Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Alerta Roja: Ara CIU posa en risc, diuen que per tresoreria, unes 50.000 places a residències i asils per a gent gran i vulnerable
28 set 2011
Font: el periodic

Dimecres, 28 de setembre del 2011 - 07:56h. Vots: +4 -40 Comentaris (85) FIDEL MASREAL / AGUSTÍ SALA / TONI SUST / Barcelona


http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/economia/govern-espera-tenir-apro

El Govern català ha anunciat a les entitats socials que a causa de l'escassetat que viuen les seves arques es veu obligat a ajornar dos mesos els pagaments a les residències concertades que cuiden persones grans, discapacitats, drogodependents i malalts mentals. El departament de Benestar Social i Família ho ha anunciat als afectats. Fonts de la conselleria han assegurat que s'intentarà que el retard sigui només d'un mes i que s'ha pres la decisió perquè no hi havia més remei que donar prioritat a altres ajudes.

El Govern s'ha escudat avui en el "problema de liquiditat generalitzat" a Europa per argumentar la falta de pagament. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha afirmat que "hi ha tensions de liquiditat a tot arreu" i ha tret importància a la decisió, que qualifica d'"habitual", i sosté que no es retalla al 100% sinó segons cada col·lectiu. Són mesures "a curt termini i estrictament transitòries", ha afirmat. Quan li han preguntat respecte a aquesta qüestió en dues ocasions, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha evitat donar més explicacions.


Una retallada "impresentable"
La decisió ja ha generat crítiques. La Taula del Tercer Sector, que reuneix 30 federacions que representen 4.000 entitats, ha qualificat d'"impresentable" la retallada. La seva presidenta, Àngels Guiteras, ha reclamat de forma urgent mitjançant una carta al conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, una taula de negociació per trobar una solució consensuada i evitar que la situació de les entitats i les persones que reben els serveis s'agreugi.


Respecte als riscos de tensió en la cohesió social, assenyalats la setmana passada per l'assessora del Govern en política social i presidenta de les Entitats Catalanes d'Acció Social, Teresa Crespo, arran de les retallades de la renda mínima, Mas-Colell ha replicat a Crespo i li ha demanat que mesuri les seves paraules: "Jo demanaria prudència a l'hora de fer manifestacions. Ja tenim una situació bastant complicada per anar invocant perills d'explosions o del que sigui. Els nostres ciutadans, el poble català, són conscients de la situació en què estem".

L'ajust en el sector sanitari

Davant les queixes del Col·legi de Metges respecte als nous anuncis de retallades salarials per part del Govern, qualificades d'inassumibles per part de Miquel Vilardell, president del Col·legi de Metges, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha evitat valorar aquestes crítiques. Homs ha optat per deixar el conflicte en mans de la negociació que es produirà sobre aquesta qüestió al si de l'Institut Català de la Salut.


Per una altra banda, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha afirmat que espera que el projecte de llei d'estabilitat pressupostària aprovat pel Govern, estigui ratificat abans de final d'any pel Parlament. La normativa tindrà "com a valor afegit" l'aval de la cambra catalana, no només les recomanacions europees, ha afegit. Al seu torn, ha reiterat que l'Executiu català està “fermament compromès” amb l'estabilitat pressupostària.

Malgrat discrepar de la forma com s'ha fet la reforma constitucional que consagra l'equilibri dels comptes públics per part del PP i del PSOE, el conseller assegura que no “existeix cap desacord sobre el seu contingut”.

Dèficit del 0,14% del PIB
També considera que no està "en absolut en contradicció" amb la Carta Magna, malgrat que aquest principi serà objecte d'una futura llei orgànica. El text imposa arribar a un dèficit estructural del 0,14% del producte interior brut (PIB), cosa que equival a l'equilibri de comptes, el 2018, dos anys abans que la reforma constitucional, com ja va avançar aquest diari.

Al seu torn, la normativa d'estabilitat pressupostària blinda el pagament de capital i interessos del deute , al considerar que “té caràcter prioritari sobre qualsevol altra partida de despesa”. El text, a més, preveu la creació d'un compte de reserva destinat a reduir endeutament amb els excedents procedents d'ingressos pressupostaris que superin el previst.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat