Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Fukushima: Pitjor que Txenòbil i en càmera lenta
06 set 2011
Els accidents a la centrals nucnuclearlslears de Fukushima Daiichi, Fukushima Daini, Onagawa, . . . . acaben en una gran catàstrofe nuclear
FUKUSHIMA: PITJOR QUE TXERNÒBIL, PERÒ A CÀMERA LENTA.
.
Allò que ens havien dit i repetit que mai podia passar ha acabat passant! I encara no ha acabat, doncs podria ser molt pitjor que Txernòbil!
La contaminació per Iode-131 i Cessi-137 s'escampa a l'aigua potable i a les verdures!
Observats feixos neutrònics!, això vol dir que hi han fissions puntuals.



Evaquació de la població.

Nivell 7 a l'escala INES?

Mesurats nivells de deposició de Cessi-137 de 3.7 MBq/m2.

Grans zones del nord de Japó inhàbils per viure-hi durant decennis. Combustible nuclear gastat, trobat a 1,5 de la central.

Finalment és reconneix el que era evident: l'accident qüalificat com de grau 7 en l'escala INES!.

Continua el gran alliberament de radioactivitat a l'entorn.

Detectat Urani a l'aire de les Illes Hawai i les Illes Marianes.

Efectes del vessament d'aigua altament radioactiva al mar



Accidents de nivell 7 molt més freqüents del que se suposava.

El govern japonès prohibeix l'entrada a una zona entorn de 20 km de la central nuclear.
La Comissió Japonesa de Seguretat Nuclear reconeix alliberaments de radioactivitat de 154 TBq/dia (154 bilions de Becquerels diaris!!!)
Mesurats 1.120 mSv/h (112 rem/h) dins el reactor 1.

El govern japonès augmenta els nivells permesos d'exposició de treballadors i infants.
Els nuclis dels 3 reactors greument danyats . . .
Les ONG es reuneixen amb el govern per discutir l'augment del nivell permés d'exposició a les radiacions.

Mesurats considerables nivells de radioactivitat als sediments marins a Fukushima.
El USDOE fa públiques mesures de radioactivitat a l'entorn de Fukushima.

Fusió total de les barres del combustible al reactor 1 (i segurament també als rectors 2 i 3).
Cessi radioactiu detectat a les fulles de te, pastures i vegetals.

15 minuts desprès del terratremol, TEPCO va aturar manualment el sistema de refrigeracio del reactor num.1,





La 'Síndrome de la Xina' feta realitat a Fukushima!




Punts 'calents' ben lluny de Fukushima









Actualització a 4/9/2011






El somni d'Akira Kurosawa (El mont Fuji en vermell, un capítol del film Somnis d'Akira Korosawa, estrenat l'any, 1990): somni o profecia? Un accident a una central nuclear japonesa amb 6 reactors en el film Somnis d'Akira Kurosawa
veure el video del Mont Fuji en vermell (a YouTube)








Informes sobre Fukushima




U.S.NRC, Recommendations for Enhancing Reactor Safety in the 21st Century: The Near-term Task Force Review of Insigths from the Fukushima Dai-Ichi Accident, July 2011.

- Physicians for Social Responsibility - PSR, PSR Statement on he Nuclear Regulatory Near-Term Task Force Review of Fukushima Dai-ichi Disaster, July 2011.

- Union of Concerned Scientists - UCS, US Nuclear Power after Fukushima: Common Sense Recommendations for Safety and Security, July 2011.

- Institute for Energy and Environmental Research - IEER, Preliminary review of Recommendations for Enhancing Reactor Safety in the 21st Century: The Near-Term Task Force Review of Insights from the Fukushima Dai-ichi Accident, U.S. Nuclear Regulatory Commission, 12 July 2011.



Imatges per satel·lit dels reactors danyats (31/3/2011)
Imatges per satel·lit dels reactors danyats (16/3/2011)



La cronologia de la catàstrofe nuclear



- Per entendre el que està passant a la central nuclear de Fukushima: serie de videos on l'enginyer nuclear Arnie Gundersen, cap de Fairewinds Associaties, explica detalladament els fets que de forma molt poc precisa han anat sortint a la premsa.
Fairewinds Fukushima updates



Anàlisi de les dades, fetes públiques per Tepco, dels primers minuts després del terratrèmol (abans de l’arribada del Tsunami i abans que el combustible es sobreescalfés per la pèrdua de refrigeració).
David Lochbaum Director, Nuclear Safety Project, Union of Concerned Scientists
25/5/2011
Fukushima Dai-Ichi unitat 3: els primers 80 minuts
Fukushima Dai-Ichi unitat 2: els primers 60 minuts
Fukushima Dai-Ichi unitat 1: els primers 30 minuts



Models de dispersió de les emissions de radioactivitat de Fukushima-I a escala global
- realitzat per RIU - Rhenish Institute for Environmental Research at the University of Cologne
- realitzat per MeteoFrance
- realitzat per ZAMG (Institut Central de Meteorologia i Geodinàmica Austriac)
La meteorologia i el núvol radioactiu: la dispersió de la radioactivitat alliberada a l'entorn de la central depen de les condicions climàtiques que hi hagin en el focus d'emissió. Si es volen veure amb un seguiment, dia a dia, clica aqui.



A l'emplaçament Fukushima Daiichi, al municipi de Okama, prefectura de Fukushima hi ha sis centrals nuclears. A la mateixa prefectura hi ha un altre emplaçament nuclear, Fukushima Daini, amb 4 reactors nuclears més. Tots els reactors són propietat de TEPCO que té una gran historia d'opacitat i falsificacions. L'any 2002 el seu president i quatre executius van ser forçats a dimitir sota la sospita d'haver falsificat registres de mesures de seguretat en les centrals nuclears que operaven.

Els sis reactors de la central de Fukushima Daiichi són tots reactors d'aigua lleugera en ebullició, construïts per General Electric. Totes les unitats tenen un edifici de contenció lleuger del model Mark I, menys la unitat I-6 que la té del model Mark II. La unitat I-1 te 439 MW de potència. Les unitats I-2, I-3, I-4, I-5 tenen una potència de 760 MW i la unitat I-6 la te de 1.067 MW. Les contencions Mark I, van ser molt criticades ja en el seu dia, per ser contencions simplement de 'supressió de pressió'. Fins i tot, el mateix informe de seguretat WASH 140 ja deia que tenia una probabilitat de fallada de l'ordre del 90%. Un recent informe del informe del Sandia National Laboratori dels EUA manifesta que la probabilitat d’ocurrència d’una fallada de la contenció és del 42% (Taula 4-7, pàgina 97).

El terratrèmol de l'11/3/2011 ha ocasionat greus problemes als reactors de Fukushima Daiichi. Van quedar sense alimentació elèctrica i per tant van perdre la capacitat de refrigeració. Posteriorment s'hi han vist explosions en quatre de les seves 6 unitats (tres reactors estaven sense funcionar en el moment del terratremol) que, pel que sembla, almenys han destruït part o tot els edificis de contenció (contenció secundària). No està clar si a més a més d'haver destruït la contenció secundària (molt feble com és normal en el model Mark I), han destruït la contenció primària (que és un revestiment de formigó que allotja únicament el nucli del reactor) i hagin afectat les piscines del combustible gastat. Els videos fins ara mostrats no ho deixen clar.

La unitat I-3 de Fukushima Daiichi, per acabar-ho de complicar, conté combustible MOX (una mescla d’U-235 i Pu-239) que la fa molt més perillosa.

La seqüència dels accidents hauria pogut ser la següent:
- a causa de la interrupció del subministrament elèctric, s’atura el reactor (per la baixada de les barres de control) i deixa d’haver-hi reaccions de fissió nuclear,
- per evacuar la calor despresa per la desintegració dels productes radioactius continguts en el nucli del reactor, s’haurien d’haver activat els sistemes de refrigeració d’emergència (cosa possible amb l’arrencada dels generadors dièsel que disposen les nuclears). Pel que sembla els sistemes no van poder arrencar, i per tant es va deixar de refrigerar el nucli del reactor,
- amb l’augment de la temperatura del nucli del reactor, el Zirconi (que és el material de base de l’aliatge de les beines que recobreixen el combustible nuclear) reacciona amb l’aigua i allibera gas Hidrogen. A més augmenta la pressió a l’interior del nucli, que en principi ha de ser absorbida per l’anell tòric que hi ha en la base del reactor i que es comunica amb el nucli del reactor. És el que s’anomena sistema de supressió de pressió. Si aquest sistema falla, solament queda el sistema de contenció secundari, ja que l’anell tòric està fora del sistema de contenció primari que allotja solament el nucli del reactor, - per que sembla, les explosions han estat causades per l’hidrogen,
- s’ha manifestat que, per evitar el pitjor, s’han inundat amb aigua de mar i bor (que és un element absorbidor de neutrons) els edificis dels reactors,
- també s’ha manifestat que per reduir les sobrepressions en el sistema s’han anat fent evacuacions de gasos a l’atmosfera (evidentment gasos radioactius procedents del nucli del reactor, la composició dels quals depèn del grau de danys que hagi sofert el combustible nuclear, pel fet d’haver estat sense refrigeració més o menys temps.

Tot i que fonts oficials van manifestat, en un principi, que els nivells de radiació havíen baixat, respecte dels que havien reconegut prèviament, els sistemes de vigilància i mesura de la radiaoctivitat o no funcionen o no són a l'abast del públic. En el sistema de vigilància radioactiva de l'empresa TEPCO (en japonès)mentre a la part de dalt de la pantalla diu: 'el monitoratge funciona dia i nit, tot l'any', a la part de baix es llegeix: 'el sistema no funciona' . . . . Sobren els comentaris.

Periodistes independents desplaçats al lloc de l’accident han fet públiques mesures de radioactivitat que són força preocupants (veure link de Green Action).

Un problema addicional són les piscines, situades a prop del nucli del reactor. En aquestes piscines es guarda el combustible gastat i necessiten un flux constant d'aigua per a la seva refrigeració. En cas de fallada en la refrigeració, l'augment de la temperatura de les barres del combustible gastat pot ocasionar una seqüència d'esdeveniments com la que es va descriu en un informe de l'Acadèmia Nacional de Ciències americana (Safety and Security of Spent Fuel Storage; Public Report. Washington DC, National Academy Press, 2006, pp. 38-39). Es pot llegir la descripció del que pot passar (o pot-ser ja està passant) al vincle de l'IEER que hi ha més avall. Un altre informe del Laboratori Nacional Brookhaven avalúa fins i tot les perdues que hi hauria. S'ha informat que la piscina del combustible gastat del reactor Fukushima I-4 (que estava aturat en el moment de terratrèmol) ha entrat en ignició.



Finalment, al vespre del 16/3 es comença a acceptar el que moltes persones temiem: els accidents ocorreguts han esdevingut una gran catàstrofe nuclear: fusió dels nuclis de 3 reactors, piscines de combustible gastat alliberant radioactivitat, etc. etc.

El 16/3/2011, en una reunió al Senat nordamericà (Senate Committee on the Environement and Public Works) dedicada a 'La crisis de les centrals nuclears al Japó i les seves implicacions pels EUA' hi han testimoniat el Dr. G.B. Jaczko, president de la Nuclear Regulatory Commission, el Sr. A. Pietrangelo, vice-president i cap de l'oficina nuclear al Nuclear Energy Isntitute i el Dr. E. Lyman, científic senior del Programa de Seguretat Global de la Union of Concerned Scientists. En aquesta reunió el president de la NRC ha manifestat: 'la piscina del combustible gastat de la unitat 4 de la central de Fukushima Daiichi està seca i està alliberant quantitats massives de radiació'. Si es vol llegir el testimoni complet del representant de la UCS cal anar al link 'All Things Nuclear' més endavant d'aquesta pàgina.

El 17/3/2011 es comença a intuir que el desastre pot anar encara a més. Segons el que en resulti de la fusió dels nuclis dels reactors danyats en podria resultar una explosió nuclear, ja que l'amalgama resultant de la fusió del combustible podria conformar la massa crítica necessària per iniciar una reacció en cadena sense control. I això no és ni més ni menys que una explosió atòmica!. Desitgem que no sigui així.

El 23 /3/2011 la premsa japonesa notifica que TEPCO ha observat feixos de neutrons sortint dels reactors de Fukushima Daiichi. Veure la interpretació d'aquest fet realitzada per l'IEER (Què ha causat l'elevada radioactivitat en Cl-38 en el reactor 1 de la central nuclear de Fukushima? )

El 25/3/2011, un estudi fet públic per Greenpeace, en base a les estimacions de la radioactivitat alliberada pels tres reactots, fetes a partir de dades de l'IRSN francès i del ZAMG austrìac, considera que l'accident hauria d'estar classificat al nivell més elevat de l'Escala Internacional d'Esdeveniments Nuclears i radiològics (INES), és a dir al nivell 7, igual que l'accident de Txernòbil.

Les emissions radioactives de Iode-131 procedents de Fuskushima superen en 100.000 vegades les que hi va haver a Three Mile Island, segons una nota de premsa de l'IEER.

El 30/3/2011 l'OIEA - Organisme Internacional de l'Energia Atòmica va reconeixer que s'han mesurat concentracions de Cs-137 en el sòl, a indrets allunyats 40 km de la central, de fins a 3.7 MBq/m2. Això es pot comparar amb el llindar d'1.48 MBq/m2 que va fixar l'URSS, l'any 1990, per forçar l'evaquació de l'entron de Txernòbil.

"La gestió de la contaminació fora de la central nuclear - l'emplaçament de la central, en si mateix, clarament s'ha 'perdut' - a l'entorn de la central i més enllà, és una qüestió no solament d'anys sinó de dècades." (André Claude Lacoste, president de la Societat Nuclear Francesa). Una vegada més, la 'segura i neta' industria electro-nuclear ha tornat a deixar una extensa zona del nostre planeta inhabitable durant segles . . . .




El 5/4/2011, l'associació de pescadors Ibaraki informa que s'han detectat elevats nivells de I-131 (4.080 Bq/kg) i Cs-137 (526 Bq/kg) en peixos.

El 6/4/2011, el diari NYT publica un article on es diu que fragments de combustible nuclear, procedent de les piscines del combustible gastat situades a tocar del nuclis dels reactors, s'han trobat a 1,5 km de la central de Fukushima-I. També diu que troços de materials altament radioactius van ser trobats entre dues unitats de la central.

Ja l'11 d'agost de 2007, Ishibashi Katsuhiko, professor al Centre de Recerca per a la Seguretat Urbana de la Universitat de Kobe, va adverir de les conseqüències d'un terratremol sobre les centrals nuclears japoneses. L'article va ser publicat a l'International Herald Tribune/Asahi Shinbun. Vegeu la seva reproducció a Japan Focus.

El 12/4/2011 el govern japonès ordena l'evaquació permanent de diverses poblacions al NordOest de la central.

El 13/4/2011 un expert japonés (Dr. Michio Kaku, professor de física teòrica a la City University de New York i al City College de New York) diu que Fukushima és una bomba de rellotgeria. Veure la entrevista a Democracy Now

16/4/2011: NISA i la Commissió Japonesa de Seguretat Nuclear (NSC) estimen que entre s'han alliberat entre 370,000 i 630,000 terabecquerels de materials radioactius des dels reactors 1, 2 i 3 de la central de Fukushima. Un terabecquerel equival a un bilió de becquerels (10 elevat a 12). Es pot veure la font de la noticia a: Infowars.com

18/4/2011: 'European Committee on Radiation Risk' anuncia que s'han detectat partícules d'Urani (emissor alfa) procedents de Fukushima a l'aire de les Illes Hawai i de les illes Marianes. Més info a BSRRW

18/4/2011: l'Oeko Institut de Darmstad fa públic l'informe 'Radiological Consequences of the Fukushima Event via Water Pathways: Background on dose calculations for fish and seaweed consumption'. Per baixar el document, clica aquí

19/4/2011: The Bulletin of Atomic Scientists publica un important article 'Beyond our imagination: Fukushima and the problem of assessing risk' , afirmant que 'la lliçó dels tres accidents de Three Mile Island, Txernòbil i Fukushima és simplement que la energia atòmica va acompanyada de la inevitabilitat d'accidents catastròfics. Mentre que aquests poden no ser freqüents en un sentit absolut, hi ha bones raons per creure que seran molt mes freqüents del que les que prediuen les eines quantitatives com ara les avaluacions probabilístiques de risc'.

21/4/2011: el govern japonès declara la prohibició d'entrar a la zona de 20 km entorn de la central nuclear de Fukushima. Això vol dir que ningú, excepte els equips d'emergècia, hi poden entrar.

23/4/2011: segons publiquen els diaris Asahi Shimbun i Yomiuri Shimbun (edicions en japonès) la Comissió Japonesa de Seguretat Nuclear reconeix que s'estan alliberant 154 TBq de radioactivitat diaris (1 Bq = 1 desintegració per segon, 1 TBq = 1 bilió -10 elevat a 12- Bq).

27/4/2011: robots mesuren 1.120 mSv/h (112 rem/h) dins l'edifici del reactor 1 de la central nuclear Fuksuhima I, essent una de les mesures de radioactivitat més elevades mesurades des del dia de l'accident.

29/4/2011: dimiteix Toshiso Kosako, professor de la Universitat de Tokyo, expert en radiació i assessor especial nuclear del primer ministre japonès Naoto Kan, en protesta per la forma com el govern està manegant la crisis de Fukushima. Kosako va ser nomenat el passat 16 de març. En una roda de premsa, amb llàgrimes als ulls, ha manifestat: "la oficina del primer ministre i els funcionaris governamentals han pres decisions politiques improvitzades, com ara jugar al 'whack-a-mole', ignorant els procediments apropriats". Kosako ha apuntat especificament a la decisió del govern d'augmentar l'exposició permesa als treballadors des de 100 fins a 250 mSv/any (de 10 a 25 rem/any) - als EUA el nivell d'exposició pels treballadors està limitat a 5 rem/any - i a la decisió de permetre que els escolars de la prefectura de Fukushima puguin ser exposats fins a 20 mSv/any (2 rem/any), una exposició a la radioactivitat 20 vegedes superior als estandars internacionals. Kosako ha dit ben clarament en referir-se als 20 mSv/any: "Fins i tot en les centrals nuclears, solament un petit nombre de treballadors arriben a assolir aquest alt nivell d'exposició. Jo no puc acceptar això, tant des del punt de mira acadèmic com des de l'humanista, ja que si acceptès això, la meva vida com acadèmic s'hauria acabat". Font: The Japan Times on line. Video de la roda de premsa (en japonès).




