Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: dones
Les dones només tenen presència en el 23% de les notícies
30 set 2011
Les dones estan clarament discriminades en les informacions que elaboren els mitjans de comunicació. Un informe [pdf] del Consell de l'Audivisual de Catalunya (CAC) conclou que les dones representen tan sols el 23% de les persones que apareixen a les notícies, mentre que els homes en representen el 77%.
donasilenciada.jpg
caution___tv_is_not_a_friend.jpg
Aquesta discriminació es fa més aguda a l'hora d'acudir als experts. Els homes assoleixen el paper d'experts en un 91% de les informacions dels mitjans, mentre que en el cas de les dones, el percentatge disminueix fins a un 9%.

Són dades del manual Gènere i mitjans de comunicació. Eines per visibilitzar les aportacions de les dones creat per avançar en la inclusió de la perspectiva de gènere en els continguts informatius dels mitjans de comunicació. L'estudi, presentat per L'Institut Català de les Dones (ICD), el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha estat elaborat a través d'un procés de treball en el qual han participat més d'una vintena de periodistes designats per les seves empreses. Se n'ha realitzat l'edició en format de DVD interactiu i està concebut per realitzar formació a grups de periodistes i estudiants de comunicació.

L'estudi revela que el 17% de les dones que apareixen als mitjans s'identifiquen segons el seu parentiu o situació familiar, mentre que, per contra, en el cas dels homes només es correspon amb el 5%.

D'altra banda, les dones protagonitzen el 27,5% dels inserts i, els homes, el 72,5%. A més, la durada mitjana de les intervencions de les dones a les informacions és de 28 segons i, la dels homes, de 44 segons. Pel que fa a les declaracions de les notícies, les declaracions protagonitzades per dones acaparen tan sols un 8,7% del temps, mentre que en el cas dels homes ocupen el 51,8%.

Per mitjà, la televisió és el format que més dones mostra en els seus informatius (34%), seguit a molta distància per la ràdio (23%) i la premsa (22%).

Però el que també conclou l'estudi és que del poc que apareixen les dones quan ho fa encara és per fomentar els estereotips, ja que tenen una presència rellevant en l'àmbit personal (44,5%), el sanitari (34,8%) -on acostumen a aparèixer més com a receptores que com a professionals- i l'educatiu (32,1%) -on apareixen més com a estudiants que com a formadores. En aquest ordre de coses, la presència de les dones professionals és molt escassa. Per exemple la de dones polítiques és força reduïda (15,5%) i està molt per sota de la seva presència real en els governs, però, a més, la durada mitjana de les seves intervencions és clarament inferior a la dels homes polítics: 1'12" per a les dones i 2'1" per als homes.

El manual encoratja els periodistes a utilitzar els cercadors d'expertes per garantir la presència de la veu de les dones en els diferents gèneres mediàtics i adverteix que no es tracta simplement d'establir quotes o de crear una paritat forçada, sinó que l'objectiu és que les dones siguin dignament visibles i visibilitzades, i superar els rols de gènere estereotipats que atribueixen funcions desiguals a dones i homes. Segons els autors de l'informe, donar valor als espais i als àmbits que històricament han ocupat les dones i incorporar-ne la dimensió i la perspectiva a l'hora d'analitzar l'actualitat contribuirà a produir relats periodístics més complets, precisos i justos.

L'estudi es basa en l'informe "Quién figura en las noticias?" i l'Informe del Proyecto de Monitoreo Global de Medios "La presència de les dones en la informació".
Mira també:
http://www.llibertat.cat/content/view/13988/1/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Les dones només tenen presència en el 23% de les notícies
01 oct 2011
Esta información "atufa". Que el porcentaje de mujeres que opinan como hombres o como el propio sistema hetero-binario-patriarcal, sea menor, es la misma porquería lo diga un hombre o lo diga la mujer.

Si algo hay que destacar, es precisamente la opinión de esa mujer que dice algo diferente a lo políticamente correcto.

La estadística es un instrumento que utiliza el poder para crear corriente de opinión, igual de vacía, pero que parezca diferente.
Re: Les dones només tenen presència en el 23% de les notícies
01 oct 2011
Mmm perdona, però com a feminista no puc estar més en desacord amb tu. La invisibilitazció de la dona en tots els àmbits de la societat és una conseqüència del patriarcat que s'ha de denunciar. S'ha de denunciar que l'antropocentrisme i el masclisme imperant només mostri dones als mitjans de comunicació com a estereotips patriarcals (publicitat, dona objecte en informatius, dons florero en tertulies...) i no com a subjecte actiu i amb criteri com ho fa amb l'home. Si mirem el món des del feminisme no podem creure en uns mitjans d'informació on només es parla del que interessa als homes, del que fan els homes i s'invisibilitza les problemàtiques del 50% de la població mundial.

Em sembla molt vàlida i legítima la crítica al binarisme i jo també aspiro a una societat sense gèneres i sense la categoria home-dona, però això no ens ha de fer perdre de vista que ara per ara ser dona biologicament comporta una discriminació i una desigualtat sistèmica que s'ha de superar prèviament a qualsevol superació del sexe.

Que l'excessiu postmodernisme imperant no ens faci deixar de veure la discriminacions que patim les dones i els privilegis que tenen els homes perquè aleshores estem fent el joc al sistema!
Re: Les dones només tenen presència en el 23% de les notícies
01 oct 2011
Directament no creiem en els mitjans de comunicació, ni volem fer-ho.

Per cert, algún dia tindrás que aclarar que vols dir amb ''excessiu postmodernisme''.
Re: Les dones només tenen presència en el 23% de les notícies
01 oct 2011
Una puntualització: ''no ens faci deixar de veure la discriminacions que patim les dones i els privilegis que tenen els homes perquè aleshores estem fent el joc al sistema!'' Els privilegis que tenen els homes...no precaris o els homes burguesos, allà està la cosa.

Per lo demés, ha lluitar contra el patriarcalisme i el capitalisme, ni putes ni submisses, dones subersivas!
Re: Les dones només tenen presència en el 23% de les notícies
01 oct 2011
¡¡Por favor que alguien resucite a Clara Zetkin!!!
Re: Les dones només tenen presència en el 23% de les notícies
01 oct 2011
Jo no crec tampoc en els mass media (que no mitjans de comunicació, la directa o l'accent o són i jo sí que hi crec) en la mida que suposen una eina pel poder i per desinformar a la població, però això no treu que se'n pugui fer un anàlisi des de la perspectiva de gènere, no creus?

Els homes tenen privilegis pel simple fet de ser-ho, els de classe treballadora i els burgesos, colega, o és que les dones treballadores no estem discriminades pels nostres companys de classe també, vinga no em fotis...Evidentment que crec en el feminisme de classe, però no per això excussaré els homes de la classe treballadora que són iguals de masclistes que els demés.

Postmodernisme imperant vol dir el que vol dir, que ara sembla que no hi hagi res ferm, que tot sigui relatiu, es qüestionen les classes socials, els qüestiona l'opressió de la dona, és qüestiona l'autoorganització en sindicats o en organitzacions de classe...A això em referixo.

"ni putes ni submisses, dones subersivas!" Què passa amb les putes? Doncs jo reivindico les putes, jo reivindico les dones socialment marginades, les dolentes de la història i les que se surten del camí correcte que marca el patriarcat, company.

SOM DOLENTES, PODEM SER PITJOR!
Sindicat Terrassa