei que dedicar-se a la investigació.
Sindicat Terrassa