Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : guerra
Todorov desventra la falsa teoria de Huntington
09 oct 2011
Tzvetan Todorov és un pensador europeu força respectat. Va deixar la seva Bulgària natal durant els anys seixanta i des d'ençà la seva trajectòria ha sigut imperable i respectada per molts i arreu; primer com teòric del llenguatge i, a partir dels vuitanta del segle XX, com a pensador de la tradició humanista i del pensament de la Il.lustració i de les revolucions d´aquells temps.

Todorov és un lúcid més enllà dels filòsofs bel.licosos contemporanis seus com Bernard-Henri Lévy o el seu infatigable André Glusksmann per als qui sempre ha tingut paraules crítiques però sempre contingudes degut al caràcter personal de Todorov. En el seu llibre exposa l´origen ideològic d'algunes de les pitjors teories d'encarar-nos a les disjuntives del present fent una feina de recercador que el situa en la gran linia d'Isaiah Berlin.

Todorov s' encarrega de desmuntar una teoria que fa molta figa, la del politòleg nord-americà Samuel Huntington per al qual les civilitzacions serien inconmensurabes, és a dir, totalment estranyes les unes de les altres, cosa que si acceptéssim, ens duria a trencar amb la universalitat -la igualtat dels éssers humans- defensada des del Segle de les Llums, quan les diverses civilitzacions no deixen de ser un determinat un complexe continu geogràfic arreu del planeta.

Todorov insisteix, alguns el qualifiquen de digne hereu de Montesquieu i de Rousseau, matitza i modera, incomoda i fot pensar, fa crítica sempre establint un terreny comú per a la convivència.

Todorov és un filòsof de la bondat, no del Bé com a possessió absoluta d'uns quants escollits. Todorov planteja un llibre aclaridor amb molta utilitat, un assaig modern amb tots els elements d'un classic.


"LA POR DELS BÀRBARS"
T.TODOROV

Pagès Editors
pàgines 270




Isaiah Berlin
http://ca.wikipedia.org/wiki/Isaiah_Berlin
Montesquieu
http://www.google.con/search?q=montesquieu&ie=ISO-8859-1&hl=ca&meta=lr%3
Rousseau
http://www.google.con/search?q=rousseau&ie=ISO-8859-1&hl=ca&meta=lr%3Dla

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa