Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
02 set 2011
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) amenaça amb un termini de dos mesos perquè la la Generalitat de la CAC apliqui la resolució que imposa que l'espanyol sigui també llengua vehicular a les escoles i instituts, aplicant així la sentència del desembre del 2010 del Tribunal Suprem (TS).
lluitem_per_la_nostra_llengua.gif
stjaume2.jpg
EL web Nació Digital recull la notícia que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut del Principat considera l'espanyol com a llengua vehicular a l'ensenyament juntament amb la llengua pròpia. Uns pares i entitats espanyolistes van demanar empara al Suprem i aquest els va donar la raó. Ensenyament no ha volgut valorar la interlocutòria del TSJC i ha amagat el el cap davant aquest nou atemptat.

Recordem que al desembre del 2010 el TS va ordenar a la Generalitat que adaptés el seu sistema d'immersió lingüística en l'ensenyament, a través de tres resoluciones que estimaven els recursos contra les anteriors resolucions contencioses del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Els magistrats sostenien que el sistema català s'ha d'adaptar "a la nova situació creada" per la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut.

La sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l'Estatut de la CAC que es va fer públic el juliol del 2010 -i que va tenir la com a resposta la gran manifestació del 10-J- atorgabs tots els privilegis jurídics a la llengua espanyola per sobre del català. Del conjunt d'aspectes polèmics d'aquesta sentència l'agressió frontal contra el català despunta pel seu contingut supremacista, que atempta de mort contra la llengua catalana. La jurisdicció màxima espanyola torpedina l'articulació de la llengua catalana com a element de cohesió. El català passarà a ser llengua de segon rang, -encara més- ja que només el coneixement de la llengua espanyola serà requisit exigible en les relacions comercials, laborals o acadèmiques.

La sentència determinava que el deure de saber l'espanyol no es pot comparar amb el del català, una llengua que passa a ser una llengua amb protecció jurídica nul.la. La sentència va suposar un nou atemptat contra la cohesió social i la normalització lingüística a l'escola.I ara el TSJC amenaça

En el seu escrit, el TSJC explica que els pares (vinculats a grups espanyolistes amb tendències ultradretanes, amb advocats com Gómez-Rovira) que van guanyar la sentència del Suprem van demanar al TSJC l'execució de la sentència. L'alt tribunal català va demanar a la Conselleria que donés explicacions sobre les mesures preses després de la sentència del TS. La Generalitat va aportar dades estadístiques sobre el model lingüístic educatiu i la utilització del català i l'espanyol. El Govern autonòmic concloïa que per garantir l'exigència legal del ple domini de les dues llengües cooficials en finalitzar l'ensenyament obligatori, calia continuar amb el model d'immersió lingüística en català, ja que l'actual situació del català en la societat catalana no permet el canvi de model educatiu si es volen aconseguir els actuals resultats.


El TSJC en la seva interlocutòria qualifica com a "insuficients" aquestes explicacions per considerar que es compleix la sentència del Suprem, i recorda que l'alt tribunal espanyol establia que l'espanyol havia de ser llengua vehicular, amb una proporció que podia establir el Departament, però que no podia deixar-lo com "una assignatura més" ni sigui una proporció "il·lusòria o simplement un artifici de mera aparença".

Aquesta interlocutòria en forma d'amenaça és del 28 de juliol, però com el mes d'agost passa a ser inhàbil, el Departament encara podria presentar-hi un recurs en contra, davant la mateixa Secció Cinquena de la Sala Contenciosa-Administrativa. Tot i això, el recurs en principi no aturaria l'aplicació de la sentència. Ara el departament té com a màxim fins a finals d'octubre o principis de novembre per aplicar les mesures oportunes i comunicar-les al TSJC.
L'incompliment d'aquesta sentència que imposa l'espanyol a les escoles podria ser castigat durament, tal i com amenaça el TSJC, i estableix que pot comportar multes de fins a 1.500 euros pels funcionaris o autoritats que no compleixin aquesta interlocutòria i la sentència del Suprem, la mesura que sol.licitava l'entitat ultra t Convivència Cívica Catalana.

El Departament d'Ensenyament, com és habitual en casos de conflicte, no ha fet encara cap valoració de la interlocutòria i no ha especificat si presentarà o no recurs en contra.
Mira també:
http://www.llibertat.cat/content/view/13722/1/

This work is in the public domain

Comentaris

No te enteras
02 set 2011
El castellà fa temps que es llengua vehicular a les escoles de catalunya, de fet sempre ha sigut així. També ho és el català amb la inmersió llingüística que facilita aquesta feina, però no la imposa!! Mai i dic mai, el català ha sigut l'única llengua vehicular!! De fet als instituts ja comencen a aplicar la tercera llengua vehicular: l'angles.
Deixeu de fer el panoli i de plorar per una cultura que no es propietat vostre.
Dels salvapàtries estem farts!!

I si tinguésiu una mínima idea de com va l'educació pública us adonarieu compte de que la llengua vehicular es irrellevant amb els problemes que hi han ara!!!
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
02 set 2011
Ara resultarà que una minoria composta d'una dotzena de families impososarà la seva voluntat al que s'ha decidit al Parlament.

Si de cas és pot construïr una escola separada per a ells, i que vagin tots allà, la resta seguim com estem.
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
02 set 2011
Per això ja tenim la concertada!! pagada per tots i només l'utilitzen per uns. Estrany que mai feu cap comentari cap aquesta discriminació social i sempre ploreu per la llengua, o no serà tan estrany???

El TSJC té la mateixa idea que vosaltres dels problemes de l'educació, o sigui: no té ni puta idea!!!!
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
02 set 2011
A veure pallasso. L'estat espanyol vol crear unes condicions mitjançant les quals el català a llarg plaç desaparegui. I aquest és el problema de fons. El problema de la llengua catalana és un problema sempre, tant com el problema de les desigualtats de gènere o la destrucció del media ambient.

El fet que facis el gest de comparar el tema de la llengua amb d'altres problemàtiques que de ben segur també són importants, l'únic que denota és que vols fugir el debat i censurar-la, perquè ets un mesell i un covard que no vol assumir que l'estat espanyol vol esborrar a llarg plaç aquesta llengua: com van fer amb el mozàrab a Andalusia o amb el Tamazigha a les Canàries, com estan acabant amb l'occità, l'aragonès o el bable, i com volen fer amb el català, el galleg i el vasc.

Més honestedat i menys fugides d'estudi.
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
02 set 2011
Per cert, Convivència Cívica Catalana són una colla de feixistes, espanyolistes, etnocèntric i catalanòfobs, que es disfrassen amb el bonic discurs del civisme però només es dediquen a anar en contra de tot el que sigui cultura catalana.
Sigues sin enterarte
03 set 2011
El "problema de fons", pallasso, es que utilitzeu una colla de feixistes casposos per continuar donant la bara amb el vostre discurs etnocentriste de merda... i aquesta es SEMPRE la vostra fugida d'estudi. T'ho explicaré perque els retrasats com tu ho puguin entendre:
Acotar el debat de l'ensenyament a la llengua vehicular es mesquí, estúpid, inútil i a més contraproduent. Nomès pot vindre de gent (el TSJC, és un exemple i vosaltres la cara B) que tan li fot l'ensenyament públic, de gent que mira de pescar alguna cosa i aprofitarse del merder.
El problema pallasso, no ve d'espanya, sino de la potenciació per part de la dreta catalana d'una escola concertada en detriment de la pública, i aquí et recomano que llegeixis els estudis fets per Vicenç Navarro sobre tema. Però, compte, que el llibre "Bienestar insuficiente, democracia incompleta" està escrit en espanyol!!! (pallasso)
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
03 set 2011
El problema no és l'escola concertada ni osties.
De fet, l'únic problema és la integració dels nou vinguts i com, i per qui, seran educats.
Se'ls comença dient que aquí ho podran fer tot en castellà, i se'ls acaba dient que Catalunya és part de l'Espanya de les sevillanes, els toreros, el bipartidisme, i la roja.
Concertada, pública? l'important de debò és el que aprenen els alumnes, no si s'ha de pagar o no.
Aprendran que la única e indivisible unidad de España bien merece cualquier tipo de sacrificio
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
03 set 2011
Ja el problema no és la escola concertada. Comm que molts porteu als nens a escoles d'aquestes, que per cert son moltíssimes, la majoria vinculades a l'esglesia.
La questió de les escoles concertades es d'escándol, pero ha estat tabú entre altres causes per la questió nacional i identitaria que. per coses de l'historia local s'ha emparellat amb ideologies d'esquerra, d'on ens troben amb l'esperpent de pares progres (i fins i tot ateus) portant els seus fills a esoles de monges.
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
03 set 2011
Ja el problema no és la escola concertada. Com que molts porteu als nens a escoles d'aquestes, que per cert son moltíssimes, la majoria vinculades a L'església.
La qüestió de les escoles concertades es d'escàndol, però ha estat tabú entre altres causes per la qüestió nacional i identitària que. per coses de l'historia local s'ha emparellat amb ideologies d'esquerra, d'on ens troben amb l'esperpent de pares progres (i fins i tot ateus) portant els seus fills a escoles de monges.
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
03 set 2011
Mira ja comença a sortir el vostre esperit "esquerrà":

"Concertada, pública? l'important de debò és el que aprenen els alumnes, no si s'ha de pagar o no."

Mai he sentit una estupidesa tan gran, bé, de fet si que ho havia sentit però de la boca de la Esperanza Aguirre. No esteu tan lluny de les posicions del PP en materia educativa, es trist, però alhora es un reflex del pensament reaccionari de l'EI. Clar, com a vosaltres l'eduació us la va pagar el papa, i de fet, tots nosaltres via subvencions a la concertada... Quina barra!! Colla de pijos impresentables!!!

I això dels pares "progres" crec que et deus referir al progres de 3.000 de nòmina, no? No crec que els pares treballadors puguin permetres ara mateix aquest tipus d'escoles. Per cert, ets "progre" quan envies als teus fills a escoles per tal de que no es barregin amb els nouvinguts???

La dreta nacionalista d'aquest país a fomentat una escola privada i subvencionada per tots amb l'excusa de la qüestió nazional, mentres que ha abandonat la pública fins a l'extrem de considerarla com una mena d'asistència social.

Aquesta es la divisió social més greu fomentada per un govern democràtic, doncs la manca d'oportunitats per la gent amb menys recursos s'ha legalitzat!! Perpetuen la divisió de clase desde la primaria!!!

I a vosaltres us preocupa el que digui el TSJC??? A pastar fang pijos de mierda!!!
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
03 set 2011
"I això dels pares "progres" crec que et deus referir al progres de 3.000 de nòmina, no?"

No company, molts porten els fills a escoles concertades perquè mes o menys la meitat del preu de aquestes escoles el paguem entre tots. D'això s'en diu "concertació".
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
03 set 2011
"Ein", o ets algú de Ciutadans, UPyD o el PP o ets un madero o realment no estas assebentat en absolut de com va el sistema educatiu català en matèria lingüística...La llengua vehicular a les escoles públiques de Catalunya, per llei, és el català, una altra cosa és que hi hagin professors castellanoparlants que donin classes amb castellà més enllà de la de llengua castellana. I el que imposa aquesta sentència és que a partir d'ara es puguin donar les classes de qualsevol assignatura també amb castellà, és a dir, es carrega TOTALMENT la immersió lingüística i la preeminència i defensa del català a les escoles.

Una altra cosa és que TU pensis, com ja dius, que no és un tema important ni prioritari, quelcom que ja dóna pistes de quin peu calçes, company/a.
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
03 set 2011
la defensa de l'escola pública de qualitat i gratuita passa per la retirada TOTAL de les subvencions a les privades, però clar, això a qui l'interessa?
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
03 set 2011
"Orel", això és un altre debat que podem encetar en un altre post, què et sembla?
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
03 set 2011
no ho es mentre la gent contimui deixant-se manipular per discursos identitaris
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
03 set 2011
una, i els professor que a primaria estàn fent les classes en anglès incumpleixen la llei??? Vinga va!!! Una cosa es la llengua vehicular prioritaria i un altra es que sigui l'única permesa.
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
03 set 2011
Ah!! i al TSJC ja li poden donar pel sac com us poden donar a vosaltres que feu de la identitat un discurs prioritari, enlloc de lluitar pel dret a l'educació pública.
No sou nacionalistes? Doncs nacionalitzeu les concertades ja!!!!
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
03 set 2011
Espero que treguin el pirmi i torneu al vostre estimat país.

LLUFOS DE MERDA.
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
03 set 2011
Espero que treguin el pirmi i torneu al vostre estimat país.

LLUFOS DE MERDA.
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
03 set 2011
Espero que treguin el pirmi i torneu al vostre estimat país.

LLUFOS DE MERDA.
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
03 set 2011
Que jo sàpiga els independentistes socialistes defensen per igual una educació pública de qualitat i la llengua catalana, mentre que alguns dels anarkos que critiqueu per aqui ni tan sols defenseu un sistema educatiu públic ni molt menys esteu fent res per la llengua catalana (bueno sí, alguns encara la parleu a la intimitat com l'Aznar), però poca coseta més.

Així que potser que us estalvieu els comentaris sobre els temes que ni tracteu ni teniu pensat tractar no? O us fan comentaris els indepes sobre el que heu de fer a les vostres escoles lliures?
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
03 set 2011
Nomès es pot lluitar per l'ensenyament públic si abolim el concertat, que és l'origen de nombroses desigualtats socials, i això, MAI ho he sentit de l'EI, ni he vist cap campanya!!! Encanvi preferiu parlar del TSJC i enviar pilotes cap a fora.

Defenseu el socialisme?? Quina mena de socialisme, el pagat pels papis??
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
04 set 2011
No, company/a, no, no estas ben informada, l'Esquerra Independentista ja fa molt de temps que lluita per un ensenyament públic i de qualitat i la seva crítica a les subvencions per part de la Generalitat a la concertada es pot trobar en diversos documents i manifestos, accions...Per exemple, el SEPC (Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans), el majoritari de tot el territori, va fer un anàlisi exhaustiu contra la LEC on deia literalment, entre altres al·lusions a la concertada:

"Però la cosa no queda aquí, sinó que es disposen un seguit de mesures
que blinden i incrementen el finançament de l’escola concertada, mentre es
perpetua el devastador ofec que hipoteca estructuralment a l’escola pública per
les intencions de Maragall de mantenir el sistema educatiu en la més absoluta
suficiència financera."

Així com mobilitacions, accions...I moltes més altres campanyes en defensa de l'ensenyament públic. Pots trobar-ho en aquest document:

http://www.kaosenlared.net/media/10/10919_3_Analisi_del_projecte_de_l.pd

O directament a la seva web: www.sepc.cat

Espero haver resolt els teus dubtes i malsentesos entorn l'opinió de l'EI sobre la concertada. Ara ja tens totes les pilotes dintre, company/a, podem seguir amb el debat? Gràcies.
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
04 set 2011
No, company/a, no, no estas ben informada, l'Esquerra Independentista ja fa molt de temps que lluita per un ensenyament públic i de qualitat i la seva crítica a les subvencions per part de la Generalitat a la concertada es pot trobar en diversos documents i manifestos, accions...Per exemple, el SEPC (Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans), el majoritari de tot el territori, va fer un anàlisi exhaustiu contra la LEC on deia literalment, entre altres al·lusions a la concertada:

"Però la cosa no queda aquí, sinó que es disposen un seguit de mesures
que blinden i incrementen el finançament de l’escola concertada, mentre es
perpetua el devastador ofec que hipoteca estructuralment a l’escola pública per
les intencions de Maragall de mantenir el sistema educatiu en la més absoluta
suficiència financera."

Així com mobilitacions, accions...I moltes més altres campanyes en defensa de l'ensenyament públic. Pots trobar-ho en aquest document:

http://www.kaosenlared.net/media/10/10919_3_Analisi_del_projecte_de_l.pd

O directament a la seva web: www.sepc.cat

Espero haver resolt els teus dubtes i malsentesos entorn l'opinió de l'EI sobre la concertada. Ara ja tens totes les pilotes dintre, company/a, podem seguir amb el debat? Gràcies.
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
04 set 2011
Anem a pams,
Una cosa es lluitar per l'ensenyament públic i l'altre lluitar contra la concertada, i com he pogut llegir us decanteu per la primera opció. El document linkat es només una anàlisis dels resultats d'aplicar la LEC, que en el seu temps va treure el tripartit. En cap moment es plantega des d'una perspectiva socialista la erradicació de la concertada/privada per ser un element de perpetuació de les classes socials, en cap moment. Si em limito a criticar les despeses públiques derivades a la concertada estic normalitzan l'existència de la mateixa. El problema no es la despesa que suposi, si no la seva pròpia existència.
I tornant a la notícia inicial.
El model d'inmersió llingüística no fomenta la igualtat d'oportunitats mentres existeixi la concertada. Evidentment no estic en contra, però trobo que amb la sentència del TSJC s'ha possat en marxa una lluita d'interessos (CiU-PP) que hi son molt lluny de fomentar el dret a l'educació. Has llegit la portada digital d'El periódico de catalunya???, doncs a això em refereixo. On son les alusión als interins desapareguts, a les baixes no cobertes, als batxillerats nocturns tancats, a la retallada en els pressuposts dels departaments,.... I per desgràcia l'Ei entra en aquest joc, i crec que ho fa per la mateixa raó que Ciu i PP, per treure un profit polític e indirectament no solucionar res!!!
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
04 set 2011
Ets un arrogant i un sobrat, "ein", sí, no et preocupis, totes ja hem vist que tu tens la polla molt més grossa que la resta, a part de rajar, rajar i rajar, algun dia construiras alguna cosa?

Primer et queixes que no es diu res contra la concertada, després no et sembla prou el que es diu i es fa, i, per acabar-ho d'adobar acuses de voler treure redit polític a l'única gent que està lluitant per la defensa de la llengua des dels moviments socials. I ara, ens podries explicar què és el que fas tu contra la concertada i per la llengua catalana?
Re: El TSJC amenaça perquè s'apliqui l'ensenyament de l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles
04 set 2011
Arrogant?? Vaja, això sí que es bo. Es arrogant no tancar files entorn a un model educatiu que té un 30% de fracàs escolar??? Es arrogant no considerar l'inmersió llingüística com "el millor dels sistemes posibles"??? Es arrogant no utilitzar el discurs identitari per tapar les desigualtats socials???

Irene Rigau (consellera d'educació):
"El curs començarà amb normalitat"

I una merda!!! Però si els centres no poden ni pagar les factures de la llum!!!!
Sindicat Terrassa