Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
>>> Roger, un català empresonat des fa més d'un any a Irlanda del Nord
14 set 2011
L'independentista català empresonat a Irlanda del Nord des fa més d'un any (http://www.bbc.co.uk/news/mobile/uk-northern-ireland-11056195) ha decidit denunciar la seva situació des d'un bloc, Locked Up: Blog d'un activista Català empresonat a Irlanda: un compte enrere a la llibertat (http://www.lockedup.cat/). El bloc reprodueix les cartes que envia des de la presó. Roger Jorro Costa, periodista i veí de Cerdanyola del Vallès, va ser posat en recerca i captura i posteriorment empresonat després d'uns avalots de protesta a les marxes orangistes a Ardoyne, Belfast. El 4 de juliol el Roger i catorze independentistes irlandesos van ser jutjats per aquests fets.
roger_jorro.jpg
20100712 - ardoyne riots 03.jpg
Alerta Solidària ha dedicat una entrada a aquest cas amb el títol: Problemes sense resoldre a Irlanda del Nord: disturbis i un pres polític català

Aquest independentista català va ser jutjat sota l'acusació d'haver llençat un bloc de formigó contra la policia que carregava durant els avaltos de protesta contra les marxes unionistes. Durant el judici es va posar de manifest que la prova incriminatòria, una fotografia publicada a un diaria sensacionalista i un vídeo en què apareixia l'independentista català amb la cara descoberta, no demostrava que l'objecte llençat tingués la intencionalitat de ferir el policia, ja que des del lloc on es trobava dalt d'un edifici no els podia veure.

Quan es van produir els incidents d'Ardoyne Roger Jarro es trobava a Belfast estudiant anglès des feia mesos.Per saber-ne més:

Problemes sense resoldre a Irlanda del Nord: disturbis i un pres polític català Alerta Solidària:


Rioter gets four years for attack on officers - Northern Ireland
http://Belfasttelegraph.co.uk/

Catalan man gets four years for Ardoyne rioting in Belfast
http://Typicallyspanish.com/

El norte de Irlanda: Roger Jorro Costa condenado a cuatro años de prisión http://Nortedeirlanda.blogspot.com/

Un joven catalán acusado por los disturbios de Ardoyne
http://Nortedeirlanda.blogspot.com/
---

Problemes sense resoldre a Irlanda del Nord: disturbis i un pres polític català


El 4 de juliol, en Roger i catorze independentistes més eren en seu judicial a Belfast, esperant la lectura de la sentència pels aldarulls ocorreguts a Ardoyne, un any abans. La resposta popular a les marxes orangistes de cada temporada havia culminat en nits de disturbis generalitzats, extremament violents, com feia temps que no es veien.

En Roger, companys i familiars, van sentir, entristits i alleugerits alhora, com queia una condemna de quatre anys de presó. Tristos per la condemna de privació de llibertat, alleugerits perquè fa una any tot apuntava a una sentència encara pitjor. I esperançats per poder aplicar les diferents redempcions penitenciàries que podrien tornar la llibertat al Roger d’aquí a un any, havent-ne passat dos tancat. Temps al temps. Veurem què passa d’aquí a dotze mesos, però ara mateix, amb un any de presó ja complert, els disturbis han tornat a Ardoyne i tot apunta a què l’estiu que ve, també hi seran.


La BBC relatava, respecte la nit del 12 de juliol d’enguany: còctels molotov, tota mena de petards, objectes diversos volejant cap a la policia a Ardoyne. Revolta al Maket Area de Belfast amb fortes topades amb la policia a Stewart Street on s’hi cremà un cotxe. Igualment violència a Derry, on entre els 7 detinguts, un té només 14 anys. Enfrontaments a Armagh... Un altre cotxe en flames a Dunclug... Del dia 11 a la nit, només a Belfast, 22 agents de la policia van ser ferits.

El Sinn Fein insisteix en desmarcar-se i condemna la violència popular, però s’enfronta amb l’unionisme quan assenyala les marxes orangistes com l’autèntic problema, origen i desencadenant dels disturbis de cada any.El camí irlandès cap a la reunificació de l’illa és complicat i hi intervenen molts agents. No només hi ha el Sinn Fein en la banda republicana i molt probablement sigui el paper discret d’aquest, o potser els escassos resultats de la “pau” pactada amb Londres, el que alimenta la crítica contra el partit històric d’Adams i McGuinnes. Una Irlanda pobra, on la comunitat catòlica segueix patint els pitjors indicadors d’atur, misèria i fracàs escolar, respecte la comunitat protestant, no és un bon escenari per demanar més paciència a un poble massa orgullós com per quedar-se de braços plegats veient com desfilen per davant de casa, amb standards militars, els qui commemoren la derrota del rei catòlic irlandès Jaume II, a mans del príncep Guillem d’Orange, el 1690.En Roger era allà. Com els seus amics, veïns, companys, a Ardoyne, aquell 12 de juliol de fa un any. Amb la provocació orangista al davant. Amb l’escalada de tensió inevitable... o que les autoritats no volen aturar concedint a cada temporada els permisos, les escoltes, els helicòpters, les brigades anti-disturbis, les tanquetes d’aigua... En Roger era allà. I va respondre. Segurament, moltes de nosaltres ho haguéssm fet també.

La única solució als disturbis anuals passa per la prohibició de les marxes humiliants dels grupúscles unionistes. Però a llarg termini, com els catalans, els irlandesos saben que la solució passa per la consecució de l’Estat propi.En solidaritat amb el poble irlandès, viu i resistent, des dels Països Catalans, enviem una forta abraçada al Roger, a la seva família i companys... ànims Roger!Per la llibertat dels pobles i contra l'imperialisme, el combat continua!

El nostre dia arribarà!
Mira també:
http://www.alertasolidaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1064:problemes-sense-resoldre-a-irlanda-del-nord-di
http://www.llibertat.cat/content/view/13816/1/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: >>> Roger, un català empresonat des fa més d'un any a Irlanda del Nord
14 set 2011
està empresonat des de fa dos mesos!
Re: >>> Roger, un català empresonat des fa més d'un any a Irlanda del Nord
14 set 2011
Què dius!

porta més d'un any a la presó.
Re: >>> Roger, un català empresonat des fa més d'un any a Irlanda del Nord
15 set 2011
i els basquitics de Rescat que hi diuen?
Sindicat