Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Arxivada la causa per associació il·lícita contra l'Eudald d'Argentona
04 oct 2011
El jutjat de Cerdanyola ha arxivat la causa d'associació il·lícita contra Eudald Calvo, que va ser detingut l'agost del 2010 per la seva important contribució al moviment estudiantil. Calvo, de 25 anys i veí d'Argentona (Maresme), actualment és regidor de la CUP i conseller al Consell Comarcal del Maresme.
eudald_lliure.jpg
Alerta Solidària, Maulets i el SEPC han emès aquest dimarts al vespre un comunicat conjunt on celebren l'arxivament de la causa després de mesos de mantenir l'obligatorietat de signar cada quinze dies al mes d'agost. Les organitzacions van denunciar des del primer moment "l'abús policial que suposava la imputació d'un delicte tan greu, el d'associació il·lícita, contra un estudiant pel fet d'haver-lo identificat en diferents mobilitzacions".

Els Mossos d'Esquadra van detenir Calvo l'agost de 2010 per un delicte d'associació il·lícita, danys i desordres públics i per una falta de lesions arran d'uns incidents produïts el mes de febrer als Ferrocarrils de la UAB. Estava imputat en un procés en el qual se l'acusava de ser l'instigador d'una "associació il·lícita" anomenada "moviment estudiantil", segons la causa. Aquesta associació seria la causant de diversos desperfectes durant les manifestacions del moviment estudiantil a la UAB durant el curs 2009/10, en què es protestà en contra el Pla Bolonya, l'augment de les tarifes dels Ferrocarrils de la Generalitat i per l'acomiadament de treballadores de copisteria de la UAB.

Cronologia dels fets

Un grup d’estudiants de la UAB va denunciar l’increment desmesurat de les tarifes del transport públic mitjançant una acció agitativa a l’estació dels Ferrocarrils de la UAB. Durant el transcurs de l’esdeveniment reivindicatiu -que va consistir en la realització de pintades-, una parella de membres de seguretat privada van increpar els activistes i estudiants que hi participaven. Poc després s’hi ha personat una parella de policies de paisà dels Mossos d’Esquadra, que vigilen el Campus de Bellaterra malgrat no disposar de cap mena de permís del rectorat.

Els dos agents es van encarar amb els activistes amb la intenció d’emportar-se’n alguns detinguts. Aleshores Eudald Calvo, un dels estudiants que mostraven suport a l’acció reivindicativa, va ser avisat i es va acostar al lloc per dialogar amb els Mossos01092008_0011 per tal que cessessin les seves pretensions. No obstant això, la parella d’agents va reduir i detenir Calvo. Va ser portat a la comissaria de Cerdanyola, on s'hi van concentrar una trentena de persones per exigir el seu alliberament, i a les onze de la nit sortia en llibertat amb els càrrecs de desobediència greu i atemptat a l'autoritat.

El 3 de febrer el SEPC i Alerta Solidària van fer una roda de premsa a la UAB per denuncia els fets. Allà es va posar de manifest que feia dècades que cap estudiant era detingut dins del recinte de la UAB. A més, van denunciar el caràcter polític de la detenció pel fet que ambdós policies són coneguts per la seva presència constant a l'Autònoma i pel fet que l'Eudald és una persona destacada del moviment estudiantil.

Alerta Solidària recorda que la intervenció dels Mossos d'Esquadra al recinte universitari ha d'estar motivada per ordre judicial, requeriment de la rectora o un delicte greu, casos que no es van produir el dia de la detenció. L'organització antirepressiva es va mostrar preocupada per la presència constant de policies de paisà als recintes universitaris sense causa justificant, ja que estima que es dediquen a realitzar tasques de seguiment i control amb la finalitat d'elaborar informes sobre els estudiants que es mobilitzen. El rectorat de la UAB no va emetre cap tipus de resposta malgrat les reiterades peticions.

El 24 d'agost va ser detingut Adrià Calvo en una concentració davant la comissaria de Mataró on restava el seu germà. Els Mossos el van deixar anar entre dos i tres quarts de tres de la matinada sota l'acusació de desordres públics i agressió a l'autoritat. Va ser detingut en sobrepassar el perímetre que els mossos tenen delimitat com a zona de vigilància al voltant de la comissaria.

La xifra de ferits d'aquella nit va rondar la desena, tot i que es desconeix el nombre exacte atès que hi va haver contusionats que no van anar a fer l'informe mèdic malgrat ser colpejats. Entre els ferits també hi havia el pare dels Calvo, que va caure al mig de la carretera mentre el colpejaven.

El 13 de novembre sis de les persones que aquell 24 d'agost es van concentrar per demanar l'alliberament de Calvo van rebre multes de 900 euros cadascuna. Les multes els van ser interposades per "molestar el descans dels veïns" i "insultar els agents de l'ordre". Les persones que van rebre les multes van ser el pare i el germà de Calvo, dos militants de Maulets i dos militants llibertaris. Totes del mateix tipus i totes promogudes pels Mossos i expedides per l'Ajuntament de Mataró, a mans del tripartit (PSC, ERC i ICV).



Segons explicava l'Eudald a Llibertat.cat, van interpretar les multes com una "venjança política" pel 29-S, ja que una de les raons, l'excés de soroll i crits -provocats per la violència policial- que suposadament va molestar els veïns és falsa, ja que a la comissaria de Mataró on es va desenvolupar la concentració no hi ha veïns, tal com es desprèn d'aquest mapa.



Nova gerra d'aigua freda als deliris repressius d'Interior


El que havia de ser la jugada mestra per enfonsar en una espiral repressiva sense precedents el moviment estudiantil ha quedat finalment en no res. L'Eudald, veí d'Argetona i actual regidor municipal per la CUP, va ser detingut pels Mossos d'Esquadra com a màxim responsable d'una associació illegal, anomenada, segons el cos policial, "moviment estudiantil", i rere la qual hi havia la majoria d'accions i mobilitzacions del collectiu universitari en defensa de l'educació pública.

Alerta Solidària ja va denunciar des del primer moment l'abús policial que suposava la imputació d'un delicte tan greu, el d'associació il·lícita, contra un estudiant pel fet d'haver-lo identificat en diferents mobilitzacions. Més enllà de suposar-li la direcció del moviment, li eren imputades diverses accions que mesos enrere havien anant sent arxivades pels mateixos jutjats de Cerdanyola. Des de l'organització antirepressiva de l'Esquerra Independentista varem realitzar una roda de contactes amb diferents entitats per denunciar el que pretenia ser un salt qualitatiu en la repressió política del nostre país, amb greus conseqüències per a moltes altres lluites populars, a més de suposar un afebliment evident del principi de proporcionalitat jurídica i una clara desviació en l'aplicació del supòsit penal d'associació illícita contra estudiants organitzades, moltes d'elles al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans.

Els Mossos d'Esquadra, pressionats per Interior, van donar peu a una aberrant versió del que estava succeint en la lluita contra Bolonya. Lluny de considerar les protestes com la resposta lògica a una política controvertida que reforçava l'accés de la iniciativa privada en l'ensenyament superior i en precaritzava la seva qualitat i les relacions laborals que s'hi donen, la perspectiva ultra-penalista dels responsables policials de Cerdanyola va considerar oportú definir la massa estudiantil com una organització de criminals, organitzada per al fi delictiu i encapçalada per la cúpula del SEPC, liderada per l'Eudald. Els arguments jurídics inexistents han xocat contra la ferma jurisprudència existent que esvaeix, almenys pel moment, la possibilitat d'encausar l'independentista argentoní a un delicte que li podria haver suposat 5 anys de presó, deixant al marge el que es derivés de totes i cadascuna de les accions reivindicades pel moviment anti-Bolonya.
retrateudald

La visió punitiva sense sentit s'ha imposat també a la cúpula d'Interior amb el cas 15-M. Aquests dies veiem com diverses persones són detingudes i citades per respondre, sota fortíssimes acusacions, per accions realitzades per centenars o milers de persones que van causar escasses molèsties, i simplement les que la mateixa cúpula d'Interior va voler que ocorreguessin.

La tendència política dels nostres governants no és cap altra que la de trobar les maneres per, amb l'aval de la opinió publicada als grans mitjans de comunicació, afeblir les lògiques protestes d'una societat cada cop més cansada de ser l'ase dels cops. Entendre aquesta societat, i la punta de llança que s'organitza i surt al carrer, com al perill i l'enemic a combatre, és una malaltia que poc té a veure amb la democràcia al servei del poble i molt amb la por a perdre els privilegis que per desgràcia protegeix aquesta falsa democràcia.

Des d'Alerta Solidària, Maulets i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans volem expressar públicament la nostra alegria per la resolució d'aquest cas contra l'Eudald i contra el conjunt del moviment estudiantil. Som conscients que la lluita ha dut molts altres casos repressius que encara resten oberts i que no seran els últims en ser oberts. Però tot i sabent que és per la nostra lluita, en la defensa dels nostres drets nacionals i socials, que patim i patirem la repressió política, sabem també que és en la obstinació d'aquesta defensa que esdevenim persones més lliures i dignes.

Felicitem l'Eudald per no haver afluixat ni un sol moment. I agraïm totes les mostres de suport rebudes, tant durant la gira universitària realitzada pel SEPC, com els molts actes solidaris organitzats, molts d'ells per Maulets.

Ningú podrà amb un poble alegre, viu i combatiu.
La lluita no s'atura!

Alerta Solidària
SEPC, Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans
Maulets, el jovent independentista revolucionari
Mira també:
http://www.llibertat.cat/content/view/14016/1/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat