Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina : guerra
Jornades. Dones construint Pau.
18 oct 2011
DONES CONSTRUINT PAU

El Consorci Colòmbia Pau en Moviment, format per Cooperacció, la Lliga dels Drets dels Pobles i Entrepobles, organitzen, el 20 i 21 d’octubre, les jornades “Dones construint pau” en la que participen la Relatora especial de NNUU sobre la violència contra les dones (SRVAW) Rashida Manjoo; la directora de La Casa de la Mujer i líder de la Ruta Pacífica de Mujeres de Colòmbia, Olga Amparo Sánchez; la vicepresidenta de la Unió Nacional de Mujeres Gutemaltecas, Luz Méndez, i la integrant de la Inciativa Mesoamericana de Defensoras de Derechos Humanos, Ana María Hernández.

Per a inscriure-us a les jornades, que es duran a terme al Cidob, c/Elisabets, 12, de Barcelona, podeu enviar un mail a info (at) cooperaccio.org
Entrevista a Marusia López
Coordinadora de la Iniciativa Mesoamericana de Defensoras

"Ens tenim a nosaltres per construir la societat que volem"

La mexicana Marusia López ha estat la coodinadora de la publicació Violencia contra Defensoras de Derechos Humanos en Mesoamérica. Un diagnóstico en construcción. Actualización 2010/2011, elaborat per la Iniciativa Mesoamericana de Defensoras, un projecte que va néixer el 2010 a partir de la participació de diferents entitats i moviments a la Reunió Mesoamericana de Defensores de Drets Humans. Marusia és coordinadora de la Iniciativa i de la JASS a Mesoàmerica. A més, ha cursat el màster Gènere i Desenvolupament, organitzat per Cooperacció. Hem rebut la seva visita a Barcelona per presentar el diagnòstic. TEXT I FOTOS: Anna Palomo (Cooperacció).

- Què és la Iniciativa?
- És una confluència d’associacions que vam decidir impulsar juntes estratègies de protecció, autocura i seguretat per a defensores.
- Un dels fruits és l’informe que has presentat a Barcelona.
- El diagnòstic és una aportació molt important, perquè no existia encara a la regió un document d’aquest tipus.
- En què més treballa la Inicitiva?
- S’ha impulsat la creació de xarxes nacionals de defensores que treballen a Mèxic, Guatemala i Hondures, tot desenvolupant estratègies de protecció, autocura i seguretat. A més, tenim una xarxa mesoamericana de comunicació i acció urgent, mitjançant la qual hem fet denúncies, manifestacions i instàncies per fer públiques les agressions, sobretot d’assassinats comesos entre 2010 i 2011.
- La violència contra les defensores va a més?
- Sí, vivim en el continent més desigual del món. I, producte d’aquesta desigualtat, hi ha hagut un creixement de la inseguretat ciutadana i de la criminalitat. D’altra banda, Mesoamèrica té els índexs d’impunitat i de corrupció més elevats del continent. Aquests dos components estan fent que les situacions de violència i, sobretot, els atacs a persones que defensen els drets humans i, per tant, van en contra d’interessos de diferents grups, vagin augmentant.
- Suposo que una de les coses que més us preocupa són les agressions a familiars.
- El que he vist, sobretot a llocs com a Guerrero o a Chihuahua, en el cas de Mèxic, o a diferents territoris de Guatemala i Hondures, és que la tendència és augmentar les agressions a les famílies i al patrimoni. El problema de fons, a més de posar en risc la integritat de les persones, és que immobilitza, paralitza i evita que es defensin els drets.
- Quines són les vostres prioritats actuals?
- La principal és contribuir a millorar la seguretat de les defensores. També ens sembla molt important avançar en la capacitat de diagnosticar i registrar els casos per poder argumentar molt més la situació i exigir als estats i mecanismes internacionals que atenguin les defensores. Estem creant un fòrum d’acció urgent pels casos en risc. I estem iniciant processos de formació i enfortiment de capacitats.
- Com veus el futur de Mesoamèrica?
- Ens estem afrontant a les conseqüències de tots aquests anys de polítiques econòmiques i de desmilitarització, que han destruït el teixit social i que ens han portat a un context de violència, de desesperança i de desigualtat molt forta, en el qual no es veu cap voluntat per part dels estats de modificar la situació. D’altra banda, ens tenim a nosaltres per construir la societat que volem. Aquest moment de crisi i de destrucció dels estats i de les institucions és una oportunitat per enfortir la capacitat de la societat civil, organitzar-se i construir i enfortir el tipus d’estat que volem.Amb aquestes jornades volem obrir un espai de debat i reflexió sobre el paper que fan les dones feministes i activistes en països en situació de conflicte i facilitar l’intercanvi d’experiències que permeti millorar la seva incidència a favor de la pau.

Entenem que països en conflicte no solament són aquells amb violència deguda a actors armats declarats, exèrcit–guerrilles, sinó en un sentit més ampli, tots aquells conflictes que generen un alt grau de violència i on les dones pateixen conseqüències específiques.

El narcotràfic, la proliferació de les maras, la corrupció policial, la violència masclista generalitzada, etc., són realitats que cada dia estan més presents a molts països d’Amèrica Llatina. Per això aquests dos dies parlarem específicament de Colòmbia, Guatemala i Mèxic.

Per a inscriure-us a les jornades, que es duran a terme al Cidob, c/Elisabets, 12, de Barcelona, podeu enviar un mail a info ARROBA cooperaccio.org


Veure programa

This work is in the public domain
Sindicat