Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
No, no defensem la Universitat!
12 oct 2011
A les professores, investigadores i altres treballadores que encara pensen que estem aquí defensant la Universitat.
A les professores, investigadores i altres treballadores que encara pensen que estem aquí defensant la Universitat.
No, avui no hem vingut aquí a defensar la Universitat, ni la pública ni la privada. No, avui no hem vingut a defensar-la, i tampoc demà. Hem vingut perquè estan en joc els vostres llocs de treball igual que ho estan els nostres...hem vingut per solidaritat i perquè sabem que soles no podem lluitar contra el capitalisme, us necessitem, ens necessiteu, ens necessitem!
Algunes ja vàrem estudiar abans de Bolonya i sabem que, tot i que hi ha un procés de pauperització de la Universitat pública, la universitat en la que nosaltres estudiàrem ja era una autèntica merda. No sabem si algun dia la Universitat fou aquell lloc que tan idealitzaren els nostres pares i mares —potser perquè mai van poder anar— o les pàgines que ens recordaven aquell Maig estudiantil però el cas es que la majoria de nosaltres hem entrat a la facultat perquè el mercat laboral ens exigia un títol per poder-nos fer més suculentes. Aquelles que en un primer moment vàrem pensar que la Universitat era un focus de saviesa vàrem quedar desencantades en un tancar i obrir d’ulls; la realitat era punyent: estàvem allà per aconseguir un títol que acredités que teníem dret a cobrar un sou menys miserable que el d’algunes de les nostres companyes de feina i, si en algun moment se’ns oblidava, l’avaluació, els exàmens, i la disciplina acadèmica ens posaven ràpidament al seu lloc i ens recordàvem que aquí no estàvem per plaer.
No mireu a una altra banda, sabeu per a qui treballeu.
La Universitat, o més ben dit, la empresa universitat, és una simple expenedora de títols i, com qualsevol empresa, segueix la lògica del màxim benefici. D’ón treu el benefici?, doncs, com qualsevol empresa, de les seves treballadores i de les persones que consumeixen els seus productes. I com pot augmentar el seu capital?, doncs, explotant més a les seves treballadores i/o pujant el preu dels productes...i això és senzillament el que està passant. Com a qualsevol gran empresa hi ha càrrecs intermitjos que, tot i ser també treballadores es reconeixen en els interessos de les classes dominants i dels seus privilegis. En un hospital tindríem a la «casta» mèdica i a les universitats a la «casta» de les catedràtiques. Amb això no diem que no hi hagin doctores que encara creguin en la medicina i estiguin disposades a fer una forta denuncia de la indústria farmacèutica, igual que potser existeix alguna catedràtica que senti un desig irrefrenable per estendre la seva saviesa...però no ens enganyem, són les menys. La seva poltrona i el seu sou fa que no es preocupin per les nimietats de la «plebe».
El saber no està a les Universitats, els títols sí.
Algunes vàrem aprendre a la Universitat, però no gràcies a ella sinó en oposició a ella. Les que vàrem créixer a partir de la repulsa al procés de Bolonya. Les que vàrem aprendre,a base d’hòsties, què suposa qüestionar les institucions de la democràcia. Les que vàrem tastar què suposa aprendre de l’altra amb l’altra. Les que a partir d’aquells dies ja mai hem tingut suficient. Les que hem alliberat espais. Les que hem entès allò que les velles anarquistes ens ensenyaren: conèixer el món per així poder transformar-lo. Som les hereves d’aquelles que obrien Ateneus als barris per tal de potenciar la cultura, la solidaritat i el suport mutu. Som a les places, ocupant els carrers, ens pots veure en rotllana discutint aferrissadament...perquè ens hi va la vida! Pots mirar cap a una altra banda i pensar que la Universitat és i ha de ser el centre del saber...però llavors no contis amb nosaltres; ja hem començat a experimentar que la coacció d’una avaluació i una acreditació eximeix qualsevol experiència educativa i la transforma en una relació conductual basada en el «bastó i la pastanaga». Si seguiu defensant aquesta institució heu de saber que sou culpables de que la majoria de nosaltres —en un moment o altre— patim depressions, angoixes, estrés, atacs de pànic degut a la pressió que exigeix aquest model de formació. Podreu dir-nos que espereu canviar aquest model des de dins i us respondrem que això es el mateix que els hi van dir als nostres pares i mares als 70’s aquelles militants de base que van ocupar llocs de poder a CCOO o les reformadores de les presons y psiquiàtrics que han substituït la contenció física amb la contenció psicofarmacològica. Si seguiu defensant la Universitat no podreu dir que no sabeu el que esteu defensant. Si el que defenseu és el vostre treball ens trobareu al costat perquè nosaltres també tenim por a quedar-nos sense feina. Però respecte al saber, al coneixement, us demanem si us plau que no ens vengueu més fum: Les universitats, al igual que les escoles i els instituts, són centres d’extermini de la imaginació, el deliri, la crítica i el pensament!
No volem la universitat, patim la universitat! Donem-nos suport mutu, creem coneixement compartit!

This work is in the public domain

Comentaris

Re: No, no defensem la Universitat!
12 oct 2011
Bravo, perdoneu però algú ho havia de dir.
Re: No, no defensem la Universitat!
12 oct 2011
No puedo por menos que quitarme el sombrero (si tivuera), por la forma tan acertada de condensar en pocas líneas, la miseria psíquica que se nos está imponiendo para dejar de ser personas y convertirnos en autómatas.
Además, plantea una alternativa.
Solo falta ponerla en práctica.
¡El saber a las calles!. ¡No hay que pedir permiso para eso!.
Re: No, no defensem la Universitat!
12 oct 2011
Que algú ho havia de dir?

Escolteu és molt lamentable aquesta tècnica de penjar textos a indymedia escrits en plural i com si fossin molt representatius quan la realitat és que sou 4 gats i no teniu força per plantejar cap alternativa en marcs amplis com les assemblees de facultat.

És legítim el que penseu, però PER A RES em representa, i dubto que això de fet representi a més gent que dits tinc entre les 2 mans, així que feu un favor i deixeu de fer el pena o almenys plantegeu-ho obertament per a que poguem opinar-hi lliurement allà on toca.
Re: No, no defensem la Universitat!
12 oct 2011
Doncs crec que aquest text està bastnant ben encertat..
Crec que son necessaries escoles , per tant no estic dacord en eliminar les universitats.... però que l' acutal model d' educació és una eina de control i d' explotació es innegable. I totes les que hem passat o estem per aquests centres crec que ho veiem frequentment.
Visca els professors que lluiten per un canvi en el model educatiu i mort a la ESO, Bolonya....
Re: No, no defensem la Universitat!
12 oct 2011
La supressió de les escoles i universitats seria ideal en un sistema comunista o anarquista (que ve a ser el mateix) però mentre tinguem que lluitar contra el capitalisme i totes les seves ¡formes de dominació, control i explotació son necessaries les escoles ( amb un model més llibertari,o no) per tenir un bon nombre de gent suficientment qualificada per fer-hi front.
Un exemple pot ser Cuba i la sanitat. Cuba és un dels països que envia més metges als països més pobres i amb més necessitats, però amb projectes amb cara i ulls no com algunes ONG o empreses de per aquí que envien tot el que ha caducat i els estudiants/es en proves a operar ulls.
O el 0% d' analfabetisme a l' illa, molt per ddavant dels models capitalistes com EEUU o Europa.
Potser una de les respostes a perquè encara resisteixen després de tants anys d' atacs constants i bloqueig per part d' EEUU i el capital.
El model educatiu també és totalment diferent al nostre, on hi han bastantes assemblees d' estudiants amb bastant més poder de desició que als nostres centres i amb una comnicació constant amb els profesors. Entre molts altres aspectes totalment diferents als nostres, que segurament garanteixen un millor aprenentatge però no una sortida al gran mercat laboral (cosa x la qual la gent estudia aquí )
Re: No, no defensem la Universitat!
12 oct 2011
la opinio que pugui tenir el grup de persones que ha escrit el text ja en siguin 5 com 20 es tan respectable com la teva, si l'han penjat aqui es perque mes gent sel pugui llegir, de forma complementaria a una posible repartició de octavetes i posterior debat amb la gent del carrer, com ja pasa amb molts textos que es penjen a internet, perque mes gent els pugui recollir i difondre, i lo realment penos es descalificar a la gent perque tu no estiguis dacord i algo no et representa, i no et creguis que ets el melic del mon perque tot tingui pasar per alla on tu avites o pels llocs que tu consideres que tindrien que ser els correctes

bon text i anims als que lluiten!!
Re: No, no defensem la Universitat!
12 oct 2011
A veure, els postmoderns porten des dels 80 fotent textos així a cada manifestació estudiantil que fan, i de moment, cap de les seves suposades alternatives a la Pública ha tingut cara i ulls.

Com a jove de classe treballadora vull estudiar una enginyeria i no puc compaginar estudi i feina, necessito defensar una universitat pública de qualitat i a preus populars si vull aconseguir el meu somni de poguer estudiar. I perdoneu que ho digui, per a això no em serveix de res anar a un Ateneu popular.

Vivim a una societat complexa on es fa necessària una certa especialització del treball. Podem estar més o menys d'acord amb això, però no crec que aquest sigui el problema. El problema rau en el que faci jo després de tenir la carrera; puc ser un enginyer al servei del meu poble (així els diners invertits pels impostos dels demés es revertiran en millores), o puc ser un enginyer al servei d'una empresa privada i en la majoria de casos marxar a treballar a l'estranger.

Que la cultura torni al poble també és això. I el mateix amb els professors, músics, metges, jardiners, etc.
Re: No, no defensem la Universitat!
12 oct 2011
Jo no vull que m'operi un metge que s'ha format a la Universitat Lliure La Rimaia
Re: No, no defensem la Universitat!
12 oct 2011
"Els estudiants demanem cadenes més llargues, i a ser possible, que siguin d'or!" L'estudiant està tant sumament alienat que n'està orgullós de ser-ho, i la seva màxima exigència serà que millorin la maquinària d'alienació moderna que és l'universitat.

Penso que és necessari aquest debat avui més que mai al moviment estudiantil, per molt que els de sempre busquin evitar-lo amb el seu discurs progre megaguay. S'estàn seguint els mateixos mètodes que amb Bolonya, i acabarem amb els mateixos resultats si encara no comprenem que una cosa és estar en contra de les reformes que venen donades des del poder, i altra molt diferent defensar l'universitat pública com a tal (Per cert, que com voleu que sigui pública si hi ha exàmens, pagament i procés matrícules, llistes d'assistència i control, disciplina generalitzada front l'autoritat...)

Sempre hi ha aquest discurs típicament progre i hipòcrita a l'esquerra suposadament revolucionària, i hi ha a més un terror global a l'hora observar i criticar l'universitat com a institució, més enllà de reformes i contrarreformes. I és curiós, perquè l'universitat és un dels llocs més repugnants de la nostra societat, amb relacions humanes hiperexplotades, conductes de jerarquia, borratxeres insulses, catedràtics gilipolles, empresaris que venen a vendre la moto... L'universitat no és més que una fàbrica de parats. De fet, és tant la seva inutilitat, que no és ni això. Davant de tot això, l'estudiant calla, esperant perdre qualsevol resta de contingut crític que hi pogués haver a la seva ment, total ell només està "aprenent" i sent "educat"...

És necessari un debat profund i clar sobre a quins interessos serveix l'universitat a nivell d'institució, i no només observar-la segons les reformes que se li han fet -que no fan altra cosa que donar la raò als que diuen que l'universitat és qualsevol cosa menys un espai públic, i Bolonya ha estat simplement la culminació del procés.

Un altre ex-estudiant.
Re: No, no defensem la Universitat!
12 oct 2011
Crec que hi tenen d' haver universitats, centres d' ensenyament o un lloc on puguis accedir a la cultura lliurement.
El nom importa poc, el que passa és que les universitats i instituds d' avui dia tenen poc a veure amb uns centres on aacedir a una cultura que no sigui la del capital i a poder apendre gratuitament, i no anar alli per a acabar sent un engranatge més del sistema.
El text és prou encertat, encara que no estic totalment dacord en que es pugui abolir la universitat i els centres educatius de cop quan tenim un llarg camí per recorrer per arribar a l' alliberament total com a persones. Per arribar a aquest alliberament es necessita gent formada amb molts camps i ara per ara aquesta formació sols ens la garanteix l' ensenyament "oficial".
Mes o menys apuntaria com el que es diu " bastant dacord amb el text".
Re: No, no defensem la Universitat!
12 oct 2011
Es cierto, hay muchas cuestiones pendientes para debatir y discutir, pero en tu análisis hay yambién parte de ese discurso que achacas a esos supuestos "progres". Dices que "el estudiante calla" delante de todo lo que acertadamente defines, lo que no es tal acierto es de que el estudiante entienda que eso es así, y al no entenderlo, no calla nada que sepa.
Le podrá parecer más o menos pesada la materia de estudio e incluso inútil, pero no se plantea nada más allá, porque lo que se aprende en la universidad y en cualquier escuela, es que aunque lo que se estudie no sirva para nada, hay que aprenderlo o como mínimo saber lo justo para aprobarlo.
Se viven los absurdos planes de estudio, como un mal necesario y casi nadie se cuestiona hacer lo que realmente le interesa, lo único importante es seguir el plan de estudio programado. y es más, si algún grupo de estudiantes, hace una crítica por innecesaria o inútil a alguna de las materias de estudio, y exigen que se eliminen y se introduzcan materias más interesantes, la respuesta de esa mayoría que no se plantea dichas cuestiones, suele ser completamente reaccionaria, reclamando que se aplique el plan institucionalizado y que no le compliquen la vida en pensar qué materias de estudio le pueden interesar más.
En definitiva, que no se puede ser tan ingenuo, como para pensar que si se hace un debate y una crítica al sistema educativo, el resto lo va a recibir con aplausos. Hay trabajos en diferentes ámbitos, uno es el de la reivindicación, otro el de las propuestas, pero no hay que olvidar el de la información y concienciación de cómo se utilizan las instituciones, para el control social.
Hoy en día, estamos saliendo a la calle a luchas por la enseñanza y la sanidad universal, pero no hay debate si luchamos y queremos lo que teníamos hasta ahora, o luchamos también para cambiar el modelo que existía... No estamos actuando en la raíz del conflicto, y aunque ganemos, hemos perdido...
Para el miedoso de arriba, la universidad libre de la Rimaia, dudo mucho que forme a médicos, pero si lo hiciera, seguro que no te operaría, tendría otra alternativa. Quizá en tu caso y viendo lo terminal que estás, la posible recomendación sería la eutanasia..., que es algo muy diferente de la eugenesia que tanto has adorado.
Para el aspirante a ingeniero y "posmoderno", todos tenemos sueños, y no por eso nos cortamos las venas. El cuento de la lechera de trabajar para beneficiar a tu país, es el mismo que utilizaban los que decían "som 6 millions" y "la feina ben feta". Si tan desesperado estás, siempre puedes ir al Opus o a ESADE, seguro que allí la formación será impecable, aunque a ti te conviertan en un despreciable. En la historia hay unos cuantos "arquitectos", "médicos", "ingenieros", etc... que no pasaron por universidades y gran parte de los fundamentos de los conocimientos se los debemos a ellos... Ah!, que se trata de encontrar "feina" de lo tuyo...! Eso es lo mismo que le pasa a millones de personas que juegan a la lotería. Sólo un número es el "gordo", luego hay "segundos" y "terceros" premios y otros accésits para mantener la "ilusión"; pero a la mayoría, no le toca nada. Estudiar para no tener que estar en las colas del INEM, es una buena alternativa si te lo puedes pagar. Además se ocupa el tiempo con el estudio y las compañías universitarias y se montan actividades y jornadas en la semana blanca, etc...
Ser estudiante universitario, debería ser también una profesión remunerada y evitaría que muchas personas que acaban la carrera, pasaran a engrosar las listas del desempleo...
Re: No, no defensem la Universitat!
12 oct 2011
Una cosa és com es gestiona aquesta universitat, a quins interessos serveix, el seu nivell de parasitisme, la seva inutilitat de cara a la societat, i una altra molt diferent és afirmar que no hi pot haver una educació universitària pública de qualitat, al servei del poble i del progrés social, i ben regulada per no fomentar el parasistisme.

Aquest discurs de que la Universitat Pública no funciona, etc etc. és el mateix que te la dreta a lhora de privatitzar-ho tot.
Re: No, no defensem la Universitat!
13 oct 2011
Al futuro ingeniero: lo únio que tienes que hacer es trabajar con un ingeniero/s que te inspiren confianza y así aprenderás. Puede ser que necesitemos la universidad pero no el título y los exámenes. Al menos en la mayoría de carrearas (la tuya podría ser una excepción).

Las alternativas son difíciles de construir pero si no se dice, no se empieza.
por cierto Catalunya esta llena de escuelas taller autogestionadas y creadas por movimientos vecinales fuertes y creadores. Mucho antes de cualquier posmo.

En cualquier caso pienso que es necesario crear sinergias entre el conflicto por defender lo que tenemos y la creación.

Porque dudo que podamos defender una universidad en la que tus profesores de ingenería se venden a partidos, capital y quien haga falta.
Re: No, no defensem la Universitat!
13 oct 2011
A la universitat lliure la Rimaia no podrem amb cap operació al menys fins aqui deu anys... Eso sí si quieres hacer eso posible, bienvenido. Asamblea los lunes 20:00.
Re: No, no defensem la Universitat!
13 oct 2011
Jo ara estic estudiant. El meu objectiu és aconseguir acabar la carrera. Ara mateix me la sua la carrera, les asignatures i sa puta mare. Només vui acabar d'una puta vegada i poder tenir el titol a la ma.
Aixi podre entrar en el "mercat laboral" i haviam si aconsegueixo feina.


Ergo, la universitat d'ara té molts problmes. Jo ara mateix cambiaria de carrera pq estic cansat de fer el que faig. Pero fer-ho significa que no em comptara per a res el que he fet fins ara a la vida laboral.
Sense titol i notes és dificil fer una tria dels treballadors. I per fer-la més fàcil un pla d'estudis va de conya (medim a tothom amb la mateixa bara). Pero per als estudiants es una merda.
La universitat publica té moooolt a criticar. I s'han de fer moltes propostes.

Bon escrit
Re: No, no defensem la Universitat!
13 oct 2011
Algú ho havia de dir!

Jo surto d’una puta merda de classe i em pregunto: això és el que he de defensar? I no crec que cap canvi cap a una “universitat publica i de qualitat” pugui canviar la seva essència. La universitat serveix per evitar que la gent pensi per si mateixa.

La universitat no es més un lloc per qualificar als obrers per les necessitats tecnologico-industrials de l’Estat i el Capitalisme.


Per l’autogestió de la sanitat i el coneixement!

PD: crec que seria bo obrir un debat ampli
Re: No, no defensem la Universitat!
14 oct 2011
D'acord.Doncs no cal que vingueu aquests dies a ocupar l'Hospital de Sant Pau, del 2 de maig, o la facultat de Geografia i Història de la UB. No cal que aparegueu més per les assemblees socials dels barris, no fos cas que entressiu en contradiccions i incoherències.

Gràcies per la sinceritat.
Sindicato Sindicat