1/5/2011: l'antic cap de l'Institut de tecnologia Nuclear Japonès Michio Ishikawa, i actualment el conseller de més edat de l'Institut, va apareixer el 29/4 en un programa de Asahi TV i va manifestar: "el govern està equivocat, Crec que totes les barres del combustible d'han fos del tot i podrien haver-se escapat del vas de pressió que conté el nucli". Font: EnerNews (inclou un video (en japonès)

2/5/2011: les ONG Green Action, Fukuro-no-Kai, Mihama-no-Kai i FoE Japan organitzen una reunió amb el govern per discutir el tema de l'augment del limits permesos d'exposició a les radiacions i demanar la seva derogació. Ampliar aquesta informació

5/5/2011: pares de Fukushima creen una xarxa per protegir la mainada de la radiació. + info

6/5/2011 el Departament d'Energia dels EUA fa publics els resultats del 42 vols radiomètrics realitzats, entre el 6 i el 23 d'abril, a una altura compresa entre 150 i 700 m, mesurant la deposició total de Cessi (Bq/m2) (Cessi-137 i Cessi-134) i la dosi per unitat de temps (microSv/h) a l'entorn de la central accidentada.

7/5/2011: milers de persones demanen la fi de l'energia nuclear al Japó. + info

9/5/2011: un estudi reconeix que hi han pogut haver reaccions en cadena en el si del combustible fos del reactor 2 i en la piscina del combustible gastat del reactor 4. + info

12/5/2011: fos totalment el combustible del reactor 1. + info

13/5/2011: es detecta Cessi radiaoctiu en fulles de té, 780 becquerels/kg a Odawara, 740 becquerels/kg a Kiyokawa, 680 becquerels/kg a Yugawara, 670 becquerels/kg a Aikawa i 530 becquerels/kg a Manazuru, després que el passat 9/5 se'n detectessin 570 becquerels/kg a Minami Ashigara - exceedint el limit provisional de 500 Bq/kg fixat pel govern. + info . Per una altra banda s'ha detectat també Cessi a les pastures i vegetals de les prefectures de Tochigi i Ibaraki, veïnes de la de Fukushima. + info .

15/5/2011: TEPCO admet finalment en una nota de premsa que es va produir la fusió total de les barres del combustible del reactor 1, poques hores passat el terratrèmol, les quals, foses, es precipitaren al fons del vas de reactor, foradant-lo. Amb tota probabilitat la manca de refrigeració del nucli va ser causada per la inutilització de la canonada de subministrament d'aigua de refrigeració al vas del reactor. Baixa el document que TEPCO ha fet public.

16/5/2011: mitjans de comunicació japonesos afirmen que TEPCO va aturar manualment la refrigeració del reactor 1, 15 minuts desprès del terratrèmol, ja que va detectar una baixada sobtada del nivell de pressió dins del vas del reactor, quan abans havia dit que la pèrdua de refrigeració del reactor va ser deguda al no funcionament del sistema de refrigeració d'emergència, degut al fet que el tsunami posterior al terratrèemol havia inundat la sala de màquines que els allotjava. Això vol dir que el terratrèmol va trecar la canonada d'entrada de l'aigua de refrigeració al nucli, deixant el reactor sense refrigeracio.

17/5/2011: MEXT (Ministeri d'Educació Japonès) publica el mapa de dosis de radiació a l'entorn de la central. A la zona evacuada es dona un valor de 225.4 mSv a Hirusone del poble de Namie. + info (en japonès).

17/5/2011: ACRO fa públiques mesures de radioactivitat a Japó. + info.

18/5/2011: es detecten nivells de Cessi superiors als permesos en mostres de farratge a la prefectura de Miyagi, veïna de Fuskushima. Concretament s'han mesurat 1.530 Bq/kg quan el llindar legal és de 300 Bq/kg. + info .

20/5/2011: La Woods Hole Oceanographic Institution diu que l'impacte de l'accident de Fukushima sobre els oceans és 10 vegades més gran que l'impacte de Txernòbil.

21/5/2011: Treballadors de centrals nuclears pateixen exposició interna a la radioactivitat després de la seva estada a Fukushima. + info .

22/5/2011: tot i que les quantitats totals de radioactivitat abocades a l'aire, a l'aigua i al sòl no s'han fet públiques (o pot-ser ni es coneixen), es comencen a reconeixer abocaments d'aigua amb grans quantitats de radioactivitat: 4.700 TBq d'aigua radioactiva abocada durant la primera setmana d'abril, 250 tn contenint 20 TBq abocats durant 2 dies a començament de maig. + info .

23/5/2011: pares i mares de familia encerclen el Ministeri d'Educació a Toquio. Veure info a tv-asahi

24/5/2011: L'Institut per a la Protecció Radiologica i Seguretat Nuclear (IRSN) francès recomana que siguin evacuats 70.000 habitants que viuen més enllà dels 20 km de la central, degut als elevats nivells de contaminació radioactiva dels sòls. + info. Tepco comfirma la fusió del combustible en tres reactors nuclears de Fukushima. + info

25/5/2011: un estudi comfirma la greu contaminació radioactiva del sòl a àmplies zones entorn de Fukushima. + info.

26/5/2011: es va comfirmant que va ser el terratrèmol, i no el tsunami, qui va causar greus danys al sistema de regrigeració dels reactors. + info. Veure també 'Nuclear Power and Earthquakes'

29/5/2011: TEPCO anuncia que no serà possible estabilitzar els reactors accidentats abans d'acabar l'any 2011. Prèviament, el 17/4 havia anunciat que pensava dur els reactors a una aturada freda ('cold shutdown') en 6 o 9 mesos. Un representant de l'empresa ha manifestat: 'abans hem de comprendre l'abast dels danys, per ara ni tan sols sabem quan temps en portara de feina. + info.




1/6/2011: inspectors de l'OIEA critiquen obertament a TEPCO, empresa propietària de la central nuclear de Fukushima. + info.

2/6/2011: desenes de milers de tones d'agua radioactiva poden anar a parar al mar en els propers dies. + info.

3/6/2011: s'estima que els costos associats a la catàstrofe de Fukushima poden pujar entre 5,7 i 10 bilions (milions de milions) de yens en els propers 10 anys, sense incloure les compensacions per danys a pagesos i pescadors. + info.

5/6/2011: gairebé 3 mesos després de l'accident, NISA dona a coneixer que ja el 12/3/2011 es va detectar Te-132 a 6 km de la central de Fukushima Daiichi (en una concentració de 73 Bq/m3). Això implica que les barres de combustible del reactor havien assolit una temperatura superior a 1000 graus, poc després de l'accident. I això va passar ABANS que es procedís a obrir la ventilació d'emergència de la unitat 1 per alliberar gasos radioactius!. La detecció de Tel·luri és un molt bon indicador que el reactor estava patint un accident de pèrdua de refrigeració ('LOCA - Loss of coolant accident') i que s'havia iniciat la fusió del combustible. Font: comunicat de premsa de NISA, NHK News i Yomouri Shinbun.

7/6/2011: es reconeix oficialment que l'alliberament de radioactivitat, durant els primers dies de l'accident, va ser el doble (770,000 terabequerels) del que es va dir originalment (370,000 TBq). + info.

8/6/2011: l'informe del govern japonès a l'OIEA suggereix que la situació a la central nuclear de Fukushima Daiichi és pitjor que una fusió completa del nucli. Dona a entendre que, a més de la fusió del combustible nuclear, aquest ha sortit de la contenció primària, escampant-se arreu els productes radioactius del nucli. + info.

9/6/2011: finalment el govern japonès ha admés el que era evident, la fusió del combustible en els tres reactors i la pèrdua de confinament del combustible dins del vas dels 3 reactors: el que s'anomena 'melt through' (això ja ho va posar en evidència l'avaluació que en va fer la U.S. NRC la primera setmana d'abril). També ha admès que els alliberaments de productes radioactius eren el doble dels que es va afirmar (tampoc, res de nou, doncs ja que a finals d'abril l'Institut Austriac Central de Meteorologia i Geodinàmica ho havia avaluat). Tot plegat fa dubtar de la capacitat del govern japonès i de Tepco per fer front a la catàstrofe. Quan reconeixarà el govern japonès que entorn de Fukushima hi ha una amplia zona completament morta, i a mesura que passen els dies va creixent, que serà inhabitable durant segles?

14/6/2011: material radioactiu als fangs de depuradores japoneses. Almenys 22 de les 47 prefectures han estat analitzant els fangs i en 16 han trobat substàncies radioactives: Fukushima: 447,000 becquerels per kilogram; Tokyo: 55,000 becquerels/kg i Maebashi, al nord de Tokyo: 42,800 becquerels/kg. + info.

16/6/2011: els mitjans de comunicació comencen a dir que hi ha hagut la fusió del combustible i que ha travessat el vas del reactor que el contenia. 'La pitjor catàstrofe de la història de la humanitat' va afirmar Arnold Gundersen, enginyer nuclear. + info.

20/6/2011: la decisió de l'agencia nuclear de les NNUU (OIEA) de mantenir les converses d'aquesta setmana sobre l'accident de Fukushima a porta tancada demostra la opacitat de la indústria nuclear i la cínica complicitat de les NNUU. Quan mes necessitat de transparència té la indústria nuclear, més opacitat demostra, ha manifestat un antic membre de la Comissió d'Energia Atómica del Regne Unit. Fins i tot Bloomberg News ha fet ús de la Freedom of Information Act davant de la U.S Nuclear Regulatory Commission demanant tenir accés a la informació de la reunió.+ info

21/6/2011: finalment es donen a coneixer diversos mapes de contaminació radioactiva al Japò. Un d'ells es pot consultar de forma interactiva: mapa interactiu de la contaminació radioactiva . Un altre és en format .pdf i en molt alta resolució realitzat pel Dr. Y. Hayakawa (Ull, en descarregar-lo, doncs pesa 15 Mb): mapa de la contaminació radioactiva (.pdf). En aquest es mostren incomptables punts 'calents' ben allunyats de Fukushima .
Instruccions per a la lectura del mapa: un nivell de radiació de 0.19 microSieverts/hora és equivalent al màxim nivell permes d'exposició a la radiació (1 milliSievert/any o 100 millirems/any) als EUA (i que fins el mes de maig de 2011 també ho era pel Japó). Totes les zones ombrejades del mapa excedeixen aquest nivell (inclou arees situades a més de 200 km de Fukushima Daiichi). La gent que viu en zones pintades de taronja fosc i vermell (per sobre de 4 microSieverts/hora), que s'extenen a més de 50 kilometers de la central nuclear, rebria una dosi que excediria fins i tot els nous límits de dosi permesos avui al Japó (20 miliSieverst/any o 200 milirems/any). Des d'una altra perspectiva els habitants de la zona roja superarien la dosi permesa anual en una sola setmana!.


Mapa d'isolinies de dosi rebuda per les persones que viuen a les zones afectades, realitzat pel Dr. Y. Hayakawa (aquest mapa es pot descarregar de la xarxa en format .pdf en alta resolució i clicant ací en mitjana resolució (1,5 Mb).


22/6/2011: la xarxa de Fukushima per a la protecció de la mainada de la radiació demana la dimissió del Prof. Shunichi Yamashita, assessor de salut del govern japonès per la seva incapacitat d'aconsellar l'avacuació de la població de Fukushima a despit dels elevats nivells de radiació a la prefectura. + info

27/6/2011: un grup de metges avalua que el nivell de radiació interna al que s'ha exposat una persona entre març i maig de 2011 a la prefectura de Fukushima és superior a 3 miliSieverts (3 vegades superior al límit de dosi recomenat per la Comissió Internacional de Protecció Radiològica, que és 1 mSv). + info

30/6/2011: detecten Cessi-134 i Cessi-137 en mostres d'urina en un grup de 10 infants de Fukushima. + info. Pares i mares volen que es facin anàlisis a tothom. + info. Editorial del diari Asashi: Respectar les preocupacions dels pares sobre l'exposició als baixos nivells de radiació. Editorial (en anglès).




1/7/2011: Detecten substancies radioactives en mostres d'urina de la mainada de Fukushima. + info. El ministre de ciència i tecnologia japonès diu que això no representa cap problema per a la salut de la mainada. + info. La Fukushima Network for Saving Children from Radiation, va sol·licitar a ACRO, un laboratori independent d'anàlisi de radioactivitat francès les anàlisi on s'han detectat els isòtops radioactius Cessi-134 i Cessi 137 en l'urina de mainada.+ info. El plà de seguretat contra tsunamis de Fukushima tenia una sola pàgina!. + info.

2/7/2011: el diari de negocis Toyo Keizai, lider de tirada al Japò, ha publicat un article signat pel director Hokkaido Cancer Center, Nishio Masamichi, un especialista en tractaments contra la radiació. L'escrit, titolat “The Problem of Radiation Exposure Countermeasures for the Fukushima Nuclear Accident: Concerns for the Present Situation”, va ser publicat el 27 de juny de 2011 and és consistent amb la cobertura crítica de la crisi de Fukushima que ha aparegut en revistes setmanals independents, com ara Shukan Kinyobi, que ha pres uns posició manifestament anti-nuclear des de l'11 de març i s'ha focalitzat permanentment en els perills de l'exposició a la radiació tot reclament mesures d'ampli abast per protegir els grups de població en risc. + info.

5/7/2011: residents a Fukushima inicien tasques de neteja de sòls contaminats radioactivament en absència de qualsevol pla governamental. + info.

9/7/2011: el primer ministre japonès Naoto Kan ha manifestat avui que es necessitaran decades per netejar i desmantel·lar la central nuclear que va patir el pitjor accident atòmic des de Chernobyl. + info.

13/7/2011: més de 50.000 Bq/kg de Cessi mesurats en mostres de sòl a les rodalies de Tokyo, a Kashiwa, situada a 220 km al sud de Fukushima. + info.

16/7/2011: el govern metropolità de Tokyo detecta vedella contaminada amb 650 Bq/kg de Cessi (el límit fixat pel govern és 500 Bq/kg) procedent d'una granja de Asakawa (prefectura de Fukushima), situada a 60 km de la central nuclear accidentada. El farratge amb el que s'havia alimentat contenia 22,045 Bq/kg de cessi radioactiu (un nivell 73 vegades superior al limit establert pel govern, de 300 Bq/kg)s. + info.

17/7/2011: carn de vaca contaminada radioactivament distribuïda a diferents prefectures del Japó. + info.

18/7/2011: detectat te radioactiu, procedent del Japó, a la frontera francesa. + info.

19/7/2011: mesurats alts nivell de radioactivitat a diversos indrets de Canadà. + info.

25/7/2011: la cadena alimentària contaminada radioactivament al Japó. + info. El govern japonès realitzarà, de per vida, proves de tiroides a 360.000 joves i infants nascuts entre l'1 d'abril de 1992 i l'1 abril de 2011.+ info.

28/7/2011: El professor Tatsuhiko Kodama de la Universitat de Tokyo s'adressa als politics: "Què esteu fent?": Part 1 , Part 2 i Part 3

31/7/2011: Els japonesos desconfien del seu govern i actuen directament, anant a la recerca de la radioactivitat pel seu compte. + info.




1/8/2011: Tepco afirma que ha mesurat el nivell de radiació més elevat que mai ha mesurat dins la central nuclear. + info

3/8/2011: Tepco informa que ha mesurat més de 5 Sieverts/hora dins del reactor número 1 i més de 10 Sieverts/hora a la sortida de l'edifici, en l'indret on hi ha la canonada de ventilació procedent dels reactors 1 i 2. Rebre una dosi de 10 Sv/h pot matar una persona després d'haver estat exposada a aquesta elevada radiació. Amb tota probabilitat la dosi és més elevada, ja que els dosímetres estan fets per mesurar fins a 10 Sv/h. Info a Bloomberg i a Daily Yomiuri

4/8/2011: Puntes de radiació detectades a la Columbia Britània (Canadà), però el govern nucleòcrata del Canadà fa mans i mànegues per amargar-ho. + info

6/8/2011: l'alcalde de Hiroshima, Kazumi Matsui, en la lectura de la Declaració de Pau en motiu del 66è anniversari del llençament de la bomba atòmica, manifesta: "s'ha trencat la comfiança que una vegada, el poble japonès, va tenir en l'energia nuclear, . . . . el govern ha d'acceptar humilment aquesta realitat i revisar urgentment les nostres polítiques energètiques". + info

7/8/2011: macro-concert organitzat per MUSE- Musicians United for Safe Energy, a Mountain View, Ca. en solidaritat amb les victimes de l'accident nuclear al Japó i de suport a les organitzacions que arreu promouen un futur energètic segur i lliure de nuclears + info

8/8/2011: l'alcalde de Nagasaki, Tomihisa Taue, diu: "hem d'abandonar els mites i fer front a la realitat". + info. Un informe suggereix que hi podria haver hagut una segona fusió del nucli en el reactor núm. 3 de la central nuclear de Fukushima 1. + info

9/8(2011: l'alcalde de Nagasaki, Tomihisa Taue, urgeix un canvi en la política energètica per abandonar l'energia nuclear, en llegir la Declaració de Pau. + info

15/8/2011: académics i ONG janoneses demanen l'abolició de l'energia nuclear. Segons el professor de la Universitat de Tokyo, Tetsuya Takahashi: "tenir un grup de persones que s'aprofiten del sacrifici del públic és erroni", "la vida, la salut, la fortuna, l'honor, l'esperança, . . . són drets que no poden ser sacrificats com avui son sacrificats a Fukushima, en benefici d'un reduit grup de gent", "Japó ha de cercar un camí que no requereixi aquests sacrificis", va manifestar el professor Takahashi, durant l'acte de conmemoració de la finalització de la 2a guerra mundial. I Yoshinobu Koizumi, del People's Research Institute on Energy and Environment, amb seu a Tokyo, va afegir: "la política d'energia nuclear va ser imposada al poble japonès de forma gens democràtica". + info

17/8/2011: més evidències mostren que va ser el terratrèmol qui va fer mal be les canonades de refrigeració dels reactors, fent que hi hagués una pèrdua d'aigua de refrigeració al nucli, abans que arribés el tsunami, iniciant-se la fusió dels nuclis.+ info

17/8/2011: una coalició d'ONG japoneses demanen per escrit a l'Alt Comissionat pels Drets Humans de les NNUU que inicii una investigació sobre la possible violació dels drets humans de la mainada. Baixa el text complet de la carta

18/8/2011: el Dr Tatsuhiko Kodama, professor al Research Centre for Advanced Science and Technology i Director del University of Tokyo's Radioisotope Centre, ha manifestat: "la quantitat total de radiació alliberada durant els 5 mesos posteriors a l'accident és l'equivalent a més de 29 bombes com la d'Hiroshima". + info

20/8/2011: el Ministeri d'Educació, Cultura, Esports, Ciència i Tecnologia del Japò, fa publiques, per primera vegada, les estimacions de dosi anual rebuda per la població en diferents indrets de 8 municipis dins de l'àrea de 20 km entorn de la central. I el valor més elevat és a Koirino, districte d'Okuma, en la prefectura de Fukushima: 508,1 mSv (més de 500 vegades superior al nivell de radiació considerat acceptable d'1 mSv/any). + info

27/8/2011: la catàstrofe nuclear de Fuksuhima podria haver alliberat molta més quantitat de Cessi radioactiu que no pas la bomba d'Hiroshima, segons un informe de Nuclear and Industrial Safety Agency (NISA) fet public el 26/8/2011. L'accident nuclear de Fukushima ha emés 15,000 terabecquerels, mentre qua la bomba atòmica d'Hiroshima en va alliberar 89 terabecquerels (1 terabecquerel - TBq són 1 bilió de becquerels; i 1 Bq és una desintegració per segon). + info

27/8/2011: en una valoracio critica, el professor, Dr. Chris Busby manifesta que els membres del Comite que ha redactat l'Informe 'Prefectural People's Health Management Survey' (24 July 2011) han de ser portats davant un tribunal de justicia i investigats per 'irresponsabilitat criminal i conspiracio'.

29/8/2011: im article del diari The Independent explicant per què el desastre de Fukushima és pitjor que el de Txernòbil. Why the Fukushima disaster is worse than Chernobyl.

30-31/8/2011: el sòl a 34 indrets de la prefectura de Fukushima tenen nivells de Cessi-137 supèriors a 1,5 milions de Bq/m2 (nivells que a Txernòbil van significar l'evaquació de la població). Info de The Mainichi Daily News. Info de Daily Yomiuri On-line. Info de The Wall STreet Journal.

31/8/2011: experts adverteixen de l'acumulació de radioactivitat a les plantes de tractament de les aigües residuals. Info d'Al-Jazeera




El que sembla clar de tot plegat és que el govern japonès no ha dit la veritat i l'empresa TEPCO, com és habitual, ha amagat la informació de l'accident, cosa habitual en la industria nuclear. Avui es pot, fins i tot, afirmar que el govern japonès ha actuat de forma molt negligent en no haver ordenat immediatament l'evaquació de fins a 40 km entorn de la central.

I com sempre, a casa nostra, la nucleocràcia i els seus els mercenaris s'han posat en marxa per minimitzar les conseqüències de la catàstrofe. La mateixa nucleocràcia per boca de la presidenta del Forum Nuclear Español, ha minimitzat l'accident com si no hagués passat res de res. Fins i tot ha dit que la radiació alliberada és assumible . . . . . Aquests dies hem escoltat intervencions de catedràtics de tecnologia nuclear i enginyers industrials, un d'ells actuant de portaveu del Col·legi i Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, dient que 'tot estava controlat' i que 's'havia demostrat la seguretat d'aquestes instal·lacions'. Tota aquesta gent han demostrat la seva incompetència i s'han posat en evidència davant la opinió pública del país com el què són. Avui es pot afirmar que totes elles tenen una cara més dura que l'urani! un dels elements més durs que es coneixen (per això s'empra en el recobriment de tancs i d'armament ofensiu).



Declaracions i opinions:
- Alguns experts
- Abolition 2000 message on the nuclear crisis in Japan and around the world, Nuclear Energy - uncontrolable in time and in space
- Alexey V. Yablokov How to minimize consequences of the Fukushima catastrophe, Kyodo News, 15/4/2011
- Amy Goodman From Hiroshima to Fukushima: The Japan's Atomic Tragedies, readersupportednews.org, 11/8/2011
- Antonio Ruiz de Elvira, catedràtic de Física de la Universidad de Alcalá de Henares
- Archbishop Demond Tutu Ending Nuclear Evil, Nuclear Age Peace Foundation, 1/7/2011
- Arjun Makhijani, Is nuclear energy different than other energy sources?: The Fukushima tragedy demonstrates that nuclear energy doesn't make sense, Butlletin of Atomic Scientists, 21/7/2011
- Butlletin of Atomic Scientists, Fukushima: What don't we know?, (conté dos articles: Small Radiation Doses i Understimating Nuclear Accident Risks), 30/6/2011
- Butlletin of Atomic Scientists, Articles d'opinió publicats a The Bulletin of Atomic Scientists, 18/3/2011 i 20/4/2011
- Arnie Gundersen, expert nuclear independent, amb 39 anys d'experiència en enginyeria nuclear, entrevistat per Chris Martenson: The Dangers of Fukushima Are Worse and Longer-lived Than We Think, ChrisMartenson.com, 3/6/2011
- Cesare Silvi, Confessions of a Nuclear Power Safety Expert, Miller-McCune, Smart Journalism. Real Solutions, 14/6/2011
- Damian Carrington Fukushima report shows nuclear power can never be safe and cheap, Damian Carrington's Environment Blog, The Guardian, 20/6/2011
- David Krieger, Ten lessons from Chernobyl and Fukushima, The Miami Herald, 15/5/2011
- Eduard Rodríguez Farré, Radiació nuclear invisible, inodora, però devastadora, TV3, Singulars, 9/5/2011
- Edwin S. Lyman, Nuclear safety post-Fukushima: A victory for the public's right to know, Butlletin of Atomic Scientists, 10/5/2011
- la Comissió Ètica per un subministrament segur d'energia, creada per la Cancellera Merkel arran del desastre de Kukushima, demana el tancament de totes les nuclears existents a Alemanya al 2021.
- el Group of Concerned Scientists and Engineers fa una declaració entorn de la central nuclear de Fukushima
- IALANA fa una crida per un món sense armes ni reactors nuclears
- IPPNW Alemania demana el tancament de totes les nuclears del món
- Jake Adelstein and David McNeill. Meltdown: What Really Happened at Fukushima?, The Atlantic Wire, 2/7/2011
- Jim Riccio. Fukushima Disaster Shows Nuclear Power Is Never 'Safe', USNews, 1/7/2011
- John Vidal. Fukushima spin was Orwellian, The Guardian, 1/7/2011
- Jordi Ortega. El futuro energético tras Fukushima, CADS, juliol 2011
- Joschka Fischer. Una bomba en cada uno de los reactores, Project Syndicate: A World of Ideas, 30/4/2011
- Karl Grossman. Atomic energy: Unsafe in a Real World, OpEdNews.com, 30/6/2011
- Malcom Fraser. De Fukushima al desarme, Project Syndicate: A World of Ideas, 1/7/2011
- Mark Sircus. Fukushima - China Syndrome, The intel Hub, 21/8/2011
- Physicians for Social Responsibility (US affiliate of IPPNW) manifesten, en una declaració, que "no hi ha cap nivell segur de radiació"
- Ralph Nader. Nuclear Disasters Should Be Met with Scientific Inquiry, Not Silence: Remarks on the 25th anniversary of the Nuclear Meltdown at Chernobyl, Ukraine. CommonDreams.org, 26 April 2011
- Vivian Norris El mortal silenci sobre Fukushima, Huffpost World, 9/5/2011
- Demanen "l'eliminació i abolició de les tecnologies capaces de causar aniquilacions massives (armes atòmiques i reactors nuclears) i la seva substitució per alternatives que no amenacin les generacions present i futures", en una declaració conjunta entre el World Future Council i persones guardonades amb el Rigth Livelihood Award
- WRI-GEN How Germany plans to succeed in a nuclear free, low-carbon economy, The Guardian, 29/7/2011






Juan Carlos Lentijo, director técnico de Protección Radiológica del Consejo de Seguridad Nuclear: "Las fugas en Fukushima ya no se pueden controlar tras la explosión de esta madrugada"





La noticia al moviment antinuclear i altres organitzacions científiques(amb seguiment diari):
- ACRO
- All Things Nuclear
- Baltic Sea Region Radioactivity Watch
- Beyond nuclear
- CNIC (Citizens' Nuclear Information Center)
- ECRR-CERI (Comité Europeu sobre els riscos de les Irradiacions)
- CRII-Rad (Dossier especial Japó: mesures de radioactivitat)
- EnerWebWatch (Fukushima updates)
- Friends of the Earth
- Green Action - Per un Japó lliure de nuclears
- Green Action - Fukushima Update (seguint la crisi nuclear)
- Helen Caldicott
- IEER (Sobre les piscines del combustible gastat)
- IEER (Sobre radiació i salut humana)
- IEER (Què ha causat l'elevada radioactivitat en Cl-38 en el reactor 1 de la central nuclear de Fukushima? )
- IPPNW
- IPPNW (medical voices)
- Low Level Radiation Campaing
- Observatoire du Nucléaire
- Nuclear Information and Resource Service (actualització diaria)
- Nuclear free
- Nuclear free planet
- Nuclear Safety Research Group - NSRG
- Radiation Defense Project
- Sortir du Nucléaire
- Sortir du Nucléaire (cronologia dels esdeveniments)
- The Bulletin of Atomic Scientists
- The Bulletin of Atomic Scientists (seguiment fins el 29/4)
- Union of Concerned Scientists USA
- Union of Concerned Scientists: L'ABC de l'accident (en anglès)
- Universitat de Melbourne: el professor Tilman Ruff expplica les implicacions per a la salut de la radioactivitat

El que diu (o no diu) l'empresa TEPCO



Algunes mostres de periodisme professional independent entorn de l'accident nuclear japonès:
- msnbc.com - The Rachel Maddow Show
- DemocracyNow, 17/3/2011 Prominent Japanese Environmentalist Keibo Oiwa Urges Global Movement to End Nuclear Power and Confront the “Crazy System Based on Greed, Anger and Ignorance”
- DemocracyNow, 12/4/2011 Nuclear Catastrophe in Japan “Not Equal to Chernobyl, But Way Worse”
- DemocracyNow, 10/6/2011 Japan Admits 3 Nuclear Meltdowns, More Radiation Leaked into Sea; U.S. Nuclear Waste Poses Deadly Risks;



La noticia als mitjans internacionals:
- ABC News International, 12/3/2011
- ABC News International, EUA envia experts al Japó
- ABC News International, on pot arribar la radiació?
- ABC News International, la radioactivitat: què fer?
- ABC News International, (valoració del físic Michio Kaku
- ABC News International, visualització de la fusió total del nucli
- ABC News International, visualització de la dispersió de la contaminació radioactiva
- ABC News International, L'estat de NY ordena la revisió de la nuclear d'Indian Point
- Asahi Japan Watch - Asahi Shimbun, totes les noticies sobre Fukushima
- BBC News Asia-Pacific, 12/3/2011
- BBC News Asia-Pacific: What went wrong?
- Guardian: How nuclear apologists mislead the world over radiation
- Irish Times, 12/3/2011
- Kyodo News
- NHK World
- Reuters, 12/04/2011: TEPCO wary of Fukushima radiation leak exceeding Chernobyl
- Spiegel on line
- The New York Times, 13/3/2011
- The New York Times, 16/3/2011, zones d'evaquació i radioactivitat
- The New York Times, 17/3/2011, Model de dispersió del plumall radioactiu
- The New York Times, 18/3/2011, Hazards of Storing Spent Fuel
- The New York Times, totes les noticies sobre Fukushima
- The Vancouver Courrier, 20/5/2011
- The Washington Post, 21/04/2011: As Fukushima bill looms, nations weigh dilemma: nuclear plants viable only when uninsured




L'esquema de les centrals General Electric - Boiling Water Reactors (GE- BWR)




Animació explicant el reactor i l'accident (NYTvideo)




.


La llista de reactors i centrals nuclears al Japó Baixa el document

.





Si es vol veure el programa complet d'Alex Jones (14 peces d'uns 15 minuts cadascuna) a infowars.com, del dia 17/3/2011, entrevistant a Christopher Busby, científic britànic i expert en efectes sobre la salud de les radiacions ionitzants, cal clicar a continuació:
- Part 1 de 14
- Part 2 de 14
- Part 3 de 14
- Part 4 de 14
- Part 5 de 14
- Part 6 de 14
- Part 7 de 14
- Part 8 de 14
- Part 9 de 14
- Part 10 de 14
- Part 11 de 14
- Part 12de 14
- Part 13 de 14
- Part 14 de 14



17/3/2011: Clam antinuclear a la Plaça de Sant Jaume, Barcelona
Video de les intervencions Antoni Lloret (ex-conseller del CADS), Joaquim Corominas (Dr.eng.ind.), AnnaRosa Martínez (Greenpeace), Santi Vilanova (Una Sola Terra), Pep Puig (GCTPFNN), Nuria Vidal de Llobatera (biòloga), Joaquim Perez (Ecologistes en Acció)
Reportatge de 7 minuts
Clip de 2 minuts






© GCTFNN i entitats afins
Mira també:
http://www.energiasostenible.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat