Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
(4-S) 150 persones es manifesten contra la MAT a Girona
06 set 2011
El passat diumenge 4 de setembre es va realitzar una manifestació contra la construcció de la MAt pels carrers cèntrics de Girona. El missatge: No està tot perdut, parem la MAT!
mani_mat.JPG
El projecte d'unir en una xarxa de 400.000 w els mercats energètics d'Europa amb el Nord d'Africa, encara genera oposició, malgrat la política de fets consumats.
Coincidint amb la cloenda de la 2a Acampada de Resistències i defensa del territori, celebrada a Fellines del 1 al 4 de setembre, una manifestació bastant activa va recórrer els carrers de Girona.
Al voltant de 150 persones, algunes vingudes del Bages, Gironès, Pla de l'Estany, Empordà, així com també de França i Euskal Herria, van corejar crits contra el superdesenvolupisme que promou la MAt, les màfies elèctriques i el trinxament del territori.
Malgrat la intimidant presència policial de vàries furgones d'antiavalots dels Mossos, durant la manifestació es van penjar pancartes i es va grafitejar els carrers.
El missatge dels organitzadors és visibilitzar que la lluita no s'acaba amb el suposat soterrament de la línea a l'Empordà, sino que cal oposar-se al model energètic que promou la interconnexió dels mercats elèctrics europeus.

Reproduïm el comunicat difòs a la manifestació:


Comunicat manifestació contra la MAT
EL QUE ENS AMAGUEN DEL PROJECTE DE LA MAT I LA NECESSITAT DE MOBILITZACIÓ POPULARS'ha presentat ja el pla d'obres del tram de la línia de Molt Alta Tensió (M.A.T.) de Santa Llogaia a La Jonquera i l'Estat ha aprovat la declaració d'impacte ambiental de la línia finalment aèria entre Bescanó (Gironès) i Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà) que creua un total de 38 termes municipals compresos entre les comarques del Gironès, Pla de l'Estany, Alt i Baix Empordà.

La justificació per a la construcció de línies de Molt Alta Tensió és l'eficàcia en el transport d'energia elèctrica a grans distàncies, minimitzant les pèrdues i maximitzant la potència transportada augmentant així els beneficis de la distribució d'energia elèctrica amb l'objectiu d'alimentar el tren d'alta velocitat, fer possible la interconnexió amb França, (apart dels interessos europeus en fer l'anell mediterrani de molta alta tensió, respon a la necessitat de moure i comerciar amb grans quantitats d’energia, que a vegades sobra i a vegades falta, tenint en compte que el pas serà regulat per França) i afavorir la integració en el sistema elèctric de l'energia eòlica dels parcs previstos en aquesta zona.

Però el que ens amaguen, com és d'esperar, és l'elevat risc de contaminació electromagnètica que presenta sobre la salut de les persones i de la terra.

Paraules de Mario Monti ( mediador europeu per suprimir les protestes contra la interconnexió):

-En este sentido, podría preverse la aplicación de un principio equivalente al principio de «el que contamina paga». Un porcentaje de los ingresos obtenidos de la explotación de esta interconexión podría asignarse al desarrollo de proyectos a nivel local o regional-

Els camps electromagnètics (CEM) provinguin de línies d'alta tensió, zones wi-fi, mòvils,... estan catalogats per la OMS dins el grup 2B; POSSIBLES AGENTS CANCERÍGENS PER ALS HUMANS. La seva exposició pot significar el desenvolupament de càncer a partir de cèl·lules cancerígenes que no han despertat o d'alteracions de cadenes d'ADN ja presents. Remarquen especialment la relació que té amb la leucèmia infantil i que es previngui de l'exposició dels CEM sobretot en nenes/nens i adolescents en edat de reproducció.

Com a resposta d'aquests estudis, la OMS està aplicant el Principi de Precaució que s'aplica quan una avaluació científica objectiva indica que hi han motius raonables de preocupació pels potencials efectes perillosos sobre la salut i el medi ambient.

Ja s’estan donant casos sospitosos d’afectats pels CEM de la MAT a St.Hilari des del 26 de Juliol dia en que va ser posada en marxa la línia Vic-Bescanó


El Consell de Ministres ha denegat a varis Ajuntaments de Navarra l'autorització per a fer una consulta popular sobre la MAT. Ens han demostrat reiteradament en quina mena de democràcia vivim, o és més, què és la democràcia en sí.


Un cop més, els qui diuen que ens representen, posen els beneficis econòmics per davant de la salut de les persones i de la terra.


Tota aquesta manipulació és explicable, com ja sabem, per la connexió directe que hi ha entre polítics i multinacionals o grans empreses privades. Luís Atienza, el president del gran monopoli d'energia elèctrica de l'Estat (Red Eléctrica Española), actualment amb un contracte blindat i un sou de 700.000 eur/any, va ésser Ministre d'Agricultura durant els anys més corruptes del mandat de González i ex-secretari d'Energia entre d'altres càrrecs.


La interconnexió serà una realitat l'any 2014 i el cost global del projecte ronda pels 571.000.000 eur.


No hem de seguir deixant que els que NO ens representen actuïn impunement per sobre-enriquir-se justificant-se en la democràcia. Encara seguirem votant per perpetuar-la?

Com es pot permetre que davant una política de retallades socials, de sanitat i laborals, es mantinguin uns pressupostos desorbitats en infraestructures que no tindran cap benefici pels mes perjudicats?

Ens hem de preguntar qui, per a qui i perquè les construeixen.

No ens hem de desinflar, hem de seguir lluitant per escollir i canviar el nostre model de vida.

Exigim la parada d'aquestes macroinfraestructures que perpetuen el sistema que ens fa esclaus del consum, i poder decidir en que s'inverteixen els nostres impostos.

Fem una crida a totes les persones i col·lectius a continuar mobilitzant-se i no cedir fins aconseguir-ho!

NI AQUI NI ENLLOC; NO A LA MAT, NO AL TAV, NO A LES NUCLEARS NI AL SISTEMA QUE LES NECESSITA
Mira també:
http://desdelsboscos.blogspot.com/
http://energiaiterritori.wordpress.com

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa